Saopštenje povodom kašnjenja rezultata konkursa Ministarstva kulture i informisanja

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) najoštrije osuđuje Ministarstvo kulture i informisanja Srbije zbog kašnjenja objavljivanja rezultata Konkursa za (su)finansiranje projekata u oblasti savremenog stvaralaštva za 2017. godinu i nastavka netransparentnog sprovođenja celokupne konkursne procedure. Iako se Ministarstvo samim tekstom Konkursa, koji je bio otvoren od 9. januara do 10. februara 2017, obavezalo da će objaviti rezultate „najkasnije 60 dana od dana završetka podnošenja prijava”, to još nije učinjeno, niti je javnost obaveštena o razlozima kršenja procedure. Već sami rokovi raspisivanja, trajanja Konkursa i objavljivanja rezultata nakon 60 dana su diskutabilni, jer se prostim uvidom u kalendar dolazi do početka drugog kvartala u godini – u ovom slučaju do 11. aprila. Čak i da su rezultati objavljeni u obećanom roku, praksa je pokazala da do isplate odobrene sume nekada prođu meseci, čime se direktno onemogućava realizacija velikog broja programa, gubi kredibilitet kod međunarodnih partnera i drugih donatora i ugrožava opstanak niza organizacija koje deluju na polju savremene umetnosti.

U uslovima ionako loše predviđene dinamike konkursne procedure, ni danas, 25. aprila, još uvek ne znamo koje programe za 2017. godinu Ministarstvo podržava. Sredstva koja se na konkursu izdvajaju za programe savremenog stvaralaštva ionako su minimalna i jedva omogućavaju bilo kakvu produkciju kulturnih sadržaja, a neizvesnost kontinuiranog rada tokom godine, koju inicira odlaganje objavljivanja rezultata, još više destimuliše i najvrednije aktere. Ministarstvo kulture i informisanja bi, kao servis građana, moralo da štiti interese svih aktera u kulturi, a ne da neažurnim radom, koji finansiraju svi poreski obveznici, dovodi u pitanje opstanak velikog broja organizacija.

Asocijacija NKSS ukazuje i da se u komisiji za likovne, primenjene, vizuelne umetnosti, dizajn i arhitekturu nalazi i Dejan Đorić, likovni kritičar, koji u listu „Pečat“ govori o uglednim srpskim umetnicima najgorim ostrašćenim rečnikom uvreda, a o nagrađivanim kustoskinjama direktno šovinističkim jezikom mržnje. Pozivamo čitavu javnost da se podseti stavova ovogodišnjeg člana komisije preko sledećeg linka: www.pecat.co.rs/2016/09/vaskrsli-titoizam-ili-kako-se-obracunati-s-neprijateljima/

Smatramo da je apsolutno neprihvatljivo da osoba, koja sebi dopušta ovakav jezik o umetničkoj sceni danas, odlučuje o distribuciji javnih sredstava na Konkursu Ministarstva kulture i informisanja Srbije za savremeno stvaralaštvo.

Zahtevamo stoga od Ministarstva kulture da hitno objavi rezultate Konkursa i obrazloži kriterijume na osnovu kojih su odabrani članovi komisija koji odlučuju o projektima.

UO Asocijacije NKSS