OTVORENO PISMO ASOCIJACIJE NKSS

Ministarstvo finansija i privrede
Ministarstvo kulture
Vlada Srbije

 

KULTURA NIJE LUKSUZ!
Predlog Ministarstva finansija i privrede Srbije o ukidanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (ZAPROKUL), svrstanog među skoroosnovane agencije i regulatorna tela koja su proglašena za luksuz u vreme krize, još jedan je u nizu drastičnih pokazatelja o odsustvu svesti o važnosti kulture i neophodnosti naučnoistraživačkog rada u njenom razvoju, a time i u razvoju celog društva. Iako ZAPROKUL postoji već 45 godina, kao ustanova kulture koja se bavi istraživanjima, studijama i analizama u oblasti kulture i kulturne politike i izdavač je jedinog stručnog časopisa u toj oblasti (Kultura), Ministarstvo finansija ga je ocenilo nepotrebnim troškom.
Pozivamo resorno Ministarstvo kulture i informisanja da se hitno izjasni protiv ukidanja ZAPROKUL-a, a Ministarstvo finansija da povuče taj predlog.
Oba ministarstva, kao i Vladu Srbije, pozivamo da pročitaju i prouče bar neko od poslednjih obimnih istraživanja ZAPROKUL-a koja govore o poražavajućem stanju kulture u Srbiji, koja je na izdisaju, ali i o ogromnim neiskorišćenim potencijalima—kako institucionalne, tako i nezavisne kulturne scene—za razvoj celog društva, pa i finansija i privrede.
Kultura nije i ne sme biti luksuz u krizi, čak ni u Srbiji na početku 21. veka!
U Beogradu, 03.09.2012.
Upravni odbor Asocijacije
“Nezavisna kulturna scena Srbije”21