Konferencija za medije povodom objavljivanja rezultata godišnjih konkursa

Pozivamo vas na konferenciju za medije povodom nedavno objavljenih rezultata godišnjih konkursa Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi koja će biti održana u Medija centru, Terazije 3, u utorak 14. maja u 12 časova. Učesnici konferencije će biti predstavnici Asocijacije NKSS.

Na konferenciji ćemo predstaviti analizu ovogodišnjih rezultata konkursa Ministarstva kulture i informisanja u oblasti savremenog stvaralaštva, ukazujući na napredak u procedurama sprovođenja konkursa, ali i na probleme. Rezultati konkursa za (su)finansiranje projekata u kulturi Sekretarijata za kulturu Grada Beograda za tekuću godinu ponovo ukazuju na produbljivanje zloupotreba, te će ANKSS prezentovati analizu koja je rađena na osnovu dostupnih informacija, jer rezultati konkursa nisu objavljeni u skladu s Uredbom i ne uključuju obavezne podatke.

Podsećamo da je Asocijacija tokom 2018. godine tražila informacije o sprovedenim projektima u vidu finansijskih i narativnih izveštaja na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, te da je Sekretarijat za kulturu tada prekršio Upravni postupak onemogućavajući uvid u dokumentaciju nakon što je on prvobitno bio odobren od strane bivše sekretarke Ivone Jevtić.

Kako bi se uslovi rada u kulturi i status kulture u društvu kontekstualizovali, Asocijacija će predstaviti i analizu budžeta za kulturu u zemljama regiona, te najaviti pokretanje javne kampanje sa svim zainteresovanim akterima za povećanje budžeta za kulturu i za rešavanje nagomilanih problema u kulturi.