Poziv za dodelu jednokratne pomoći Fonda solidarnosti kulturnih radnika i radnica Srbije

Fond solidarnosti kulturnih radnika i radnica Srbije namenjen je svim umetnicima i umetnicama i kulturnim radnicima i radnicama koji su socijalno ugroženi usled krize izazvane pandemijom COVID-19.

Zbog posledica pandemije i nemogućnosti rada tokom i nakon vanrednog stanja, mnogi umetnici i kulturni radnici ostali su bez većine ili svih prihoda. Usled takve situacije i nedovoljnih mera nadležnih institucija za ublažavanje i uklanjanje ovih posledica, pokrenuta je inicijativa za osnivanje ovakvog fonda solidarnosti čiji su koosnivači:

Udruženje likovnih umetnika Srbije ULUS

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije NKSS

Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine SULUV

Stanica Servis za savremeni ples

Međunarodno udruženje likovnih kritičara AICA  – Sekcija Srbija

BAZAART

Kao prvu akciju fonda, otvaramo poziv za dodelu jednokratne finansijske pomoći najugroženijim umetnicima i kulturnim radnicima u iznosu od 30.000 dinara bruto. Poziv će biti otvoren do 6. avgusta 2020. godine do 23:59 časova.

 

Pravo da se prijave na poziv imaju svi umetnici i kulturni radnici bez obzira na članstvo u udruženjima koosnivačima ili drugim udruženjima, po sledećem modelu: 

  1. Članovi i članice koosnivača Fonda solidarnosti;
  2. Članovi i članice udruženja profesionalnih umetnika i drugih profesionalnih kulturnih radnika za čiji kredibilitet garantuje neki od koosnivača Fonda solidarnosti;
  3. Umetnici i umetnice, kulturni radnici i radnice koji nisu učlanjeni ni u jedno udruženje – u tom slučaju potrebna je potvrda o saradnji koju mogu izdati udruženja koosnivači Fonda solidarnosti, institucije kulture, kao i udruženja za čiji kredibilitet garantuju koosnivači Fonda solidarnosti;
  4. Drugi kulturni radnici ili radnice od čijeg neposrednog radnog angažovanja zavisi produkcija kulturnih i umetničkih događaja, čija radna prava nisu ugovorno garantovana niti zaštićena ni na koji drugi način (modeli, statisti, tehničari, pomoćno osoblje itd). U ovom slučaju, potrebna je potvrda o saradnji u skladu sa tačkom III ovog člana

Sredstva nisu namenjena sledećim umetnicima i kulturnim radnicima: 

  1. onima u statusu samostalnog umetnika; 
  2. onima koji su registrovani kao privrednici; 
  3. onima kojima su po osnovu honorarnih ugovora odobrene mere pomoći od strane lokalne samouprave; 
  4. onima u stalnom radnom odnosu.

Do sada su prikupljena sredstva putem donacija Fonda za otvoreno društvo, Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i FundAction platforme, kao i Fondacije Hajnrih Bel koja je podržala rad na pripremi Fonda solidarnosti. Nadamo se da će se ovim donatorima priključiti druga pravna i fizička lica i da će se sredstva Fonda dalje uvećavati.

Ukoliko želite da se prijavite na ovaj poziv, potrebno je da popunite upitnik, dostupan na linku

Kompletan Pravilnik o radu Fonda solidarnosti dostupan je na linku.