Tužba kulturnih organizacija Upravnom sudu protiv Sekretarijata za kulturu grada Beograda

Veći broj organizacija i udruženja iz Beograda podneo je 23.5. Upravnom sudu tužbu protiv Sekretarijata za kulturu Gradske uprave Beograda kojom se traži poništavanje rezultata “Javnog konkursa radi prikupljanja predloga za finansiranje ili sufinasiranje iz budžeta grada Beograda, projekata u kulturi kao i projekata umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi” za 2019. godinu, zbog niza propusta, kršenja zakonske procedure i netransparentnosti postupka.

Konkurs Sekretarijata za kulturu Grada Beograda doneo je još jednom katastrofalne rezultate i pokazao visok stepen netransparetnosti rada komisija čija imena, čak ni nakon zahteva grupe organizacija koje su na konkursu učestvovale, nisu objavljena.

Rezultati ovogodišnjeg gradskog konkursa objavljeni su bez imena članova komisija, izostali su podaci o odbijenim predlozima projekata, kao i obrazloženja za podržane i za odbijene projekte, nije objavljen ukupan iznos sredstva koji je dodeljen, niti iznos sredstava po oblastima, kao što je bio slučaj i prethodne tri godine.

Skandalozno je da se među podržanim projektima našao veliki broj “sumnjivih” programa organizacija ili pravnih lica koja u registru delovanja ili nemaju kulturu uopšte ili je ona navedena u generičkom opisu velikog broja oblasti u rasponu od ekologije do preduzetništva.

Među ključnim tačkama tužbe kojom se traži poništavanje gradskog konkursa je i nepravedan i nezakonit raspored finansija – na primer, u oblasti umetničke igre gde je opet jedna osoba za svoje dve organizacije dobila više od 50 odsto ukupnih sredstava (Dance Council 8 miliona i Nacionalna fondacija za igru 2 miliona, od predviđenih ukupno 19 miliona 740 hiljada za ovu oblast).

Umesto da javni Konkurs bude instrument kulturnog razvoja i da podstiče raznovrsnost i standarde kulturnog života u Beogradu,  zakulisnim radnjama vezanim za Konkurs  uzrokuju se nesagledive posledice ne samo za razvoj već i za opstanak  kontinuiteta rada mnogobrojnih relevantnih aktera kulturne i umetničke scene, što izaziva sumnju u neupućenost  članova komisije  u  poznavanje realnog stanja ili na namernu sistemsku  diskriminaciju i marginalizaciju relevantnih udruženja, organizacija i asocijacija.

Zbog obavljanja konkursa na ovakav način, mimo svih zakonskih obaveza i standarda, i to nekoliko godina zaredom, organizacije, potpisnice tužbe, smatraju da je jedini preostali korak obratiti se sudu.

Potpisnice tužbe su Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, Srpski PEN centar, Udruženje književnih prevodilaca Srbije, Remont – nezavisna umetnička asocijacija, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Stanica Servis za savremeni ples, Institut za urbane politike i Teatar Mimart.

Ovim povodom biće organizovana konferencija za štampu u Medija centru, Terazije 3, u utorak, 28. maja od 12h.