Predlozi za komisije na Konkursu Ministarstva kulture

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije je, kao i svake godine, uputila Ministarstvu kulture Republike Srbije dopis sa predlozima stručnjakinja i stručnjaka koji bi zajedno sa drugim kolegama mogli da čine sastav komisije na Konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti savremenog stvaralaštva u Republici Srbiji u 2024. godini. Reč je o ljudima koji bi svojim kredibilitetom, iskustvom i ekspertizom doprineli selekciji i oceni projekata.

Podsetimo, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije od 2015. godine analizira rezultate konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti savremene kulturne produkcije na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou, na kojima se javna sredstva dodeljuju civilnom, javnom i privatnom sektoru za programe i projekte. Rezultati konkursa za 2023. godinu  pokazali su do sada najveći niz nepravilnosti, proizvoljnosti, neznanja i nekompentencija u procesu distribucije sredstava, čime je direktno pogođen veliki broj organizacija i umetničkih programa.

U želji da sprečimo isti ishod u 2024. godini, a konkursne procedure učinimo transparetnijim i demokratičnijim procesom, nadamo se da će Ministarstvo kulture uvažiti naše predloge.