Solidarna podrška kolegama i koleginicama u Ljubljani, kulturnom centru Rog i Moderna galeriji

Kao Asocijacija sa nezavisne kulturno umetničke scene u Srbiji koja broji više od 80 pojedinačnih organizacija, inicijativa, pojedinaca i pojedinki u oblasti kulture i umetnosti, koja se bori za jačanje i osnaživanje sopstvenih kapaciteta ali i kapaciteta svojih članica, koja inicira i podržava regionalnu i međunarodnu saradnju i čije su organizacije mnogo puta do sada sarađivale sa kulturnim centrom Rog, ali i Modernom galerijom u Ljubljani – javno osuđujemo policijsko nasilje i rušenje Roga 19.1. kao i nedavnu smenu direktorke Moderne galerije, Zdenke Badovinac, kao i druge slučajeve (Radio Študent, Metelkova 6) koji su proizvod i program desnih (kulturnih) politika  nove slovenačke Vlade.

Izražavamo solidarnost sa našim koleginicama i kolegama koji su se usprotivili današnjem nasilnom rušenju zgrade kulturnog centra Rog i iseljavanju njegovih korisnika, zarad lukrativnog interesa privatnog kapitala uz podršku policije koja se brutalno obračunala sa svakim ko se zatekao u odbrani Roga. Apelujemo i na upravu Grada Ljubljane da zaštiti autentična mesta kulture i društvenosti koja je iznedrila Ljubljana sa svojom specifičnom kulturnom scenom i da ne iznevere moto sopstvenog projekta SOLIDARNOST! sa kojim su se predstavili kao potencijalna evropska prestonica kulture.

Ovaj autonomni prostor koji već petnaest godina predstavlja prostor kritičke i angažovane kulturne i društvene proizvodnje i koji su koristili mnogobrojni umetnici, aktivistkinje, migranti i mnogi drugi obespravljeni, nezamenljivo je mesto u Sloveniji. Osuđujemo brutalnu spregu krupnog kapitala i instrumentalizovanog državnog aparata u rušenju ovog nadasve važnog društvenog centra i izražavamo punu solidarnost sa svima u borbi protiv ovakvih i sličnih mehanizama kapitalističke urbane mašinerije.

Ovim putem dajemo svu našu podršku i kolegama i koleginicama, kao i ukupnoj kulturno-umetničkoj sceni u Sloveniji u protestu protiv političke smene dugogodišnje direktorke Moderne galerije, Zdenke Badovinac. Novoizabrana konzervativna i nacionalistička Vlada i nadležno Ministarstvo kulture su, na njeno mesto, protivzakonito, imenovali politički podobnog vršioca dužnosti direktora ustanove.

Niste sami! Zajedno smo u borbi za sve što nije kapitalističko, džentrifikovano, privatizovano! Za sve što slobodno diše i ne dozvoljava da bude zarobljeno profitnom logikom naših zajedničkih gradova!

Solidarno!

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije