Konferencija za medije povodom osnivanja Fonda solidarnosti kulturnih radnica i radnika Srbije

Ponedeljak  13. jul u 12 časova

Paviljon Cvijeta Zuzorić

Mali Kalemegdan 1, Beograd

 

ULUS, BAZAART, STANICA, SULUV, AICA Srbija i NKSS 

najavljuju:

Konferenciju za medije povodom osnivanja Fonda solidarnosti kulturnih radnica i radnika Srbije

 

Poštovani,  

Pozivamo Vas na konferenciju za medije povodom osnivanja Fonda solidarnosti, koji je zajednički razvijala grupa gore navedenih udruženja. 

Fond solidarnosti kulturnih radnika i radnica Srbije namenjen je svim umetnicima i umetnicama, kulturnim radnicima i radnicama, kao i drugim delatnicima od čijeg radnog angažovanja neposredno zavisi kulturna i umetnička produkcija, koji su izostavljeni u merama Vlade Republike Srbije i ostalih državnih nivoa, a koje se tiču prevazilaženja finansijskih teškoća nastalih usled posledica epidemije COVID19. 

Zbog posledica pandemije i nemogućnosti rada tokom i nakon vanrednog stanja, mnogi od njih su ostali bez većine ili svih prihoda, što je potvrdilo istraživanje Centra za empirijske studije kulture Jugoistočne Evrope. Uvidevši trenutnu situaciju i nedovoljne mere nadležnih institucija da ove posledice ublaže ili otklone, pokrenuta je inicijativa za formiranje ovakvog fonda solidarnosti. 

Sa takvim ciljem, u prvoj fazi su prikupljena  inicijalna sredstva od donatora, koja će se krajnjim korisnicima dodeljivati putem javnog Poziva za jednokratnu pomoć. Istovremeno, pozivamo pojedince da solidarno doniraju dodatna sredstva ovom fondu kako bi se njegov rad nastavio do kraja krizne situacije.

Ova inicijativa kao neposredni povod ima duboku krizu koju su izazvali pandemija i vanredno stanje u sektoru kutlure i time produbili višegodišnje teško stanje u ovom sektoru usled nedovoljnih budžetskih ulaganja, zanemarivanja i brojnih problema u odnosu države prema kulturi i svim njenim akterima. Podsećamo da je u ovoj godini procenat izdvajanja za kulturu iz javnog budžeta spao sa 0,73 na 0,49%.

Fond solidarnosti je ustanovljen 3. jula ove godine potpisivanjem sporazuma o saradnji između Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), AICA Srbija, Stanice – Servisa za savremeni ples, BAZAART-a i Asocijacije NKSS. 

Na konferenciji će biti najavljen i otvoren poziv za dodelu jednokratne pomoći, koji je i prva aktivnost fonda.

Osnivači Fonda solidarnosti organizuju ovu konferenciju ispred Paviljona Cvijeta Zuzorić kao još jedan čin solidarnosti sa zajednicom likovnih i drugih umetnika kojima se preti oduzimanjem ovog prostora u kome rade i deluju već 100 godina: praktično, oni su već izbačeni potpunim isključivanjem iz pripreme i planiranja projekta rekonstrukcije od strane nadležnih institucija, i odbijanjem svake komunikacije koja bi morala da bude redovna i u duhu saradnje. 

Učesnici konferencije će biti:

Marijana Cvetković, predsednica udruženja Stanica – servis za savremeni ples

Aleksandar Popović, predsednik Upravnog odbora Asocijacije NKSS

Vahida Ramujkić, potpredsednica Upravnog odbora Udruženja Likovnih Umetnika Srbije (ULUS)

Milica Ružičić, koordinatorka radne grupe za prostore, predsednica odbora vajarske sekcije ULUS-a

 

U slučaju da, zbog nepredvidljivog razvoja situacije, konferencija ne može da se održi u ili ispred Paviljona Cvijeta Zuzorić, konferencija će biti održana online, a link će biti blagovremeno dostavljen.