Saopštenje povodom uklanjanja rada na izložbi u MSUB

Upravni odbor Asocijacije NKSS najoštrije osuđuje odluku v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Viktora Kiša, da sa aktuelne izložbe „Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993–2019.” ukloni instalaciju Zorana Todorovića, “Toplina” da bi pripremio prostor za ugostiteljsku delatnost u muzeju.

Osim što ovakvim činom ugrožava umetnika čiji rad time biva cenzurisan, v.d. direktor na taj način ugrožava rad kustosa, autora postavke, jednostrano se mešajući u nešto za šta nije ni nadležan, ni stručan. Elementarno poznavanje produkcije i smisla jedne ovakve izložbe treba da uvažava njenu selekciju, organizaciju i postavku. Aktom uklanjanja bilo kog rada vrši se nipodaštavanje i svojevrsni mobing nad zaposlenim i međunarodno uglednim stručnim licima a samim tim i nasilje nad samom nadležnošću i kvalifikovanošću institucije.

Pored ovoga, tako se šalje poruka javnosti da je umetnost tek dekor i da se čak i iz muzeja ona može skloniti ako smeta nekakvoj drugoj ideji – na primer otvaranju kafića, čak i ako je reč o zvanično otvorenoj izložbi, koja i dalje traje. Iako je Muzej već tražio i dobio dozvolu da izgradi objekat pored muzeja, na mestu na kojem je bilo postavljano klizalište prethodnih godina i koji bi mogao da bude upotrebljen za ugostiteljsku delatnost, v.d. direktor je odlučio da interveniše u postojeću postavku, stavljajući jednu od osnovnih delatnosti muzeja – izlaganje umetnosti, na poslednje mesto. Ovakve odluke ne samo da ukazuju na nedostatak elementarnih kompetencija vd direktora, već  i govore i o njegovoj spremnosti da deluje protiv interesa kustoske struke i umetnika.

Bahatost nadležnih institucija koje krše procedure za izbor direktora, bez obrazloženja poništavaju regularno sproveden konkurs i ne uvažavaju stručno mišljenje Upravnog odbora Muzeja savremene umetnosti, pa, po ko zna čijem nahođenju i kriterijumima, postavljaju osobu bez kvalifikacija na poziciju vršioca dužnosti direktora, dovodi do potpunog urušavanja ugleda, reputacije i programskog kvaliteta institucije.

Zbog svega ovoga zahtevamo hitnu smenu direktora, finalizaciju već realizovanog konkursa, zahtevamo da se prestane sa urušavanjem naših institucija, zahtevamo da se uvaži mišljenje kolektiva, da se budućim programskim aktivnostima kolektiv osnažuje i na profesionalnom nivou ali i na nivou ličnog integriteta kako bi u budućnosti, osnažen kolektiv Muzeja imao snage i motivacije da se za svoju instituciju bori i ne dozvoli kršenje procedura i samovolju pojedinaca.

Upravni odbor Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije