Podrška studentima i profesorima Filozofskog fakulteta u Novom Sadu

Sa velikom zabrinutošću za sopstveno društvo i pravac njegovog daljeg razvoja, Asocijacija NKSS izražava punu podršku studentima i profesorima Filozofskog fakulteta u Novom Sadu koji su suočeni sa pritiscima da jedan član njihovog kolektiva bude otpušten zbog toga što u javnosti iskazuje stavove drugačije od onih koje promoviše sadašnja struktura vlasti.

Orkestrirana hajka protiv profesora Dinka Gruhonjića zauzela je čitav javni prostor i pojavljuje se u mnogo oblika, od bezočnog medijskog falsifikovanja njegovih izjava, preko ispisivanja pretećih poruka na zidu njegove zgrade, do pritiska na njegovog poslodavca da mu oduzme izvor prihoda. Pored toga što direktno i nedopustivo ugrožava fizičku bezbednost prof. Gruhonjića, ova divljačka haranga od četvrtka blokira rad jedne visokoškolske institucije, koja je dovedena u situaciju da status njenog zaposlenog želi da diktira grupa studenata sa drugih fakulteta, na temelju falsifikovane izjave u opskurnom tabloidu, a uz pomoć ljudi van akademske zajednice koji su angažovani kao dodatni fizički izvršioci.

Blokada rada fakulteta nije ovom prilikom prvi put korišćena kao sredstvo društvene borbe, ali je ovo prvi put da takva blokada kao metu ima samu suštinu akademskog delovanja: kritičku misao, slobodu izražavanja i delovanja u cilju boljitka i napretka zajednice jednakih i ravnopravnih ljudi. Načinom na koji je organizovana i sprovedena, ova operetska blokada se potpuno uklapa u matricu širenja kulture nasilja u društvu, kao još jedan od mehanizama demonstriranja pretnje i sile prema onima koji ne pokazuju oduševljenje postupcima vlasti. U ovoj situaciji na novosadskom Filozofskom fakultetu prepoznajemo sliku našeg društva u koje se sistematski instalira osećaj straha kao dominantnog načina življenja u zajednici i u kojem se kritički tonovi nemilosrdno satiru.

Mi ne pristajemo da živimo u društvu koje se obračunava sa kritičkom mišlju, pritom koristeći najprljavija sredstva kao što su lažne vesti i video falsifikati radi bestijalnog pujdanja javnosti na čerečenje nepoćudnih. Pridružujemo se zahtevima da TV Prva bude najstrože kažnjena zbog objavljivanja falsifikata, neodgovornog podizanja društvenih tenzija i podsticanja nasilja. Glasno apelujemo na čitavu javnost da reaguje, da se pokrene i poveže u jedinstven front koji će nastupajućoj neslobodi i strahovladi stati na put. Moramo odmah da ujedinimo napore kako bismo sprečili da na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu bude pređena crvena linija ulaska u otvorenu diktaturu.

 

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije