Pridružite se kampanji 1% za kulturu!

Centar za empirijske studije kulture Jugoistočne Evrope (CESK) u saradnji sa Asocijacijom NKSS spoveo je istraživanje o izdvajanjima za kulturu u zemljama u regionu i njihovim gradovima.

Rezultati istraživanja pokazuju da su ukupni budžeti Republike Srbije i Grada Beograda drugi najveći u regionu, ali da su, procentualno, izdvajanja za kulturu i Srbije i Beograda niža nego u svim drugim državama i svim drugim glavnim gradovima u regiona.

Iz ovog razloga Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije pokreće kampanju za promenu politike finansiranja kulture u Srbiji i poziva sve druge aktere – umetnike, menadžere u kulturi, kustose, istraživače, organizacije koje se bave kulturom, obrazovne i kulturne ustanove da nam se pridruže.

Ono što NKSS zagovara nije samo prosto povećanje obima budžeta za kulturu. Povećanje fondova za kulturu trebalo bi da bude iskorišćeno za povećanje sredstava za kulturne programe, za povećanje budžeta konkursa za projekte, za istraživanja u oblasti kulture, za decentralizaciju kulture, za programe razvoja publike, za vraćanje kulture u škole. Previše je već bilo upotrebe fondova za kulturu za lažne korisnike budžetske linije 481, za vladine nevladine organizacije, za partijsko-vašarske manifestacije, za populističke kampanje i za gigantske spomenike.

Pozivamo Vas da nam se pridružite u kampanji 1% za kulturu!

Kampanju gradimo zajedno i molimo vas da nam pisete na koordinator@nezavisnakultura.net ako ste zainteresovani da se aktivno uključite u dalje korake i ostavite kontakt podatke kako bismo vam javili termine budućih sastanaka i mogućnosti saradnje u konkretnijim akcijama!