Šesti festival Na sopstveni pogon

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije organizuje po šesti put Festival Na sopstveni pogon. Festival će od 15. septembra do 7. novembra biti realizovan kako online, tako i uživo kroz javne programe i radionice. Pod poznatim sloganom “Novi prostori kulture” ovogodišnje izdanje festivala kroz svoje programe angažuje autore i umetnike iz devet gradova u Srbiji (Subotice, Beograda, Pančeva, Novog Sada, Zrenjanina, Šapca, Smedereva, Bele Crkve i Požege).

Festival će otvoriti prvi, u seriji od tri podkasta pod nazivom “Opšta mobilizacija” koji realizuje organizacija Opservatorijum u saradnji sa organizacijama K.U.P.E.K. i Umetnobil. U istoj nedelji Šabac će dobiti novi mural kroz projekat “Street art jam” koji će nastati nakon serije radionica, a biće realizovan u saradnji organizacije Elektrika i umetnicima Jovanom Špirom Obradovićem i Aleksandrom Bunčićem. Krajem septembra, pod otvorenim nebom pozorište PATOS i Hleb Teatar izvešće predstavu kao finale projekta “Ob(j)asni ko si”, koja je takođe nastala kroz radioničarski proces tokom avgusta i septembra. 

“Priprema, pozor, nadzor!” naziv je još jednog projekta koji će se dešavati u čak tri grada: Beogradu, Novom Sadu i Pančevu, od kraja septembra sve do polovine oktobra Centar za pozorišna istraživanja ApsArt u saradnji sa umetničkim grupama We do things for the first time, KrŠ kolektiv i Nektan art, kao i svima koji se prijave izvodiće performanse ispred novoinstaliranih sigurnosnih kamera, propitujući njihovu pravu namenu. U Zrenjaninu, CEKOM u saradnji sa UG “Otvoreni krug” iz Novog Sada radiće na kreiranju muzičkih spotova koji će biti dostupni publici na društvenim mrežama, a u okviru projekta “Ritam tela – telesna muzika u pozorištu”. 

U Subotici krajem oktobra publiku očekuje vikend prezentacija kratkih gifova i filmova koji će takođe biti rezultat radionica sa đacima Politehničke škole kroz projekat “GIFni me! / GIF Me!”, u saradnji organizacija Satibara i G.I.F.E.S.T. Festival će zatvoriti saradnja organizacija Minipogon i kuda.org kroz projekat “Novi svet plastičnog otpada” u kom će publika Novog Sada, u novembru moći da pristustvuje radionici i razgovoru u vezi problema i rešenja akumulacije plastičnog otpada.

Sedam projekata u dva meseca sa više od 10 programa po Srbiji, obeležiće ovo izdanje festivala, pozivamo vas da pratite fesjbuk stranicu Asocijacije NKSS, kao i za detaljne informacije da posetite sajt.