Saopštenje povodom reakcije Ministarstva kulture i informisanja

U reagovanju sektora za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, objavljenog na sajtu Ministarstva 16. oktobra 2020. godine, još jednom je potvrđen izostanak osnovnih kompetencija aktuelnog Ministra i njegovog kabineta za upravljanje poljem kulture, još jednom je demonstrirano elementarno nepoznavanje značenja prava na umetničku slobodu i izražavanje, a Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije nazvana je „autošovinističkom“, „iskošene pažnje“,  „parapolitičkom i kvazikulturnom organizacijom“ vođenom „patološkim jednoumljem“.  

Gospođo Dedić, postavljate pitanje da li bi Asocijacija NKSS jednako ustala u odbranu umetničkih sloboda i da je autor crteža „Kenjkavac“ prikazao našu decu sa sekirom u glavi. To jesu naša deca, gospođo Dedić. Dalje se pitate gde je granica umetničke slobode. Umetnička sloboda nema granicu dokle god ne ugrožava prava drugih, upravo zato se naziva slobodom. To podrazumeva slobodu mišljenja, slobodu ideja, slobodu umetničkog izražavanja. Crtež na koji se pozivate i koji vas je evidentno uznemirio, nastao je devedesetih godina prošlog veka i kao metafora vremena daje komentar na tadašnje stanje u društvu. Ukoliko nemate kompetencije da razumete pojam umetničkih sloboda, ili ne poznajete aparaturu tumačenja i analize umetničkog dela, te dalje ne poznajete, čak ni površno, istoriju umetnosti, bilo bi mudro posavetovati se sa stručnjacima pre nego se odlučite za javnu ocenu određenog umetničkog dela ili umetničke izložbe.

Umetnička sloboda podrazumeva, takođe, da umetnici autonomno biraju teme kojima će se baviti i da ih slobodno obrađuju i oblikuju, a nikako da se vode diktatom resornog Ministra koji ih, čitamo u Vašem obraćanju, poziva da istražuju genocid nad srpskim narodom u dvadesetom veku, i još preciznije, stradanja srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu i Metohiji tokom devedesetih godina.

Optužujete nas i da smo se drznuli na kritiku iako redovno konkurišemo u Ministarstvu kulture za finansiranje projekata. Gospođo Dedić, osnovna uloga Ministarstva kulture i informisanja u ovom društvu jeste da štiti interese polja kulture, da se bori za razvoj i unapređenje kulture i umetnosti Republike Srbije, da razvija institucije, štiti umetnike i kulturne radnike, osnažuje civilni sektor u kulturi, podiže ugled naše kulturne i umetničke produkcije u svetu, štiti i čuva kulturno nasleđe Republike Srbije itd.

Kako biste Vi procenili rezultate Ministarstva kulture u poslednjih nekoliko godina?

Zabrinjava činjenica da uprava Ministarstva, za čitavog svog mandata, nije upoznala sektor kojim pretenduje da upravlja, niti sopstvene nadležnosti unutar istog. Ukoliko Asocijaciju Nezavisna kulturna scena Srbije, koja broji preko sedamdeset i pet organizacija civilnog društva koje deluju u polju savremenog stvaralaštva, i unutar koje aktivno radi više hiljada profesionalnih umetnika, istraživača, teoretičara i kulturnih radnika, nazivate „kvazikulturnom”, uz sve gore navedene kvalifikacije, to snažno demonstrira izostanak kompetencija aktuelnog Ministra i njegovog kabineta za upravljanje sektorom kulture. O drugim argumentima koji potvrđuju ovakvu ocenu, suvišno je sada diskutovati.

Kako i dalje verujemo u institucije, vodimo se uverenjem da je Ministarstvo kulture servis svih nas, jednako relevantnih aktera u polju kulture (javni, civilni i privatni sektor). Samim tim, smatramo da je naša obaveza i odgovornost da kontrolišemo rad resornog Ministarstva, da ukazujemo na propuste, da predlažemo rešenja i da kontinuirano vodimo neophodan dijalog za dobrobit čitavog sektora kulture Republike Srbije. Budite uvereni, da ćemo nastaviti da insistiramo da svoj posao radite odgovorno, transparentno, da uključujete sve aktere u kreiranje novih kulturnih politika i donošenje odluka koje se tiču sektora kulture. Jer institucije, uključujući i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, jesu javne institucije, finansirane od svih građana naše zemlje, i u obavezi su da rade u javnom interesu a, u ovom slučaju, posebno u interesu sektora kulture. Dakle, Ministar i svi članovi njegovog kabineta, bi prvi, pre svih, budući da su pristali na tu odgovornu poziciju, morali da znaju da Ministarstvo nije i ne može biti vaše, nego jedino može biti NAŠE ZAJEDNIČKO!  

Zbog svih gore navedenih razloga, tražimo javnu osudu stavova aktuelnog Ministra kulture i informisanja Republike Srbije i njegovog kabineta, i zahtevamo da se na poziciju Ministra kulture, i pri sastavljanju novog kabineta Ministra u novom sastavu Vlade Republike Srbije, vodi računa o kompetentnosti kanidata te o njihovoj stručnosti u polju kulture. Na čelnim pozicijama moraju biti stručnjaci iz polja koji drže do svoje profesije i profesionalne etike te koji će zaustaviti ovako rapidno urušavanje jednog od stubova našeg društva.

 

Asocijacija Nezavisna Kulturna Scena Srbije

Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine – SULUV