Tribina “Kultura i politika“ i MANEK br. 6 u Požegi

Pozivamo vas da prisustvujete promociji, učestvujete u razgovoru, i preuzmete besplatan primerak magazina nezavisne kulture – MANEK #6 u Klubu mladih Požega, utorak 5. jun 2018. u 19 časova!

Da li imamo jednu ili više kulturnih politika, ili imamo samo politiku u kulturi, koja se menja kako se smenjuju resorni ministri i vladajuće koalicije na različitim nivoima vlasti? Komplikovan odnos kulture i politike povezuje većinu tekstova u novom broju Maneka – magazina nezavisne kulture koji izdaje Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije. Novi Manek broj 6. se osvrće i na različite aspekte odnosa kulture i politike kroz intervjue, analize, tekstove o uticajima lokalnih, nacionalnih i evropskih kulturnih politika na delovanje aktera u kulturi.

Promocija MANEK-a je povod i za razgovor/ tribinu na temu “Kultura i politika” o širem kontekstu trenutnih dešavanja na relaciji kulture i politike. U trenutnoj situaciji su otvorena važna pitanja o kojima će i biti reči tokom razgovora: Da li aktuelna dešavanja u Beogradu svedoče o zatvaranju državne politike prema udruženjima i njihovim nastojanjima da utiču na transparentnost konkursnih procedura? Da li Novi Sad i njegova uprava za kulturu prestaju da uvažavaju principe demokratičnosti i participativnosti evropske kulturne politike na koje su se obavezali usvajanjem Strategije i Akcionog plana kulturnog razvoja i titulom Evropske prestonice kulture? Da li postoji dijalog između sektora u kulturi i vlasti? Kako se danas kreiraju lokalne kulturne politike i kako se takva situacija može sagledati na primeru Požege? Na koji način u ovakvoj situaciji akteri nezavisne scene u kulturi mogu dalje da deluju?

Urednice Maneka 6 su: Vesna Milosavljević i Slađana Petrović Varagić
Urednik fotografije: Luka Knežević-Strika
Grafičko oblikovanje: Mane Radmanović
****
Na tribini učestvuju:
– Luka Knežević-Strika, Belgrade Raw, predsednik UO NKSS, Beograd
– Branka Čurčić, Grupa za konceptualnu politiku, Novi Sad
– Stevan Vuković, teoritičar umetnosti i kustos, Beograd
– Vojislav Nedeljković, umetnik, Požega
Razgovor moderira: Slađana Petrović Varagić, NFC Filmart, Požega