Saopštenje povodom smene direktora Drame Narodnog pozorišta

Asocijacija NKSS oštro osuđuje smenu Željka Hubača sa pozicije direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu i podržava zahteve zaposlenih za smenu upravnika Dejana Savića. Željko Hubač je tokom svog mandata bio upoznat sa položajem nezavisne scene i njenih aktera, te podržavao saradnju mnogobrojnih umetnika na reprezentativnim predstavama u okviru repertoara.

U situaciji kada se, nakon ozbiljnih finansijskih malverzacija i ignorisanja zahteva kulturne javnosti i građana Beograda, bivša sekretarka za kulturu, Ivona Jevtić, umesto pozivanja na krivičnu odgovornost, postavlja na čelo Muzeja Nikole Tesle, ne smemo prihvatiti dalje degradiranje institucija kulture.

Ministarstvo kulture ne sme da ignoriše despotsko ponašanje čelnika Narodnog pozorišta u Beogradu – institucije koja pripada svim ljudima u našoj zemlji. Istupanje zaposlenih ove institucije je retka situacija u atmosferi straha i opšteg nereagovanja, kako struke, tako i javnosti, pa je i ostavka novopostavljenog direktora Drame, Juga Radivojevića, posledica pritisaka javnosti, kao i otpora politici zastrašivanja i partikularnih političkih interesa.

Rastuće nezadovoljstvo u sektoru kulture posledica je bahatog i nekompetentnog upravljanja, ali i šire od toga, nedostatka odgovornosti, koja se prebacuje sa jedne na drugu instancu, i marginalizacije kulture u javnom životu, ali i u budžetu. I pored plana iz pompezno najavljivane, ali i dalje neusvojene Strategije razvoja kulture Republike Srbije od 2017. do 2027, da će budžet za kulturu rasti do preporučenog minimuma koji Evropska unija i UNESCO definišu na nivou od 1 posto, on je ove godine smanjen i iznosi sramnih 0.64 posto, što onemogućava sve aktere u kulturi da se održe, a kamoli da kvalitetno rade svoj posao.

Zbog svega navedenog, zahtevu za smenu direktora Narodnog pozorišta Dejana Savića dodajemo i zahtev za smenu novoimenovane direktorke muzeja Nikole Tesle Ivone Jevtić, jer kulturne institucije nisu partijska imovina za udomljavanje podobnih a nekompetentnih kadrova, već stub razvoja jednog društva. Kulturne institucije su vlasništvo svih građana, a ne partije. Za njihov opstanak je, više nego ikad, potrebno odgovorno upravljanje sa vizijom razvoja, a ne urušavanje i sistemska devastacija ionako već potpuno osiromašenog kulturnog sektora u Srbiji.

U Beogradu, 23.10.2018.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije