• #9
 • MANEK
  Zima 2020.

  MANEK broj 9 – Život u međuvremenu

  Novi, deveti MANEK – magazin nezavisne kulture, godišnjak koji izdaje Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), predstavljen je onlajn 29. decembra, snimak predstavljanja možete pogledati ovde. Na promociji su govorili Ana Luković, Predrag Cvetičanin, Vida Knežević, Rena Redle i Ružica Marjanović. MANEK je uredila Ana Luković, urednik fotografije je Luka Knežević Strika, a časopis je grafički oblikovao Mane Radmanović. Elektronsko izdanje možete preuzeti OVDE, dok će štampano biti dostupno od sredine januara u Kulturnom centru Magacin (Kraljevića Marka 4, Beograd).

  Život u međuvremenu

  Godina za nama jedna je od onih koje život dele na onaj pre i onaj posle nje – ne samo zbog pandemije korona virusa koja je zahvatila svet i prateće zdravstvene i ekonomske krize, već i zbog brutalnosti lančanih reakcija koje su usledile i brojnih otvorenih pitanja o tome kako ćemo ovaj period pregrmeti psihički, fizički, na ličnom i na društvenom planu. Egzistencijalna pitanja mučila su i mnoge umetnike i radnike u kulturi zbog čega smo pregled zbivanja u kulturi u ovogodišnjem Maneku počeli upravo odatle. O eksploataciji (neplaćenog) rada, ali i o mogućnostima borbe i povratku solidarnosti na umetničku i kulturnu scenu Srbije piše Vida Knežević, dok nam Predrag Cvetičanin i Jelena Dimić predstavljaju rezultate regionalnog istraživanja o egzistencijalnim teškoćama radnika u kulturi i umetničkim praksama u vreme pandemije; Jelena Surčulija Milojević piše o onlajn obrazovanju koje je bilo izazov za decu, roditelje, nastavnike, studente i profesore, a da sve nedaće ne potiču od pandemije podsetio nas je odlazeći ministar kulture problematičnim tumačenjem “slučaja Kapetanija” i sloboda umetničkog stvaralaštva (Dragana Nikoletić, Ana Luković).

  Izazove života u emigraciji u ovom broju predstavljaju nam umetnice Darija Radaković, Aleksandra Popovska i Rena Redle. O tome kako dominantna društvena grupa koristi izolaciju kao (kontrolni) mehanizam piše Marko Pejović, dok Slađana Petrović Varagić preispituje kompleksan odnos umetnosti i vremena u savremenom društvu i osvrće se na deo ovogodišnje umetničke produkcije. Donosimo priču o festivalu „Na pola puta” iz pera Ružice Marjanović, profesorke književnosti u Užičkoj gimnaziji i osnivača te jedinstvene manifestacije koja okuplja književnike i srednjoškolce sa prostora ex-Yu, predstavljamo radionicu poezije i izbor pesama Ognjenke Lakićević, izbor stripova iz Dnevnika korone Vuka Palibrka, a više o mladim pesnikinjama Maši Seničić i Radmili Petrović moći ćete da saznate kroz paralelni intervju koji je sa njima vodio Aleksandar Nikolić. Rubriku Ogledalo vremena posvetili smo pokojnom umetniku, novinaru i kultnoj ličnosti jugoslovenske andergraund scene Miomiru Grujiću Fleki (1954-2003). Iscrpan pregled zbivanja na muzičkoj sceni i u nezavisnom izdavaštvu donosi nam Svetlana Đolović, Dušan Blagojević daje presek kulturnog života u Leskovcu, u rubrici Lokalna scena, Isidora Popović piše o organizaciji života, rada i upravljanja Kulturnim centrom Magacin, a Sanja Radulović o festivalu „Na sopstveni pogon“ koji organizuje NKSS. Izbor radova vizuelnih umetnika za svojevrsnu MANEK galeriju, kojom smo pokušali da nadomestimo nedostatak stvarnih izlagačkih prostora u 2020. godini, napravili su Mane Radmanović i Luka Knežević Strika.

  Dušan Rajić autor je rada na naslovnoj strani. Časopis su finansijski podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Fondacija za otvoreno društvo i Fondacija Hajnrih Bel.


  – preuzmi MANEK #9 (pdf) –