MANEK u NOVOM SADU – Promocija 6. broja magazina nezavisne kulture

MANEK – magazin nezavisne kulture – glasilo je Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (ANKSS) i njegov novi, 6. broj, biće predstavljen u Novom Sadu kroz razgovor sa ko-urednicima i saradnicima magazina, ujedno i članovima Upravnog odbora i učesnicima ANKSS. Za novi Manek, sa intervjuima sa Robertom Alađozovskim i Slađanom Petrović Varagić, pišu: Maja Ćirić, Janka Vukmir, Ana Luković, Predrag Cveticanin, Ares Shporta, Iva Čukić, Ivana Korać, Marijana Cvetković, Darka Radosavljević Vasiljević, Dušan Savić, Miha Colner, Jelena Mijić, Lana Gunjić, Vesna Tašić, Branka Ćurčić i Zoran Gajić.

Promocija MANEK-a je povod i za razgovor o širem kontekstu trenutnih dešavanja na relaciji kulture i politike ili, preciznije, o odnosu nezavisne scene u kulturi prema politici države. U trenutnoj situaciji su otvorena važna pitanja o kojima će i biti reči tokom razgovora: Da li aktuelna dešavanja povodom rezultata konkursa za projekte u kulturi Sekretarijata grada Beograda svedoče o zatvaranju državne politike prema udruženjima i njihovim nastojanjima da utiču na transparentnost konkursnih procedura? Kako da razumemo situaciju u kojoj su zaposleni u Sekretarijatu napustili svoja radna mesta u trenutku kada treba da prime predstavnike ANKSS? Da li Novi Sad i njegova uprava za kulturu prestaju da uvažavaju principe demokratičnosti i participativnosti evropske kulturne politike na koje su se obavezali usvajanjem Strategije i Akcionog plana kulturnog razvoja i titulom Evropske prestonice kulture? Da li o tome svedoči poslednji održani Forum za kulturu i nerazumevanje politike nezavisne scene od strane vlasti? Na koji način u ovakvoj situaciji akteri nezavisne scene u kulturi mogu dalje da deluju?

Pozivamo vas da prisustvujete promociji, učestvujete u razgovoru, i preuzmete besplatan primerak magazina nezavisne kulture – MANEK #6  8. maja 2018. godine u 19h u Omladinskom centru CK13 Vojvode Bojovića 13, Novi Sad

Učestvuju:

Slađana Petrović Varagić, Požega

Ksenija Đurović, Beograd

Luka Knežević Strika, Beograd

Milica Pekić, Beograd

Razgovor moderira: Branka Ćurčić, Novi Sad