SAOPŠTENJE ZA JAVNOST – REAKCIJA NA PRITVARANJE AIDE ĆOROVIĆ I JELENE JAĆIMOVIĆ

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije oštro osuđuje grubo privođenje naših koleginica i saborkinja, aktiviskinja Aide Ćorović i Jelene Jaćimović, nakon što su simboličnim gestom bacanja jaja na zid iskazale protest protiv izazivanja i podsticanja nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti u javnom prostoru grada Beograda. Tolerisanje portreta čoveka pravosnažno osuđenog na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i ratne zločine u Bosni i Hercegovini na bilo kojoj javnoj površini, fasadi ili bilo gde u javnom prostoru znači upravo i opravdavanje zločina i izazivanje i podsticanje nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Da podsetimo: član 49. Ustava Republike Srbije glasi:

“Zabranjeno je i kažnjivo svako izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti.”

Dalje, u članu 48. Ustava jasno se definiše da:

“Merama u obrazovanju, kulturi i javnom obaveštavanju, Republika Srbija podstiče razumevanje, uvažavanje i poštovanje razlika koje postoje zbog posebnosti etničkog, kulturnog, jezičkog ili verskog identiteta njenih građana.”

Kao radnici i radnice u kulturi zahtevamo reakciju Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a od  Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Direkcije policije i drugih nadležnih javnih službi kao što je Komunalna policija zahtevamo da hitno i trajno uklone portret oslikan na fasadi zgrade na ćošku ulice Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu koji po svojoj prirodi, simbolima, tekstu i temi nedvosmisleno širi i podstiče mržnju i nasilje. Kao sektor koji se već decenijama bori za pravo na slobodu izražavanja i ispoljavanja, pravo na slobodan i dostojanstven rad, pravo na elementarne uslove za dostojanstven život svih, jasno nam je da ovakvi crteži u javnom prostoru ne predstavljaju ništa drugo do propagandno sredstvo određene ekstremističke grupe koja promoviše nasilje, smrt, podele i mržnju.

Nacionalizmi, mržnja, diskriminacija, ratovi, fašizam su dobro poznati instrumenti manipulacije osiromašenim i iscrpljenim narodom i građanima iza kojih najčešće stoji interes određenih struktura kapitala. Da li danas pravo na život, dostajanstvo i slobodu svih građana brane dve žene naoružane hrabrošću i jajima? Da li javne službe bezbednosti služe građanima Srbije tako što privode dve žene koje naš život, dostojanstvo i slobodu brane jajima? Da li je privođenje dve žene koje jajima brane život, dostojantvo i slobodu svih građana, metod očuvanja javnog reda i mira i metod zaštite od ekstremističkih grupa? Da li je pritvor to bezbedno mesto na kome javna služba policije nama kao građanima može pružiti zaštitu od ekstremističkih i nasilnih grupa?

Još jednom tražimo hitnu reakciju svih nadležnih, trajno uklanjanje navedene slike sa fasade, poštovanje Ustava i zakona Republike Srbije, i delovanje nadležnih službi u skladu sa Ustavom i zakonom, a u cilju pružanja zaštite i obezbeđivanja prava na život, slobodu i bezbednost svim građanima Republike Srbije!

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije