Foto: Irena Čučković

Predstavljanje rezultata analize konkursa 20. juna ispred Ministarstva kulture

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije predstaviće detaljnu analizu rezultata ovogodišnjih konkursa za kulturu 20. juna od 12 časova ispred Ministarstva kulture (Vlajkovićeva 3), u formi protestnog foruma. Nakon toga, od 14 časova održaće i konferenciju za medije u Medija centru (Terazije 3).

Nakon protestnog javnog foruma, održanog 8. juna ispred Ministarstva kulture, predstavnice Asocijacije NKSS održale su sastanak sa ministarkom kulture Majom Gojković, na kojem su ispostavile zahteve utvrđene na forumu i zahtevale pisane odgovore. Rok koji je ministarstvo sebi dalo da uputi ove odgovore ističe u četvrtak 22. juna. Na ovom drugom protestnom forumu podsetićemo javnost na sve navedene zahteve i strukturalne probleme u sektoru kulture, i predstavićemo detaljnu analizu ovogodišnjih rezultata konkursa Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vojvodine, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i konkursa za kulturu Gradske uprave Grada Kruševca.

U prethodnih nekoliko godina uočava se jasan i zabrinjavajući trend, uprkos činjenici da je budžet Srbije nominalno sve veći, budžetski deficit zemlje je takođe sve veći, dok je procenat namenjen za kulturu sve manji. Kašnjenje rezultata konkursa postalo je deo ustaljene prakse, dok se kao redovna praksa ustanovio i visok procenat finansiranja “fantomskih” organizacija (u 2022. i 2023. godini dodeljeno je 214 projekata “fantomskim” organizacijama, odnosno ukupno im je dodeljeno 229,5 miliona dinara “za kulturu”).

Asocijacija NKSS već niz godina unazad šalje preporuke za poboljšanje procedure sprovođenja konkursa, predlaže procedure za izbor članova komisije, ukazuje na nepravilnosti, malverzacije  i propuste prilikom sprovođenja javnih konkursa, o čemu će biti reči i na protestnom forumu, budući da se nastavlja sa očiglednom degradacijom osnovnih mehanizama podrške nezavisnoj sceni, ali i celom sektoru kulture. Položaj kulturnih institucija, nezavisne scene, umetnica i umetnika i drugih aktera ozbiljno je urušen. Iz svih navedenih razloga zahtevamo transparentnost rada institucije Ministarstva, i drugih javnih institucija koje sprovode konkurse. Zahtevamo da budemo uključeni u odlučivanje o javnim resursima zajedno sa svim ostalim akterima u polju kulture u Srbiji.

Ministarstvo je javni servis i treba da odgovara na potrebe cele kulturno-umetničke scene, a ne da, kao što je sada praksa, svojim radom ugrožava status i rad najvećem broju kulturnih radnika i radnica. Svedoci smo devastirajućih postupaka po kulturni sektor nadležnog ministarstva, organa Vlade Republike Srbije, zbog čega pozivamo javnost na otvoreni razgovor o zloupotrebi javnog budžeta za kulturu.

 

Na konferenciji u Media centru  će govoriti:

Predrag Cvetičanin (Centar za emprijske studije kulture jugoistočne Evrope)

Marijana Cvetković (Stanica – servis za savremeni ples)

Ivana Jovanović Arsić (članica upravnog odbora Asocijacije NKSS; Kulturis)

Luka Knežević – Strika (Jednostavno rečeno)