Poziv na bojkot Nacrta Strategije za kulturu

Brojni predstavnici organizacija koje se bave kulturom, okupljene oko Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, napustili su danas javnu raspravu o “Nacrtu Strategije razvoja kulture Republike Srbije od 2017. do 2027“ pozvavši sve organizacije civilnog društva, pojedince i javne institucije iz polja kulture da javno odbace ovaj tekst i suprotstave se njegovom donošenju, zbog:

1. nestručnog i metodološki neutemeljenog pristupa pisanju teksta Nacrta
2. fingirane javne rasprave u kojoj nije obezbeđeno ni minimalno stvarno učešće u procesu zainteresovanim organizacijama i
3. zbog toga što predložena Strategija ozbiljno ugrožava slobodu i demokratiju u oblasti kulture

Predstavnici Asocijacije NKSS uzeli su reč pre obraćanja ministra Vladana Vukosavljevića i pročitali delove proglasa koji je dostupan na linku: https://we.tl/fSgN5fLfZp i podelili ga prisutnima, nakon čega su napustili salu.

Zbog svega navedenog pozivamo sve aktere u kulturi da se zajedno suprotstavimo ovakvom dokumentu koji postavlja trasu radikalnog unazađivanja, a ne razvoja kulture u narednoj deceniji! Forum za kulturu Evropskog pokreta u Srbiji već se pridružio zahtevima Asocijacije NKSS iza kojih stoji preko 80 organizacija širom Srbije, a podršku možete uputiti na: koordinator@nezavisnakultura.net

U danu kada se javnost solidariše sa našim kolegama, medijskim radnicima koji se bore protiv medijskog mraka, Ministar kulture i informisanja se proglašava neobaveštenim i nezainteresovanim za pitanja medijskih sloboda, a s druge strane nameće strategiju koja pokazuje temeljno nerazumevanje prema kritičkom razmišljanju, slobodama i demokratiji u umetnosti.

Stop mraku!