Članice Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije

Članovi

Agora Art Action

Oblast delovanja:
vizuelne umetnosti, radionice

Sedište: Bela Crkva

Kontakt:
post@agora.org.rs
www.agora.org.rs, www.facebook.com/agora.art.action

Kontakt osoba:
Dragana Branković i Nenad Bračić

AGORA ART ACTION je nezavisna umetnička akcija koja deluje u prostoru napuštene fabrike nameštaja „Pobeda" u Beloj Crkvi. Kompleks fabrike čini 10 paviljona na površini od 1,52 hektara i nalazi se na obali Glavnog belocrkvanskog jezera. Prostor fabrike omogućava realizaciju radova velikih formata i pogodan je kako za nove/eksperimentalne, tako i za tradicionalne medije. Fabrika je otvorena za sve umetničke eksperimente. Cilj nam je prostor kao izazov. Angažovanjem umetnika, volontera i građanstva Bele Crkve ovaj napušteni prostor je postao je svojevrstan multimedijalni umetnički i edukativni centar. Postao je mesto susreta i kreativne razmene: razmene znanja između mladih i afirmisanih umetnika, razmene iskustva između internacionalnih i lokalnih umetnika i razmene ideja između umetnika i lokalne zajednice. Na Agori se do sada susrelo preko 50 umetnika iz raznih delova sveta (Brazil, Argentina, USA, Kanada, Nemačka, Italija, Holandija, Austrija, Švajcarska, Mađarska, Rumunija, Francuska, Hrvatska, Crna Gora, BiH, Makedonija i Srbija) i ostvareni su mnogobrojni besplatni programi: umetnički rezidencijalni program, izložbe, umetnost u javnom prostoru, kreativne i edukativne radionice, video projekcije, pozorišne predstave, performansi, predavanja i muzički programi.

Ansambl Miraž

Oblast delovanja:
izvođačke umetnosti, istraživanje, edukacija, film i video

Sedište: Beograd

Kontakt:
ansambl.miraz@gmail.com

Kontakt osoba:
Tanja Stikić

Ansambl Miraž je pozorišna grupa koja radi na polju razvijanja umetnosti i misli, koristeći pozo-rište kao sredstvo traganja za drugačijim vidici-ma (mislima, osećanjima, iskustvima), širenja sopstvenog unutrašnjeg prostora, kreiranja smisla sopstvenog života, kao i razvijanja ličnih sposobnosti. Pozorište vidi kao mesto u kome se susreću ideja i konkretno iskustvo, misao i emo-cija i ostvaruje snažna veza između života i umetnosti. Ansaml Miraž već dugi niz godina ostvaruje intenzivnu i bogatu saradnju kroz ra-zličite aktivnosti sa svojim učiteljima i kolegama iz Kulturno-umetničke asocijacije Aletheia (Mila-no, Italija).

Najvažniji projekti: Realizacija pozo-rišnih predstava “Nothing Project” (2007),” Os-trvlje od sna zelenije” (2010), “Parče zemlje između reke i stenja” (2012), “Kraj partije” (2013), realizacija internacionalnih pozorišnih susreta (2010, 2013), realizacija pozorišne škole “Teatar poezija” (2012, 2013), realizacija pozorišne škole sa gluvim osobama “Iza znaka” (2013), realizacija radionica i seminara “Golicanje duše” u gradovi-ma širom Srbije (2012, 2013).

ARGH udruženje

Oblast delovanja:
kultura, umetnost, obrazovanje

Sedište: Beograd

Kontakt:
totalno.argh@gmx.com
https://argh.rs/

Kontakt osoba:
Ana Marija Grbić Stanojević, Slobodan Ivanović, Sonja Buić Gligo

ARGH! je pesnička organizacija osnovana 2011, nastala iz potrebe za književnim večerima koje se ne nalaze u institucijama, smeštene u alternativni prostor u kome će i stidljiviji pisci svoje stvaralaštvo moći predstave publici, ali i iz želje da promovišemo najsavremeniju književnu produkciju. Saradnjom sa pesnicima iz regiona domaća publika ima priliku da se upozna ne samo sa domaćim stvaraocima već i sa kurentnom evropskom književnošću. Već 12. godina, svake poslednje srede u mesecu ARGH organizuje večeri poezije i proze u klubovima u Beogradu Tokom godina ARGH je počeo da se bavi i edukacijom i to na polju škole kreativnog pisanja. Iz tog razloga ARGH često organizuje manifestacije kao što su ARGH Poetski piknik, na kojima mladi književnici mogu da pohađaju različite kurseve koji se bave kreativnim pisanjem i književnim prevodom. Takođe, Udruženje ARGH organizuje školu pisanja O/Slobodi ruku već pet godina. Udruženje ARGH učestvuje i u brojnim projektima kao što su Voices over the fence, Balkan Translation Collider, Radiofonija i slično. Udruženje ARGH se već tri godine bavi produciranjem profesionalnih audio knjiga najsavremenijih domaćih autora ali i uređivanjem i objavljivanjem elektronskih knjiga na sajtu argh.rs

Art Aparat

Oblast delovanja:
muzika, edukacija , izvođačke umetnosti, kulturno nasleđe, turizam

Sedište: Beograd

Kontakt:
majacu.com@gmail.com
www.majacu.com/art-aparat, www.udruzenjeartaparat.wordpress.com

Kontakt osoba:
Maja Ćurčić

Art Aparat je organizacija sa sedištem u Beogradu. Polje delovanja okrenuto je ka realizaciji različitih muzičkih sadržaja, muzičkoj edukaciji za mlade i odrasle, kao i razvoju metodologija za podučavanje i razvijanje različitih veština i znanja kroz muziku, posebno u radu sa ugroženim grupama. Pored toga bave se istraživanjem kulturnog nasleđa, turizma i radom na razvoju novih metodologija za tumačenje kulturnog nasleđa. Interdisciplinarnost je veoma važna osobina većine njihovih projekata i ogleda se u korišćenju muzike i zvuka kao alata za razvijanje različitih kognitivnih i socijalnih veština kao i povezivanju sa naučnim oblastima u cilju proširivanja metodologije interpretacije i proširivanja polja delovanja određene oblasti.

Projekti: Raspevano Svratište, Beogradsko Ušće:Susret Istoka i Zapada, LASTA.

ARTEQ

Oblast delovanja:
kultura, umetnost, promocija obrazovanja, demokratije, ljudskih i manjinskih prava

Sedište: Beograd

Kontakt:
labiabibi@gmail.com

Kontakt osoba:
Biljana Kosmogina

ARTEQ je nezavisno udruženje građana čija je strategija inkluzivno povezivanje i uključivanje pojedinaca/ki i grupa u oblasti kulture i umetnosti, u cilju promocije novih umetničkih praksi i borbe za poboljšanje položaja manjinskih/marginalizovanih grupa.
Udruženje se bavi: unapređenjem svih umetničkih formi kroz: teatar, performans, savremeni ples, vizuelnu umetnost, izložbe, film, muzičku produkciju, edukativne psiho-art, telesne i druge umetničke radionice, promocijom demokratije i ljudskih prava, nezavisno od nacionalne, etničke, polne i rodne pripadnosti, zalaganjem za slobodnu aktivnost pojedinca ili grupe u različitim oblastima i formama kulture i umetnosti, podsticanjem tolerancije i ravnopravnosti, multikulturalnim i multietničkim odnosima i afirmacijom novih prostora, alternativnih umetničkih formi i izraza, kao i njihovih stvaraoca.

Asocijacija Kulturanova

Oblast delovanja:
festivali, film i video, edukacija, izvođačke umetnosti, vizuelne umetnosti

Sedište: Novi Sad

Kontakt:
milan@kulturanova.org
www.kulturanova.org

Kontakt osoba:
Milan Vračar

Organizacijasvoj rad fokusiranarazvoju urbane kulture mladih i podizanju svesti o svim relevantnim pitanjima u društvu, s vizijom izgradnje kreativnog prostora za omladinu NovogSada i regije. Asocijacija Kultura nova nezvanično postoji od 1999. a 2001. godinesmo i zvanično registrovani. Organizacija je osnovana kao krovna organizacija svih onih mladih ljudi koji su bili umorni od zatvorenosti tada postojećih institucija i koji zbog nedostatka iskustva, prostornih, finansijskih i drugih resursa nisu mogli ostvariti svoje kreativne potencijale u umetnosti. Na Osnivačkoj skupštinibilo je prisutno preko 200 mladih ljudi. Sa mnogima od njih organizacija i danas sarađuje. Način i razlog osnivanja umnogome je opredelio i buduće aktivnosti organizacije.

Glavna polja našeg delovanja su: festivali i dešavanja, produkcijapozorišnih, savremeno-plesnih, filmskih i muzičkih ostvarenja, predavanja, konferencije (društvo, kulturna prava kao deo ljudskih prava, omladinska politika) i radionice, seminari, kampovi (obrazovanje).

Asocijacija likovnih umetnika Zrenjanin

Oblast delovanja:
Vizuelne umetnosti

Sedište: Zrenjanin

Kontakt:
galerijaaluz@gmail.com

Kontakt osoba:
Rastko Stefanović

Udruženje za promociju i razvoj savremene umetnosti

AUROPOLIS – Udruženje multimedijalnih umetnika

Oblast delovanja:
izvođačke umetnosti, vizuelne umetnosti i vizuelne komunikacije, integracija umetnosti i nauke, konceptualna umetnost, interdisciplinarne studije, poezija, kulturna politika, digitalni mediji, komunikacija sa domaćim i stranim multimedijalnim centrima, edukativni programi

Sedište: Beograd

Kontakt:
culturalgerila@gmail.com
www.auropolis.org, www.supernovapoetry.net, www.nofm.rs

Kontakt osoba:
Manja Ristić

Udruženje multimedijalnih umetnika AUROPOLIS je nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje, čiji je cilj zastupanje interesa svojih članova, rekonstrukcija kulturnih vrednosti i podržavanje razvoja civilnog sektora, približavanje umetničkog multimedijalnog koncepta široj publici, otvaranje ka evropskoj kulturnoj baštini u savremenoj umetnosti putem omogućavanja visoke produkcije.

BAM BAM Kolektiv

Oblast delovanja:
muzika, ples, performans, produkcija, edukacija, ekologija

Sedište: Beograd

Kontakt:
bambamkolektiv@gmail.com
https://www.facebook.com/groups/bambamkolektiv/?ref=share

Kontakt osoba:
Siniša Marček

BAM BAM Kolektiv je neformalno udruženje/platforma koja okuplja umetnike iz skoro svih pravaca umetnosti: muzika, slikarstvo, vajarstvo, fotografija, film, performans, pisana reč, (primitivna) arhitektura. Sam akcenat i središte okupljanja je zapravo bubnjanje kao najosnovniji način povezivanja ljudi, u kome pojedinci i grupe imaju slobodu da izraze svoja mišljenja, opredeljenja, viđenja sveta i onoga što bi u njemu eventualno menjali, kroz svoj jedinstveni izraz, a opet u visoko tolerantnoj sredini u kojoj smo svi jednaki.

BAZAART

Oblast delovanja:
aktivizam, edukacija, stvaralaštvo dece i mladih, istraživanje, participativna umetnost, izvođačke umetnosti, vizuelne umetnosti

Sedište: Beograd

Kontakt:
bazaartheatre@yahoo.com
www.bazaart.org.rs

Kontakt osoba:
Sunčica Milosavljević

BAZAART je organizacija umetnika iz Srbije i regiona Zapadnog Balkana, sa sedištem u Beogradu, koja ima za cilj razvoj savremenih izvođačkih umetnosti i njihov dijalog sa društvom.

BAZAART je osmišljen kao baza za saradnju umetnika, umetničkih grupa i stručnjaka u zemlji i regionu, na projektima koji neguju interdisciplinarno istraživanje, umetnički rad i edukaciju u oblasti izvođačkih umetnosti.

Posebnu pažnju BAZAART posvećuje mladima kao učesnicima u kulturi.

BAZAART je posvećen partnerskoj saradnji i zajedničkim projektima sa umetnicima na evropskom prostoru, s posebnim akcentom na regionu Zapadnog Balkana. Kroz regionalnu mrežu, BAZAART doprinosi razvoju umetnika, publike, umetničke komunikacije, saradnje i razmene, i deluje na unapređenje socijalnih tokova na ovim prostorima.
Najvažniji projekti: I D E A L, MIT KAO SUDBINA.

Ostali projekti: EVROPA ZEMLJA IGRE i RATNE PRIČE, realizovani u partnerstvu s organizacijama iz Evrope i Severne Afrike.

BELDOCS – Međunarodni festival dokumentarnog filma

Oblast delovanja:
dokumentarni film, razvoj publike, edukacija, marketing

Sedište: Beograd

Kontakt:
office@beldocs.rs
www.beldocs.rs

Kontakt osoba:
Mara Prohaska Marković

BELDOCS (Beograd, Srbija) je osnovan 2008. i utemeljen u ideji da dokumentarni film ima posebnu moć da inspiriše ljude da misle, kreiraju i veruju u promene. Glavni ciljevi BELDOCS-a su razvoj, podrška, promocija, umrežavanje i edukacija u oblasti kreativne dokumentaristike. BELDOCS komunicira sa mlađim generacijama, nosiocima budućih društvenih promena, i teži da ojača edukativnu platformu kroz dokumentarni film.

Udruženje BELDOCS organizuje Međunarodni festival dokumentarnog filma BELDOCS u Beogradu od 2008, BELDOCS EHO festivalsku turneju od 2011. i BELDOCS MARKET od 2013. BELDOCS je orijentisan ka umetničkim i društveno relevantnim filmovima i selektuje najzapaženija ostvarenja recentne svetske i nacionalne dokumentarne produkcije, organizuje retrospektive, Q&A, diskusije, master časove, radionice i dovodi reditelje, producente, distributere i druge filmske radnike iz celog sveta u Beograd.

Belgrade Raw

Oblast delovanja:
fotografija, foto izdavaštvo

Sedište: Beograd

Kontakt:
contact@belgraderaw.com
www.belgraderaw.com

Kontakt osoba:
Jelena Mijić

Belgrade Raw je fotografski kolektiv osnovan 2009. godine. Kolektiv je izlagao na više izložbi i u okviru nekoliko manifestacija u zemlji i inostranstvu. Od 2012. do 2015. godine Belgrade raw je bio organizator događaja „Foto-sajam“. Kolektiv je tokom 2013. godine kustosirao program Galerije Artget Kulturnog centra Beograda, a iste godine i objavio knjigu u izdanju slovenačkog izdavača Rostfrai Publishing. Projekat „Serbia Raw“ – serija radionica dokumentarne fotografije, pokrenut je 2014. godine i do sada je realizovan u devet gradova u Srbiji.

BUNT – Beogradska Umetnička Nova Teritorija

Oblast delovanja:
umetnička muzika i srodne umetničke forme

Sedište: Beograd

Kontakt:
festival@bunt.rs
www.bunt.rs

Kontakt osoba:
Ljubiša Jovanović

Pod sloganom Samoodbrana umetnosti, tokom oktobra 2013 organizovana je kulturna akcija festivalskog tipa, sa ciljem da se privuče pažnja javnosti na veoma nepovoljnu situaciju u domenu muzičke umetnosti. Informisanje i privlačenje učesnika i publike obavljalo se isključivo preko društvenih mreža. Poziv na učešće u događaju stavljen je najpre na FB odakle se posle proširio a rezultat je bio da se više desetina umetnika i kulturnih radnika sâmo javilo da učestvuje u događaju. Među njima su bili renomirani umetnici ali i mladi, početnici, đaci i studenti.

U okviru BUNT-a 1.0 je održano 9 koncerata, 6 filmskih projekcija sa 8 filmova, učestvovao je 61 umetnik, organizovana su 4 koncerta posvećena isključivo mladim muzičarima od toga jedan, „Deca deci“, namenjen deci sa posebnim potrebama, izvedeno je 11 kompozicija srpskih autora.

Najvažniji projekti: Festival BUNT 1.0 (1–8.11.2013.), Partner Festivala Maribor (5–12.9.2014.), Festival BUNT 2.0 (1–9.11.2014.)

CEDEUM – Centar za dramu u edukaciji i umetnosti

Oblast delovanja:
pozorište, edukacija, kultura

Sedište: Beograd

Kontakt:
cedeumidea@gmail.com
www.cedeum.org.rs

Kontakt osoba:
Sanja Krsmanović Tasić

Centar za dramu u edukaciji i umetnosti CEDEUM je osnovan 29. oktobra 1999. godine, ali njegovi osnivači se kontinuirano bave ovom oblašću više od trideset godina kao promoteri novih pristupa u drami i pozorištu u radu s decom, mladima i odraslima (učiteljima, umetnicima…).
CEDEUM je organizacija koja okuplja pozorišne i druge umetnike, pedagoge, psihologe, nastavnike, social workers, stručnjake za nove medije i druge stvaraoce koje zanima promocija drame u edukaciji i umetnosti.
CEDEUM ima široku mrežu saradnika, kako u Beogradu tako i u celoj zemlji. Član i nacionalni centar Internacionalne asocijacije za dramu/pozorište i obrazovanje IDEA. Ima intenzivnu saradnju i razmenu iskustva na regionalnom i internacionalnom nivou kroz zajedničke projekte sa organizacijama iz oblasti stvaralačkog i umetničkog obrazovanja, posebno drame/pozorišta u obrazovanju/vaspitanju, kao i oblastima kao što su interkulturalni dijalog i komunikacija, vaspitanje za razvoj i mir, ljudska i dečja prava itd. CEDEUM se posebno angažuje u oblasti edukacije edukatora i obuke umetnika.

CEKOM – Centar za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju

Oblast delovanja:
organizovanje aktivnog korišćenja slobodnog vremena kroz rad u kreativnim radionicama i aktivno učestvovanje u različitim programima

Sedište: Zrenjanin

Kontakt:
www.cekom023.blogspot.rs

Kontakt osoba:
Smiljana Tucakov

Centar za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju, CEKOM, počeo je sa radom 2000. godine, a zvanično je otvorio svoje SUNČANO IGRALIŠTE 2001. godine, sa idejom alternativnog pristupa vaspitanju i obrazovanju dece i mladih postojećim institucionalizovanim programima. Ovo je jedinstvena organizacija takvog tipa u Zrenjaninu.
Osnovni cilj u radu je doprinos formiranju zdrave, kreativne i slobodne ličnosti dece i mladih.

Centar za nove medije_kuda.org

Oblast delovanja:
kultura i umetnost, savremeno stvaralaštvo

Sedište: Novi Sad

Kontakt:
office@kuda.org
www.kuda.org

Kontakt osoba:
Zoran Pantelić

Centar za nove medije_kuda.org je nezavisna kulturna organizacija koja od 2001. godine okuplja umetnike, teoretičare, medijske aktiviste, istraživače i širu publiku u istraživanje savremene umetničke teorije i prakse, aktivizma i politike. Već više od decenije svojim aktivnostima, kuda.org nastoji kritički da interveniše u sferi istraživanja i umetničkog i društvenog eksperimentalnog delovanja u polju umetničkog i kulturnog stvaralaštva sa pozicija institucionalne kritike i kritike kulturnih politika. U sučeljavanju sa procesima kulturne industrije i kulturalizacije politike i umetnosti, kolektiv pokušava mapirati i osnažiti tačke kritike i otpora komodifikaciji rezultata umetničke produkcije, a onda i pokušaje transformacije i kritike produkcionih odnosa koji se u polju umetničkog stvaralaštva i vanumetničkih društvenih procesa reprodukuju smenom ideoloških i “političkih” matrica, koje su u krajnjoj instanci posledica rekuperacije ljudi.
kuda.org kreira prostor za otvoreni dijalog, eksperimentalnu edukaciju, saradnju i istraživanje, kao i slobodan pristup različitim izvorima znanja. U okviru aktivnosti kuda.org, do sada je organizovano više stotina javnih događaja: predavanja i prezentacija gostujućih umetnika i teoretičara, radionica, izložbi, konferencija i internacionalni izdavački projekat.

Centar za savremenu kulturu i umetnost Subotica

Oblast delovanja:
promocija savremene umetnosti, podrška lokalnim stvaraocima i kulturnim radnicima, izgradnja prostora slobode izražavanja, istraživanja, povezivanja i

Sedište: Subotica

Kontakt:
centar.kozpont@gmail.com
www.ckplac.org/

Kontakt osoba:
Gordana Vukov Ciganjik

Centar za savremenu kulturu i umetnost, Subotica, je krovno udruženje osnovano 3. jula 2020. godine u Subotici sa ciljem promocije savremene umetnosti, pružanja podrške lokalnim stvaraocima i kulturnim radnicima kao i potrebe izgradnje prostora slobode izražavanja, istraživanja, povezivanja i razmene. Iako nedavno osnovano, kao krovno udruženje njega čine udruženja i pojedinci sa bogatim dugogodišnjim iskustvom u kulturnom i umetničkom radu. Centar je osnovalo deset umetničkih udruženja iz Subotice: UG „Klara i Rosa”, Pozorišno udruženje „Letnji bioskop – Nyári Mozi” Színházi Közösség, UG „Artrust”, Etnofest, NoWave Films, UG „Junior muzički studio”, UG „Authentic Vojvodina”, UG „Iuventus Ventus”, UG „Symposion”, UG „Szab-Way Szinházi Szervezet”, glumci, plesači, likovni umetnici, muzičari, kulturni i omladinski radnici iz Subotice. Kasnije su se priključili i UG „Ctalker” i Gifest, kao i brojni pojedinci, umetnici. Krovna organizacija ima za zadatak da izuzev poboljšanja položaja i promocije nezavisnih umetnika i kulturnih radnika iz Subotice razvije simbolički i uspostavi fizički, multifunkcionalan i samoodrživ prostor otvoren za različite grupe građana, u sinergiji sa privatnim i javnim sektorom, koristeći kulturu i umetnost kao sredstvo društvene promene. Svi programi Centra su na dva jezika sredine: srpsko-hrvatskom i mađarskom jeziku.

CEPORA – Centar za pozitivan razvoj dece i omladine

Oblast delovanja:
participativna umetnost, primenjeno pozorište, edukacija, stvaralaštvo dece i mladih i inkluzija osetljivih grupa

Sedište: Beograd

Kontakt:
office@cepora.org
www.cepora.org/

Kontakt osoba:
Lidija Bukvić Branković

Kao organizacija civilnog društva, svoju delatnost u celini realizuje u oblasti obrazovanja i vaspitanja, socijalne zaštite, kulturnih delatnosti, omladinske politike, omladinskog rada, bezbednosti, zdravlja, promocije pozitivnog razvoja i prevencije problema u ponašanju dece i omladine.

CESK – Centar za empirijske studije kulture jugoistočne Evrope

Oblast delovanja:
naučne studije kulture, analize i kreiranje kulturnih politika

Sedište: Niš

Kontakt:
cesk2010@gmail.com

Kontakt osoba:
Predrag Cvetičanin

Centar za empirijske studije kulture jugoistočne Evrope (CESK) jeste nezavisni istraživački institut koji se bavi proučavanjem uticaja globalnih trendova (globalizacije, neoliberalnih politika, ekonomske krize, post-socijalističke transformacije) na društva jugoistočne Evrope, posebno u domenu kulture i javnih politika u oblasti obrazovanja, nauke, religije i umetnosti.
Centar za empirijske studije kulture sarađuje sa više od 40 istraživača u regionu jugoistočne Evrope, ali njegovo jezgro čini osmoro članova među kojima sedmoro nastavnika i saradnika sa univerziteta u Nišu, Beogradu i Novom Sadu. Među aktivnim članovima CESK-a je šestoro doktora nauka (četiri u oblasti sociologije, jedan iz oblasti menadžmenta u kulturi i jedan psihologije) i jedan doktoranad (koji radi kao asistent na Departmanu za sociologiju Filozofskog fakulteta u Nišu). Od svog osnivanja 2010. godine, Centar za empirijske studije kulture jugoistočne Evrope je realizovao više od 20 velikih istraživačkih projekata. U istom ovom periodu članovi CESK-a su bili uključeni u čitav niz manjih istraživanja i angažovani na izradi strategija kulturnog razvoja gradova u Srbiji i Crnoj Gori (Niša, Novog Sada, Kotora, Tivta, Herceg Novog); kao moderatori strateškog planiranja ustanova kulture u jugoistočnoj Srbiji (Galerije savremenih likovnih umetnosti iz Niša, Leskovačkog kulturnog centra, Doma kulture Pirot, Narodnog muzeja Vranje i Narodnog muzeja Zaječar), na ispitivanju finansijske održivosti organizacija civilnog društva u kulturi u Srbiji i planovima za njeno unapređenje i kao evaluatori domaćih i međunarodnih projekata u oblasti kulture.

Cirkusfera

Oblast delovanja:
vizuelne umetnosti, izvođačke umetnosti, muzika, stvaralaštvo dece i mladih, edukacija, aktivizam

Sedište: Beograd

Kontakt:
www.cirkusfera.org

Kontakt osoba:
cirkusfera@gmail.com

Cirkusferа je orgаnizаcijа zа rаzvoj sаvremenog cirkusа, umetničke аnimаcije, sаvremenog i uličnog teаtrа. Okupljа posvećene mlаde umetnike koji poznаju veštinu žonglirаnjа, mаnipulаciju objektimа, аkrobаtiku, ekvilibrizаm, tehniku klovnа, glumu.
Zаlаžemo se zа unаpređivаnje rаzvojа kulture i umetnosti, аfirmaciju izvođаčkih umetnosti (sаvremenog cirkusа i uličnog teаtrа) i nezаvisne umetničke scene; obrаzovаnje dece i mlаdih; ekološke inicijаtive; podizаnje svesti o fizičkom i mentаlnom zdrаvlju i celoživotnom učenju.
Tаkođe se zаlаže zа formirаnje regionаlne mreže zа rаzvoj sаvremenog cirkusа; decentrаlizаciju pozorišnih аktivnosti u Srbiji; međunаrodnu sаrаdnju sа stvаrаocimа i profesionаlnim pedаgozimа iz poljа izvođаčkih umetnosti, nаročito iz poljа sаvremenog cirkusа.

Čvrsto Povezani – Hardwired

Oblast delovanja:
Kultura

Sedište: Subotica

Kontakt:
hardwiredorg@yahoo.com
https://www.facebook.com/hardwiredproject, https://www.instagram.com/hardwired.artists/

Kontakt osoba:
Tihomir Vučković

Udruženje “ČVRSTO POVEZANI” Subotica je oformljeno u Subotici 08.02.2019. sa ciljem promocije i afirmacije autora i izvođača u oblasti kulture, a pre svega: muzičke kulture, slikarstva, književnosti, filma, arhitekture, ali i ostalih vidova umetničkog izraza. Naše delovanje prema javnosti obuhvata edukaciju i približavanje koncepta fuzije unutar umetnosti koje u svojoj teoriji usvaja nove informacije i na taj način generiše nove umetničke forme. Takođe, bitan cilj udruženja je da mladima u okruženju pruži pre svega kvalitetan edukativni, ali i kvalitetniji vid zabavnog programa i omogući dublji uvid u trendove iz oblasti savremenog, tradicionalnog muzičkog stvaralaštva i ostalih formi umetnosti.

DAH Teatar – Centar za pozorišna istraživanja

Oblast delovanja:
kulturne politike, izvođačke umetnosti, istraživanje, muzika, stvaralaštvo dece i mladih, edukacija, aktivizam

Sedište: Beograd

Kontakt:
dahteatar@dahteatarcentar.com, office@dahteatarce
www.dahteatarcentar.com

Kontakt osoba:
Ivana Milenović Popović

DAH Teatar centar za pozorišna istraživanja je jedina profesionalna, eksperimentalna pozorisna trupa, koja već dvadeset godina traje i stvara internacionalno, i u Srbiji.

Najvažniji projekti: Ne/vidljivi grad (2005, 2007/08, 2011/12), osnaživanje mladih žena za praćenje vladinih politika u oblasti rodne ravnopravnosti (2012/13), Umrežavanje sećanja (2012), Festival Prenošenje plamena (2011).
Predstave: Prisustvo odsustva (2013), Snovi i prepreke (2012), Prelazeći liniju (2009).

Društveni centar Krov

Oblast delovanja:
antropologija, film, umetnost, vizuelna antropologija, aktivizam

Sedište: Beograd

Kontakt:
dckrov@gmail.com
www.dckrov.rs

Kontakt osoba:
Relja Pekić

Društveni centar Krov je združeni kolektiv tri organizacija – Centar za vizuelnu antropologiju – VAC, Kolektiv „Vizantrop“ i Decentrala. Naš centar je posvećen umrežavanju antropologa, filmskih reditelja i umetnika, sa ciljem razvijanja nezavisnog i kreativnog prostora za mlade.

Dušan Murić

Oblast delovanja:
Savremene izvođačke umetnosti i savremeno ostalo

Sedište: Beograd

Kontakt:
dusanmuric@yahoo.co.uk
https://www.youtube.com/channel/UCfDmi1tlid09QbhN-R3RcUg https://www.youtube.com/channel/UCrYMC7wSYvzZ4kcALoUl5vw

Rođen 1971. u Ćupriji. Krajem devedesetih počinje da se naziva umetnikom.
Sarađivao sa brojnim akterima savremene izvođačke scene Beograda.
Samoproklamovani zeleni anarhista i svesni neradnik.
Deo kolektiva Magacin.

Eho animato

Oblast delovanja:
izvođačke umetnosti i multimedija

Sedište: Beograd

Kontakt:
ehoanimato@gmail.com
www.ehoanimato.org

Kontakt osoba:
Ana Konstantinović, Željko Maksimović

Eho animato je kolektiv posvećen istraživanju izvođačkih umetnosti i multimedijalnih praksi, osnovan u Beogradu 2011. godine. Kolektiv primenjuje multimedijalni i interdisciplinarni pristup sa ciljem da teme koje u svojim umetničkim radovima obrađuju sagledaju iz što više različitih perspektiva. U okviru svoje prakse neguju kolektivno autorstvo i zajedničke procese, podržavajući snagu i razvoj svakog pojedinačnog umetničkog glasa.
Najvažniji projekti: Putevi heroja (The Ways of the Heroes) (2021-2023), Međunarodni skup Solidarnost: digitalne strategije za kreativnu otpornost (sa CultureHub, LaMaMa e.t.c. i UK Parobrod, 2021), digitalni performans Downtown Variety: Serbia edition (sa CultureHub, LaMaMa e.t.c.) multimedijalno delo Fragmenti nespokoja (2019), Film, muzika i nešto između (2018), Rosmersholm – šta se desilo sa našim idealima (2016).

Elektrika – Udruženje za razvoj kulture

Oblast delovanja:
vizuelne umetnosti, izvođačke umetnosti, film i video, edukacija

Sedište: Pančevo

Kontakt:
vladimir.palibrk@gmail.com
www.elektrikablog.wordpress.com

Kontakt osoba:
Vladimir Palibrk

Udruženje za razvoj kulture "Elektrika" osnovano je 2011. godine. Preteča udruženja bila je galerija "Elektrika" koja je funkcionisala kao multimedijalni umetnički prostor u Pančevu sve do 2015. godine. Elektrika se bavi promocijom alternativne umetnosti, sa naglaskom na vizuelnu umetnost i strip, iako su projekti udruženja raznovrsni i uključuju različite dorpinose u polju kulture.

ERGstatus

Oblast delovanja:
vizuelne umetnosti, izvođačke umetnosti, istraživanje, muzika, edukacija, novi mediji, organizacija događaja, aktivizam

Sedište: Beograd

Kontakt:
caksiran@sbb.rs
www.ergstatus.org

Kontakt osoba:
Boris Čakširan

ERGstatus je osnovan 1998. godine kao edukativni projekt suvremenog plesa. Od tada ovaj projekt se razvio u nezavisnu organizaciju koja se bavi savremenim plesom. Rad ERGstatus-a se sastoji od seminara, radionica i umetničke produkcije i inkluzivnog rada.
ERGstatus je ostvario saradnju sa mnogim umetnicima i trupama iz zemlje i sveta (SAD, Japan, Australija, Izrael, Poljska, Nemačka, Slovenija, Holandija i mnoge druge), učestvujući u projektima i nastupajući na brojnim međunarodnim festivalima i manifestacijama. ERGstatus plesni teatar osvojio je Medalju UBUS-a (Udruženje baletskih umetnika Srbije) i osvojio drugo mesto na Festivalu koreografskih minijatura 2000. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Najvažniji projekti: PSI, Zvučna instalacija u 4 slike, Program Intermezzo.

Evropa Nostra Srbija

Oblast delovanja:
upravljanje, politike i istraživanja u oblasti nasleđa, participacija građana u nasleđu, izgradnja kapaciteta stručnjaka koji se bave nasleđem, kampanje i lobiranje u oblasti interpretacije, očuvanja i upravljanja nasleđem, razmena i promovisanje dobrih praksi i politika iz oblasti nasleđa

Sedište: Beograd

Kontakt:
europa.nostra.serbia@gmail.com
www.europanostraserbia.org

Kontakt osoba:
Višnja Kisić

Evropa Nostra Srbija predstavnik je za Srbiju najveće evrpske mreže za kulturno nasleđe Evropa Nostre, čiji je cilj izgradnja i osnaživanje civilnog društva u stvaranju i upravljanju nasleđem, a koju čini 250 nevladinih organizacija, 150 pridruženih institucija i i 1500 pojedinaca iz više od 50 evropskih država.

Fakiri sa juga

Oblast delovanja:
Oživljavanje i promocija kulture na lokalnom i regionalnom nivou, stvaranje i negovanje savremenih umetničkih izraza, kreiranje dijaloga sa društveno osetljivim grupama radi osnaživanja njihovog kreativnog i kulturnog potencijala.

Sedište: Kruševac

Kontakt:
fakirisajuga037@gmail.com
https://www.facebook.com/fakirisajugaart/ https://www.facebook.com/a.k.c.gnezdo/

Kontakt osoba:
Kaća Dimitrijević

Fakiri sa juga su nevladino i neprofitno udruženje gradjana sa bazom u Kruševcu. Udruženje je nastalo iz neformalne umetničke grupe koja je svoje prve eksperimente sprovela u Inex filmu, u Beogradu. Sa odlaskom u Kruševac počinje transfer ideja i vrednosti koje su nam prirasle za srce, pa se 2017. organizujemo u udruženje i počinjemo naš najbitniji projekat, formiranje Alternativnog kulturnog centra "Gnezdo". U to vreme, ruinirani objekat u vlasništvu FK Borac iz Bivolja, na obali reke Rasine, počinjemo da obnavljamo i adaptiramo sa velikim brojem lokalnih i medjunarodnih volontera. U ovom, u Kruševcu jedinstvenom, umetničkom prostoru za mlade dešavaju se umeničke radionice, predavanja, svirke, festivali, projekcije filmova, medjunarodni volonterski kampovi, pozorišne predstave, inkluzivne radionice i mnogo toga još.
Fakri sa juga su često angažovani pri izradi scenografija za muzičke festivale i koncerte, predstave, za umetničke instalacije, kostime i sl.

FORCA – Forum civilne akcije

Oblast delovanja:
stvaralaštvo dece i mladih, edukacija, novi mediji, film i video, organizacija dogadjaja, aktivizam, web

Sedište: Požega

Kontakt:
www.forca.rs

Kontakt osoba:
Goran Jordović

Osnovana od grupe mladih ljudi, entuzijasta, koji su bili nezadovoljni svojim položajem u društvu, situacijom u svom okruženju i celokupnim stanjem u državi, ali spremni da se uhvate u koštac sa problemima i krenuli su da stvaraju bolju budućnost. Tokom trinaest godina rada FORCA je izrasla u ozbiljnu organizaciju, koja sada predstavlja jednu od okosnica trećeg sektora u Zapadnoj Srbiji. Organizacija sada broji sedamnaest članova, osam stalno angažovanih saradnika i veliki broj povremenih saradnika i volontera.
U skladu sa misijom organizacije FORCA ima tri pravca delovanja i to: razvoj civilnog društva – kao osnov za razvoj i unapređenje svih segmenata društva, razvoj ekologije i ekološke svesti u lokalnoj zajednici i humanitarni i socijalni programi – neophodni u narednom periodu za prevazilaženje teške socijalne situacije u kojoj se nalazimo.

Najvažniji projekat: Zajedno za progres – 2012. (u toku)

Gabriela Vasić

Oblast delovanja:
vizuelna kultura, edukacija, kustoski projekti

Sedište: Beograd

Kontakt:
umetnicki.trening@gmail.com, gabriela.vasic@gmail.com
www.arts-design.info, www.gabrielavasic.wordpress.com

Kontakt osoba:
Gabriela Vasić

Projekti neformalne edukacije za mlade, mlade talente i mlade umetnike, oblast: likovna i primenjena umetnost: savremena vizuelna kultura, produkt dizajn, grafička kultura, modni dizajn. Model rada: interdisciplanarne kreativne radionice, kustoska vođenja, predavanja.

Galleria caffe / Galerija kafe

Oblast delovanja:
Vizuelna umetnost, film, književnost, scenska umetnost, društveni aktivizam…

Sedište: Pančevo

Kontakt:
galleriacaffe06@gmail.com
http://www.galleriacaffe.rs/

Kontakt osoba:
Dušan Marino

Multifunkcionalni prostor, mini kulturni centar, koji altruistički veruje da umetnost može i mora biti prestavljena svima i svugde, samim tim u kafiću.

GIFEST – regionalni festival gifova

Oblast delovanja:
video, animacija, fotografija, likovna umetnost

Sedište: Subotica

Kontakt:
gifest.subotica@gmail.com
www.facebook.com/GIFEST

Kontakt osoba:
Mirjana Mitrić i Ivana Rađenović

GIFEST je regionalni festival gifova. Cilj festivala je da okupi gif autore, kao i ljubitalje ove grafičke forme. Festival se organizuje u takmičarskoj i revijalnoj formi. U takmičarskom delu se prikazuju gif autorski radovi koje se stvaraoci poslali na naš konkurs, i oni takođe ulaze u izbor za najzapaženiji gif rad, kroz nekoliko kategorija. Žiri uglavnom čine likovni i filmski stvaraoci iz regiona, i po svom sastavu menja se svake godine. Revijalni deo programa ima funkciju prikazivanja najzapaženijih gif radova, koji su dostupni na internetu i to je selekcija organizatorki. Sa svojim programom Gifest je u nekoliko navrata gostovao u drugim gradovima, samostalno ili kao deo nekog kulturnog dešavanja.

Grupa Grupa

Oblast delovanja:
savremeno pozorišno stvaralaštvo, pozorišni festival, kultura, likovne i muzičke umetnosti, obrazovanje

Sedište: Kraljevo

Kontakt:
grupagroup@gmail.com
Grupagroup.org

Kontakt osoba:
Vladan Slavković

Udruženje građana GRUPA GRUPA postoji već više od 15 godina i aktivno se bavi pozorišnim stvaralaštvom u Kraljevu. Plan koji sprovodimo od osnivanja GRUPA GRUPA podrazumeva angažovanje mladih, sposobnih stvaralaca iz Kraljeva i okoline i stvaranje alternativnih vidova pozorišne, likovne i muzičke umetnosti koja bi oko sebe okupila ideje etičkih i kvalitetnih vidova obrazovanja naše omladine i stvorila generacije boljih ljudi.

Grupa Hajde da…

Oblast delovanja:
inkluzija osetljivih grupa, edukacija, izvođačke umetnosti

Sedište: Beograd

Kontakt:
marko@hajdeda.org.rs
www.hajdeda.org.rs

Kontakt osoba:
Marko Pejović

Grupa „Hajde da…“ se od svog osnivanja (1999. godine) bavila radom sa osetljivim grupama (izbeglim i raseljenim licima, Romima, osobama sa invaliditetom…). Organizacija je do sada sarađivala sa više umetnika, organizacija i institucija u zemlji i inostranstvu i realizovala je (samostalno ili u saradnji sa drugim organizacijama i institucijama) više stotina projekata/programa/inicijativa(neke od njih su kompleksni višegodišnji programi, dok su neke – jednokratne aktivnosti, realizovane na lokalnom nivou).
Organizacija je 2004. godine dobila nagradu Saveta Evrope za jednu epizodu animirane serije „Uaaa nepravda!“ koja se bavi diskriminacijom na osnovnoškolskom urastu.
Grupa „Hajde da…“ je realizovala više pozorišnih produkcija koje uključuju pripadnike marginalizovanih grupa i pozorišne umetnike („Kriva za Gausa“, „Reset“ i „Tanatos“). Predstava Reset (koprodukcija sa UK Vuk Karadžić) je 2010. dobila nagradu na Festivalu alternativnog i novog teatra.
Od 2011. organizacija je pokrenula Festivale društveno angažovanog teatra „Van okvira/OffFrame“. Misija festivala je da okupi organizacije i autore koji se bave društveno angažovanom pozorišnom praksom u Srbiji i regionu, i da promoviše uključivanje u teatarski rad i pozorišne predstave pripadnike onih delova zajednice koji su u određenom društvenom

Hleb Teatar

Oblast delovanja:
pozorište, umetnička igra, muzika, vizuelna umetnost, performans, edukacija iz oblasti drame i plesa

Sedište: Beograd

Kontakt:
hlebteatar@gmail.com

Kontakt osoba:
Sanja Krsmanović Tasić

Hleb teatar je umetnički projekat i trupa sastavljena od multidisiplinarnih umetnika-aktivista različitih generacija koje povezuje strast ka izvođačkoj umetnosti, u domenu teatra I umetničke igre, procesnom/istraživačkom pozorištu i temama koje su provokativne i društveno -politički angažovane. Muzika, vizuelna umetnost, umetnička igra, fizički teatar, performans, poezija , su veštine i sredstva koja koristimo u kreiranju predstava koje za nas imaju osvešćujući i pre svega isceljujući karakter. Hleb teatar je takođe posvećen umetničkoj edukaciji kroz radionice i projekte, smatrajući formiranje mladih umetnika jednom od svojih osnovnih misija. Kroz međunarodnu saradnju, koprodukcije I delovanje na međunarodnoj sceni želja nam je da povežemo kulturu I angažovanu produkciju i umetnike naše zemlje sa svetom. Organizujući gostovanja I radionica naših kolega iz sveta, otvaramo mogućnost umetničkog usavršavanja, razmene i saradnje umetnika iz naše zemlje, iz sveta i nas samih.

Hop.La!

Oblast delovanja:
izvođačke umetnosti, participativna umetnost, istraživanje, stvaralaštvo dece i mladih, film i video, aktivizam, književnost i teorija

Sedište: Beograd

Kontakt:
hopla@hop-la.org
www.hop-la.org

Kontakt osoba:
Irena Ristić

Hop.la! je grupa umetnika osnovana 2005. godine u Beogradu. Svoj veseli naziv duguje mračnoj drami Ernsta Tolera „Hopla, mi živimo!“. Neguje autorski, participativni i istraživački pristup umetnosti, a svoje programe ostvaruje kroz saradnju sa organizacijama civilnog društva i institucijama kulture, kako u domenu autorskih projekata tako i kroz programe socijalne transformacije fokusirane na liberalizaciju estetičkih, kulturnih i društvenih modela.
Hop.la! je saradnik i član Evropske mreže nezavisnih pozorišnih grupa (EON), Druge scene (DrS) i Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS).

Najvažniji projekti: “Kratka istorija zaboravljanja, prvi deo” A. Nikolić (Magacin u Kraljevića Marka, 2012), "proces_K“ M. Paunović i I. Ristić (KC Grad, 2011), „Apetit“ I. Ristić (DkC, 2010), "Soba malih strahova“ I. Ristić (Rex, 2009), "O nasilju“ A. Nikolić (BDP, 2008).

Irena Čučković

Oblast delovanja:
Kultura, umetnost i mediji

Sedište: Beograd

Kontakt:
irenacuckovic.ns@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/irenacuckovic/

Kontakt osoba:
Irena Čučković

Novinarka i projektna menadžerka u kulturi i medijima. Ima iskustvo u pisanju i realizaciji lokalnih, nacionalnih i međunarodnih projekata (Kreativna Evropa, Erasmus+). U okviru NKSS angažovana je u Radnoj grupi za analizu konkursa i Radnoj grupi za fandrejzing. Završila je osnovne studije Žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je trenutno na master studijama Komunikologije. Kao novinarka prevashodno se bavi temama rodne ravnopravnosti, ljudskih prava i pomirenja mladih na prostoru bivše Jugoslavije. Govori engleski (C1) i španski (A2) jezik.

Jednostavno rečeno

Oblast delovanja:
kultura, kulturno nasleđe, kulturno nasleđe industrijskog perioda Jugoslavije, višemedijsko stvaralaštvo

Sedište: Beograd

Kontakt:
jednostavnoreceno@gmail.com
http://jednostavnoreceno.org/

Kontakt osoba:
Nenad Pinter

Grupa Jednostavno rečeno traga za pričama o kulturnom i industrijskom nasleđu. Prikupljamo narative, fotografije, video i audio zapise, arhivsku građu, razgovaramo sa ljudima, snimamo, pišemo, preispitujemo, a pre svega - delimo i razmenjujemo ideje sa svima koji dele naša interesovanja...

Najzanimljivije i najmanje poznate priče želimo da podelimo sa publikom kroz različite forme kroz koje se susreću i "razgovaraju" nasleđe i sadašnji trenutak. Verujemo da kroz ovaj, uobličen i stilizovano predstavljen dijalog, možemo da podstaknemo i inspirišemo zajednicu na preispitivanje onih vrednosti koje u središtu svog interesovanja imaju ljude.

Želimo da približimo našoj publici i istraživačima uticaj fabrika i drugih institucija na svakodnevni život nas, običnih ljudi, nekad sad... Zanimaju nas gradovi, ljudi, fabrike, pozorišta, kafane, kamioni, autobusi, vozovi, škole, javni prostori, ... i sve male stvari koje nas pokreću.

Radimo na tome da stvorimo bazu podataka, koji nisu akademsko istraživački, već životni, iskreni, topli, ljudski i naši. Verujemo da u vremenu pojačanog interesovanja za industrijsko nasleđe, koje je sastavni deo kulturnog nasleđa i dela identiteta, naše priče čine dragoceni dopunski šrafčić i da se, što je najvažnije, u njima svi prepoznajemo i kroz to prepoznavanje povezujemo. Nadamo se da će materijal dostupan na ovom sajtu biti od koristi svima koji se na različite načine bave industrijskim i kulturnim nasleđem i njihovim međusobnim uticajima, ali i da će svakom čitaocu biti zanimljiv kao priča o jednoj zemlji i jednom vremenu.

K-Town Group

Oblast delovanja:
kultura i umetnost, ekologija, ljudska prava

Sedište: Kosjerić

Kontakt:
ktowngroup@gmail.com
https://ktowngroup.org.rs/

Kontakt osoba:
Janko Belić

K-Town Group je grupa građana Kosjerića, uglavnom mladih, koja je uključena u različite aktivnosti u ovom mestu i regionu sa najjačim ciljem u afirmisanju kulture i umetnosti, ali i zaštiti i unapređenju ljudskih prava i sloboda.

Kamerades

Oblast delovanja:
fotografija

Sedište: Beograd

Kontakt:
contact@kamerades.com, tashaognjanovic@gmail.com
www.kamerades.com

Kontakt osoba:
Tamara Ognjanović

Kаmerаdes kolektiv, svojim prepoznаtljivim vizuelnim stilom bаzirаnim nа sаvremenoj dokumentаrnoj formi, uz istаnčаni nаrаtivni pristup i sа nаglаšenim i prepoznаtljivim stаvom аutorа, stаvljа fotogrаfiju u službu društvenih promenа.
Kolektiv je od sada objаvio knjigu fotogrаfijа “Dirty Season” (2014.), izlаgаo rаdove nа izložbаmа „Necenzurisano”(Artget, Beograd), “Usаmljenost kаo izbor” (Uličnа gаlerijа, Beogrаd, 2014.), “Ulicа iz trećeg licа” u okviru festivаlа Vrevа, (nа jаvnim površinаmа, 2014.), “Ulicа iz trećeg licа” u okviru festivаlа Vizuаlizаtor, (po beogrаdskim prolаzimа 2014.), “Tаmаrа waterfront” (Uličnа gаlerijа, Beogrаd, 2014.), “Srbijа ispred objektivа” (Muzej primenjene umetnosti 2013.); i grupnim izložbаmа: SEE New Perspectives, (Beč, 2014.), SEE New Perspectives (Sаrаjevo, 2012.), “Putujućа izložbа reči” (Uroboros, 2012.), Foto-sаjаm (Reks, Beogrаd, 2012.).
Člаnovi su bili predavači ili učesnici na tribinаma i predаvаnjima o fotogrаfiji u okviru nekoliko festivаlа i skupovа u zemlji i regionu – NOOR masterklas, Sharp Shooters, Vizuаlizаtor, Serbia Rаw Fotosаjаm, Periskop, Centаr zа rаzvoj fotogrаfije, Etnofest Pаlić, SEE New Perspectives, Fotogrаfijа.bа, gde su već nekoliko godinа zаredom žirirаli, i Balkan Photo Festival. Učestvovаli su i nа trećem Mikro аrt festivаlu аmаterskog filmа sа rаdom Dirty Season, (specijаlnа nаgrаdа, 2012).

Najznačajniji projekti: "Dirty Season", knjiga fotografija, (2014, Beograd), Masterklas dokumentarne fotografije, (2015, Beograd), predavači fotografi holandskog foto kolektiva/agencije NOOR, mladi fotografi s Kosova, iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Albanije i Bugarske, "Re(animacija) kulture", izložba (2015, Beograd).

Karkatag

Oblast delovanja:
interaktivna umetnost, novi mediji, performans, edukacija

Sedište: Beograd

Kontakt:
karkatag@gmail.com
www.karkatag.org

Kontakt osoba:
Ana Dimitrijević

Karkatag je umetnički kolektiv iz Beograda formiran 2009. godine. Funkcioniše u polju interaktivne umetnosti i novih medija, na granici sa performativnim. Radovi Karkataga su najčešće svojevrsne mašine, obično većih razmera, koje izložene ili podmetnute na korišćenje, dovode publiku u situaciju da postane aktivni učesnik, performer, a događaj koji se generiše kroz njihov rad‐upotrebu predstavlja neodvojivi i suštinski deo samog ostvarenja.
Karkatag je dosad učestvovao u brojnim izložbama, festivalima, performansima u Nemačkoj, Engleskoj, Poljskoj, Hrvatskoj, Švajcarskoj, Crnoj Gori i u više gradova Srbije. Karkatag kao deo Nacionalne selekcije osvaja Zlatnu medalju za pokretanje dijaloga na Praškom kvadrijenalu 2015. Takođe, 2015. osvaja Nagradu za razvoj britanskog programa Gone in 20 Minutes za nove i hrabre umetničke projekte na otvorenom. Iste godine osvaja i prestižnu The Oxford Samuel Beckett Theatre Trust nagradu i produkciju u Barbiken centru u Londonu za 2016. u kolaboraciji sa britanskom grupom Collectif and then… Karkatag od 2010. vodi rezidencijalni prostor u Svilajncu, a od 2015. pokreće otvorenu radionicu Praksa mejkerspejs Beograd u Magacinu u Kraljevića Marka.

Kino klub Novi Sad – Nezavisni filmski centar

Oblast delovanja:
filmska umetnost, edukacija

Sedište: Novi Sad

Kontakt:
kinoklubnovisad@gmail.com
www.kinoklubnovisad.org , www.filmfront.rs

Kontakt osoba:
Filip Markovinović

NFC Kino klub Novi Sad je neprofitno udruženje građana osnovano sa ciljem da promoviše i popularizuje filmsku umetnost. Svoje aktivnosti artikuliše kroz edukaciju putem filmskih radionica, popularizaciju kratkometražnog autorskog filma i edukaciju publike kroz festival “Filmski front” i specijalne programe, filmsku produkciju autorskog filma i staranje o arhivi tradicionalnog Kino kluba Novi Sad.

KIOSK – Platforma za savremenu umetnost

Oblast delovanja:
vizuelne umetnosti

Sedište: Beograd

Kontakt:
kioskngo@gmail.com
www.kioskngo.net

Kontakt osoba:
Milica Pekić

Kiosk – Platforma za savremenu umetnost je nevladina, neprofitna organizacija koja deluje na polju umetnosti i kulture. Kiosk je osnovan u Beogradu 2002. godine od strane Ane Adamović i Milice Pekić. U 2008. godini Dorijan Kolundžija, umetnik, pridružuje se Kiosk timu.
Osnovni cilj Kiosk–a jeste široka saradnja među umetnicima i kulturnim radnicima iz svih oblasti savremene umetnosti. Kiosk veruje da inovativne umetničke aktivnosti neguju otvorenost i obezbeđuju bolje razumevanje društvenih i političkih poteškoća modernog društva. Imajući u vidu ovaj cilj, Kiosk kreira izložbe, publikacije i istraživačke projekte koji poboljšavaju razumevanje društvenih problema, teorije i prakse savremene umetnosti, i ulogu umetnosti u ”mejnstrim” kulturi. Od 2002. godine Kiosk sarađuje sa umetnicima, kulturnim radnicima i javnošću da bi stvorio participativne projekte velikog formata i nove mreže koje podstiču dijalog.
Od 2007. godine Kiosk aktivno razvija projekte koji se bave savremenom umetničkom produkcijom u javnom prostoru, kreirajući privremene i trajne intervencije nad urbanom strukturom gradova u Srbiji.

Knjigoskop

Oblast delovanja:
književnost i teorija, izdavaštvo, web, stvaralaštvo dece i mladih, organizacija dogadjaja, kulturne politike

Sedište: Beograd

Kontakt:
knjigoskop@gmail.com
www.knjigoskop.com

Kontakt osoba:
Aleksandar Gubaš

Knjigoskop je inicijativa namenjena popularizaciji i razvoju savremene književne produkcije za decu i mlade, razvoju čitalačkih navika kod dece i mladih i podršci bibliotečkoj mreži u Srbiji.

Najvažniji projekti: blog Knjigoskop, mreža B.O.O.K. - Biblioteka odabranih omladinskih knjiga (u saradnji sa OPA), gostovanje Jasminke Petrović u Istri i serija književnih promocija po školama i bibliotekama u Srbiji.

Kombinart

Oblast delovanja:
kulturni i umetnički aktivizam, aktivizam

Sedište: Šabac

Kontakt:
grupakombinart@gmail.com
www.facebook.com/kombinart

Kontakt osoba:
Marko Gavrilović

Kombinart je samoorganizovana, neformalna grupa mladih šabačkih umetnika koja se bavi kulturnim i umetničkim aktivizmom.

Najvažniji projekti: Otvorena galerija, Potraga za umetnošću, Ruke, Oslikavanje grada, Hibridne izložbe, itd.

Kondenzator – Kulturni centar Živa

Oblast delovanja:
Muzika, vizuelne umetnosti, izvođačke umetnosti

Sedište: Beograd

Kontakt:
zivaartspejs@gmail.com
Instagram.com/kc_ziva

Kontakt osoba:
Žarko Ajdinović

Udruženje građana “Kondezantor” se kroz Kulturni centar „Živa” se bavi organizacijom nezavisnih kulturnih događaja u domenu muzike, izvođačkih I vizuelnih umetnosti, kao I interdisciplinarnih kreativnih poduhvata, u srcu Novog Beograda.

Kontekst kolektiv

Oblast delovanja:
kritička teorija, kulturne politike, vizuelne umetnosti, istraživanje, edukacija, aktivizam

Sedište: Beograd

Kontakt:
marko@kontekstgalerija.org
www.kontekstprostor.wordpress.com

Kontakt osoba:
Marko Miletić

Kontekst kolektiv je autonomna organizacija čiji rad predstavlja proces povezivanja kritičke teorije i prakse, polja umetnosti i kulture sa širim društvenim delovanjem.

Kreativni pogon

Oblast delovanja:
Kultura, obrazovanje, inkluzija

Sedište: Novi Sad

Kontakt:
kreativnipogon3000@gmail.com
www.kretivnipogon.com

Kontakt osoba:
Jasmina Vladisavljev

Kreativni pogon je organizacija, koja deluje 12 godina na teritiriri grada Novog sada i šire, dugi niz godina savremeni cirkus koristimo kao sredstvo kojom aktiviramo zajednicu. U okviru udruženja imamo i školu savremnog cirkusa za decu i odrasle. Sve ove godine realizovali smo više desetine projekata, gde su nas podržali: Gradska uprava za kulturu Novog Sada, fondacija Trag, Fondacija Jelena Šantić, NKD i drugi. Ponosni smo na naše projekte gde širimo kulturu u ruralne sredine u okviru konkursa TVOJE MESTO U SRBIJI, u okviru kojeg radimo na osnivanju nezavisnih kulturnih stanica, a prva takva je u Novom Kneževcu - KULTURNA ZONA K3. Trenutno nam je aktuelan projekat kulturne raznolikosti GRADIMO POVERENjE, gde kroz savremeni cirkus i radionice za decu, deca uče solidarnosti i poštovanju dece iz marginalizovanih grupa i njihove kulture. Kreativni pogon je član međunarodne mreže omladinskog i socijalnog cirkusa KARAVAN .

Kreativno afirmativna organizacija Parnas

Oblast delovanja:
kultura, inkluzija, mladi, ljudska prava, višestruki identiteti, rodna ravnopravnost

Sedište: Novi Sad

Kontakt:
kaoparnas@gmail.com
kaoparnas.org; uhvatifilm.org

Kontakt osoba:
Milesa Milinković

Jedan od naših ključnih statutarnih ciljeva je podsticanje i afirmacija (kulturne) participacije osoba sa invaliditetom a to radimo kroz umetnost, edukacije, zagovaranja.
Stoga je jedan od naših principa u radu: biti inkluzivna organizacija po sebi a onda i biti primer organizacije i kulturnog događaja koji su pristupačni osobama sa invaliditetom i kroz edukacije i saradnju podsticati druge aktere u kulturi da svoje programe učine na adekvatan način svima dostupnim. Organizatori smo jedinog regionalnog filmskog festivala “Uhvati film” na temu invalidnosti (koji se osim Novog Sada realizuje i u Rijeci, Banjoj Luci i Kotoru). Kroz filmski i prateći program (performanse, izložbe, tribine, radionice), ukazujemo i na problem višestruke diskriminacije ali i moguća rešenja.
Uhvati film je prvi i jedini filmski festival u Srbiji sa programom pristupačnim za osobe sa fizičkim invaliditetima (kroz opisno titlovanje, prevod na znakovni jezik, audiodeskripciju/sinhronizaciju, u najpristupačnijem postojećem bioskopu u centru grada).
Naš tim je inkluzivan, posebno stručan za pitanja invalidnosti i rodne ravnopravnosti. Radimo sa mladima kroz volonterske programe i edukacije u obrazovnim ustanovama, ali i sa decom (Uhvati film Kids).

Kreativno mentorstvo

Oblast delovanja:
kreativno mentorstvo, edukacija

Sedište: Beograd

Kontakt:
info@kreativnomentorstvo.com
www.kreativnomentorstvo.com

Kontakt osoba:
Dragana Jevtić

KREATIVNO MENTORSTVO je program iniciran 2012. godine koji je tada imao svoje prvo, pilot izdanje, dok se drugo izdanje realizuje 2014/2015. godine. Program je u pilot izdanju realizovala neformalna grupa građana, dok je udruženje „Kreativno mentorstvo” osnovano 9.septembra 2014. godine i registrovano 20. marta 2015. godine.
Pilot izdanje trajalo je tokom 2012. i 2013. godine i realizovano je u Beogradu. Okupilo je 25 mentija, mladih profesionalaca prvenstveno iz sveta kulture i obrazovanja, i 25 mentora iz različitih oblasti. Glavni partner i inicijator programa bila je Ambasada Švedske u Beogradu.

KROKODIL

Oblast delovanja:
savremena književnost, društveno angažovani programi i projekti, rezidencijalni boravci pisaca, prevodilaca i literarnih stvaraoca, savremena vizuelna kultura i umetnosti

Sedište: Beograd

Kontakt:
office@krokodil.rs
https://www.krokodil.rs/

Kontakt osoba:
Vladimir Arsenijević

Udruženje KROKODIL posvećeno je kreiranju književnih, kulturnih i društveno-političkih programa i sadržaja u cilju razvoja književne publike kao i one zainteresovane za kulturu uopšte, promovisanju politike dijaloga, pomirenja i rekonstrukcije pokidanih kulturnih veza prevashodno na prostoru Zapadnog Balkana ali i produbljivanju uzajamnog razumevanja te prihvatanja različitosti na evropskom kontinentu i šire. Udruženje KROKODIL osnovano je 2009. godine kad je i pokrenulo književni festival KROKODIL koji je u toku tri junske večeri te godine prvi put održan u Beogradu. Od tad se ovaj festival svake godine u junu održava na istom mestu – otvorenom amfiteatru ispred Muzeja istorije Jugoslavije u Beogradu. Iako primarno zamišljen kao regionalna platforma, festival KROKODIL je ubrzo dobio međunarodne obrise i srazmerno brzo izrastao u jedan od najistaknutijih, najposećenijih i najprepoznatljivijih književnih događaja ne samo u okviru našeg regiona već i u Evropi. Pored redovnih gostovanja istaknutih pisaca i drugih umetnika iz zemlje, regiona i inostranstva, odlikuju ga inovativno korišćenje multimedije u cilju obogaćivanja javnog čitanja, dinamičan ritam, izrazita savremenost te obimna, veoma lojalna i zainteresovana publika uz izvrsne posete od preko 1000 ljudi po večeri. Čak ni globalna pandemija nije zaustavila KROKODIL. 2020. godine ne samo da smo održali trodnevni festival krajem leta uz poštovanje epidemioloških mera, nego je i celokupan program bio lajvstrimovan u realnom vremenu preko naših društvenih mreža.
Veoma brzo nakon osnivanja Udruženje KROKODIL se jedinstvenošću, originalnošću ali pre svega napornim i predanim radom svog tima, našlo i na evropskoj književnoj sceni kao organizator ili koorganizator značajnih književnih programa. Razvijajući stabilne odnose s mnogobrojnim partnerima u zemlji, regionu i inostranstvu, a po ugledu na slične veoma popularne programe evropskih metropola, Udruženje KROKODIL 2012. godine osniva prvi kontinuirani rezidencijalni program za pisce u Srbiji – KROKODILovu Kuću za pisce. U njoj od tad na stipendiranim mesečnim boravcima redovno žive i stvaraju autori iz mnogih regionalnih, evropskih a sve više i svetskih zemalja. Ovaj program utiče i na obim i dinamiku književne saradnje tako da je u prve četiri godine rada KROKODILove kuće za pisce u Srbiji i regionu objavljeno čak jedanaest štampanih izdanja dela autora koji su bili KROKODILovi stipendisti kao direktna i nesumnjivo pozitivna posledica te neprestane aktivnosti KROKODILovog tima. Od samih početaka svog delovanja 2009. Udruženje KROKODIL je kroz aktivnu međunarodnu saradnju osvojio značajan kredibilitet ne samo na evropskoj kulturnoj i književnoj sceni već jednako tako i na društveno-političkoj. Udruženje KROKODIL je posebno usmereno na programe od izuzetne društvene važnosti, realizujući u saradnji sa lokalnim i međunarodnim partnerima različite značajne projekte.

KRUG – Centar za vizuelna istraživanja i razvoj vizuelne kulture

Oblast delovanja:
festivali, vizuelne umetnosti, izvođačke umetnosti, teatar, film i video, izdavaštvo, web, edukacija

Sedište: Čačak

Kontakt:
makivojvodic@yahoo.com

Kontakt osoba:
Božidar Plazinić, Marija Vojvodić

Kulturis

Oblast delovanja:
međunarodna kulturna saradnja, istraživanje, stvaralaštvo dece i mladih, edukacija, organizacija događjaja

Sedište: Beograd

Kontakt:
info@kulturis.org
www.kulturis.org

Kontakt osoba:
Ivana Jovanović Arsić

Udruženje „Kulturis“ osnovano je krajem 2009. godine kao dobrovoljno, neprofitno udruženje građana čiji su ciljevi usmereni ka podsticanju razvoja međunarodne saradnje u oblasti kulture, umetnosti i obrazovanja. „Kulturis” svoje projekte zasniva na edukaciji i unapređenju svesti pojedinaca i društva o vrednostima i ulozi kulture u savremenom društvu, i u tom cilju osmišljava i organizuje na neprofitnoj osnovi (samostalno ili u saradnji s drugim organizacijama i institucijama koje imaju slične ciljeve) kulturne, umetničke i druge aktivnosti različitog formata (tribine, predavanja, izložbe, radionice za decu i odrasle). Posebno smo ponosni na projekte koji podstiču interesovanja dece i mladih za teme iz oblasti kulture, umetnosti i održivog razvoja.

Najvažniji projekti: Evropski modeli razvoja publike, Playroomgirl, kreativne radionice, Arheotur, Lluís Cadafalch "Oblaci".

Kulturna Zona

Oblast delovanja:
umetnost, zaštita životne sredine, ekologija, humanitarni rad, edukacija i inkluzija

Sedište: Novi Kneževac

Kontakt:
kulturnazona@gmail.com
https://www.facebook.com/KulturnaZonaK3

Kontakt osoba:
Robert Szabo Benke

Kulturna zona je nezavisno aktivističko multifunkcionalno udruženje koje se bavi umetnošću, zaštitom životne sredine, ekologijom, humanitarnim radom, edukacijom i inkluzijom. Naš cilj je da svojim delovanjem stvorimo prostor u kom građni i građanke Novog Kneževca mogu slobodno da maštaju, uče, razvijaju svoje ideje i stvaraju. Na taj način želimo da obogatimo kulturni život ljudi ovog uspavanog mesta.

10. oktobra 2020 godine, posle mnogo godina zamišljanja sredine kakvu je stvorila Kulturna zona, registrovali smo udruženje čiji su osnivači Goran Novakov, Jasmina Vladisavljev, Dragan Jajić Vladisavljev, Jelena Bandin i Robert Sabo Benke. Uz veliku pomoć donatora uspeli smo da renoviramo prostor koji smo dobili od Opštine Novi Kneževac na 10 godina pa tako Kulturna Zona ima svoje sedište – kulturni centar K3.

Vremenom, naš tim se znatno proširio pa tako sada brojimo preko 30 članova koji sa velikim entuzijazmom učestvuju u organizaciji i vođenju programa ali i održavanjem u kulturni centar.

Kulturni centar REX

Oblast delovanja:
kulturne politike, vizuelne umetnosti, izvođačke umetnosti, participativna umetnost, istraživanje, muzika, stvaralaštvo dece i mladih, edukacija, novi mediji, film i video, organizacija događaja, aktivizam

Sedište: Beograd

Kontakt:
rex@fondb92.org
rex.fondb92.org

Kontakt osoba:
Nebojša Milikić

Kulturni centar REX je mesto istraživanja, izvođenja i afirmacije savremene kulturne produkcije. Od svojih početaka, REX je posvećen davanju podrške društveno angažovanim umetničkim praksama i kritičkom društvenom dijalogu. Kroz istraživanje i proširivanje polja savremene kulture, REX naročito podržava produkciju i prezentaciju analitičke i kritičke umetničke i aktivističke prakse. Nastoji da konstantno kreira i održava “slobodnu zonu” za diskusiju o trenutnim političkim i društvenim procesima, pruža otvorenu organizacionu i produkcionu platformu za dijalog, razmenu i saradnju. REX neprestano razvija kreativne modele komunikacije i razmene, i služi kao prostor u kome su kultura i politika konstantno u interakciji i preplitanju.
Tokom godina svoga rada REX producira, organizuje, koproducira i koorganizuje nekoliko stotina projekata koji se bave promocijom i produkcijom angažovanog filma, nove muzike, altenativnog pozorišta, vizuelnih umetnosti, savremenog plesa itd. Centralna tačka svih ovih aktivnosti često je vezana zbivanja i okolnosti u političkoj i kulturnoj sferi, kao i promociju emancipatorskih ideja i univerzalnih demokratskih vrednosti. Projekti se realizuju u prostoru REXa, u predgrađima Beograda i u gradovima širom Srbije, sa ciljem aktivnog učešća u lokalnoj, nacionalnoj, regionalnoj i evropskoj kultunoj sredini.

Kulturni Front

Oblast delovanja:
međunarodna saradnja, kulturne politike, vizuelne umetnosti, muzika, književnost i teorija

Sedište: Beograd

Kontakt:
info@gradbeograd.eu
www.gradbeograd.eu

Kontakt osoba:
Aleksandra Đorđević

Kulturni Front je udruženje građana koje se od 2000. godine bavi programima savremene umetnosti, dizajna, kulturne politike, književnosti i međunarodne saradnje. Od 2009. godine svakodnevno vodi program Evropskog centra za kulturu i debatu Grad u Beogradu sa ciljem održivog razvoja jedne nezavisne kulturne institucije.
Najvažniji projekti: Cross Radio regionalna mreža (2001–2006.), Refract festival (2002–2011.), Moda za poneti (2005–), Festival svetla “Beograd svetlosti” (2008–2011.), Forum Beograd – A Soul For Europe (2007–) i svakodnevni program Kulturnog centra GRAD (2009–).

Kulturociklin

Oblast delovanja:
umetnost, kultura, ljudska prava, formalno i neformalno obrazovanje

Sedište: Kruševac

Kontakt:
kulturociklin@gmail.com
www.kulturociklin.com

Kontakt osoba:
Sandra Maksimović

Kulturociklin je neformalna umetnička inicijativa nastala iz ideje da se mladima omogući alternativni pristup umetničkom obrazovanju. U svom radu koristimo tehnike i metodologiju fizičkog, ekspresivnog, procesnog, društveno-angažovanog, dokumentarnog i edukativnog pozorišta participacije u čijem je središtu stvaralački proces - učesnici kao autori i publika kao učesnik. Program prate radionice, obuke i naučno-istraživački rad o kreativnoj drami.

Liceulice

Oblast delovanja:
aktivizam, novi mediji, izdavaštvo, socijalno preduzetništvo

Sedište: Beograd

Kontakt:
redakcija@liceulice.org
www.liceulice.org

Kontakt osoba:
Nikoleta Kosovac

Krajem 2010. godine pojavio se prvi broj novog i po svemu jedinstvenog medija u Srbiji. Magazin Liceulice (namerno se piše kao jedna reč, da bi se istakla dva značenja: lice ulice i lice u lice) je jedinstveni aktivistički medij i prve "ulične novine" u Srbiji . Sve ulične novine (ima ih u više od četrdeset zemalja sveta), pa i ove naše, odlikuju dve karakteristike: zalaganje za bolje društvo i inkluziju, kao i unapređenje života najugroženijih kategorija stanovništva.

Najvažniji projekti: Projekat "Liceulice“ je doneo nov model socijalno angažovane distribucije, ali i potpuno nov i originalan, a visoko kvalitetan medijski proizvod, otvoren za drugačije forme i sadržaje, trenutno (ili trajno) "isključene“ iz naše javne sfere.

Ludifico – Centar za razvoj cirkuskih umetnosti

Oblast delovanja:
kultura, savremeni cirkus

Sedište: Novi Sad

Kontakt:
info@ludifico.com
www.ludifico.com

Kontakt osoba:
Mira Dobrković

Udruženje posvećeno promociji, popularizaciji i edukaciji i cirkuske umetnosti.

MAS – Studio za multimedijalnu umetnost

Oblast delovanja:
vizuelne umetnosti, izvođačke umetnosti, novi mediji, organizacija dogadjaja

Sedište: Odžaci

Kontakt:
nb.liveart@gmail.com
www.mas-gallery.weebly.com

Kontakt osoba:
Nenad Bogdanović

Studio za multimedijalnu umetnost je osnovao Nenad Bogdanović, uz pomoć grupe umetnika koji već nekoliko decenija rade i stvaraju u okviru nove umetničke prakse i afirmisani su kako u našoj zemlji tako i u svetu. Želeći na ovaj način da animiraju i zainteresuju kulturnu javnost, ovog regiona u Vojvodini, Srbiji i šire, u prihvatanju kvalitetnijeg programa kulturno-umetničkih aktivnosti.

Najvažniji projekti: “SAVREMENI UMETNIČKI PROJEKTI” (Međunarodni umetnički projekat), MEĐUNARODNI FESTIVAL MULTIMEDIJALNE UMETNOSTI – IMAF (godišnji međunarodni festival od 1998. godine), “KOREANSKA KOMPJUTERSKA GRAFIKA” (Međunarodni umetnički projekat).

Minipogon

Oblast delovanja:
umetnost, proizvodni odnosi, ekonomija, nauka

Sedište: Beograd

Kontakt:
minipogon@gmail.com
www.irational.org/minipogon

Kontakt osoba:
Tijana Cvetkovic

Organizacija sastavljena od umetnika, naučnika i aktivista bavi se promišljanjem umetnosti i nauke koji bi bili u funkciji društva kroz uspostavljanje drugačijih proizvodnih odnosa. Trenutno radionica Minipogona smeštena je u izbegličkom kampu Krnjača gde se rad odvija u saradnji sa stanovnicima kampa i brojnih gostiju sa strane.

Multimedijalni centar Led art

Oblast delovanja:
novi mediji, stvaralaštvo dece i mladih, izdavaštvo, muzika, istraživanje, vizuelne umetnosti, kulturne politike

Sedište: Novi Sad

Kontakt:
marko_ks@yahoo.com
www.artklinika.rs

Kontakt osoba:
Željko Grulović

MMC Led art- Art klinika je organizacija pre svega orjentisana na vizualnu umetnost, ali takodje bavi se i kulturnom politikom, muzikom,filmom, pozoristem…….
Najvažniji projekti: Perspektive, Biomost, Šok Alijansa i Na istom zadatku.

MUZIČKI EUTERPA STUDIO

Oblast delovanja:
savremena umetnost, muzika, edukacija dece i mladih

Sedište: Zrenjanin

Kontakt:
meuterpas@gmail.com
www.ckplac.org/

Kontakt osoba:
Ana Aleksić Sajrer

Muzički Euterpa Studio (MES) čine tri profesionalne umetnice Ana Aleksić Šajrer profesor solo pevanja, pedagog i vokalni konsultant saradnik Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” u Zrenjaninu, Marta Ronto profesorka orgulja, klavirski saradnik i glumica i Marija Aleksić student Filmske i pozorišne produkcije. Muzičko dramski studio bavi se edukacijom dece i mladih. Cilj njihovog studija je da kroz igru dođu do znanja, da se deca osećaju slobodno na sceni, da kroz reči i scensku gestu izraze svoje emocije i da steknu samopouzdanje. Od samog početka rade na scenskom pokretu, glumi i pevanju. Jedan od važnih ciljeva ovog studia jeste i uključivanje mladih u kulturni život Srbije, jačanjem kulturnih potreba i povećanjem dostupnosti kulturnog sadržaja. Od 2017. godine uradile su značajne projekte mjuzikl Mala sirena, autorski projekat mjuzikl Muzikom kroz bajke, mjuzikl Lak za kosu (Hairspray), predstavu Pričam ti..pričam...priču, Svinjar, Prva ljubav, Susreti...

Omen Teatar

Oblast delovanja:
Savremeno pozorište i ples, različite forme moderne umetnosti i multimedija, edukacija, sprovođenje humanitarnih projekata, i projekata sa ciljem dalje afirmacije marginalizovanih grupa.

Sedište: Beograd

Kontakt:
omenteatar@gmail.com
https://omen.co.rs/, https://sr-rs.facebook.com/OmenTeatar/

Kontakt osoba:
Gordana Lebović

Omen Teatar se bavi proučavanjem i analizom odnosa pojedinca i društva, kao i čovekove potrage za sopstvenim identitetom. U svom radu Omen kroz multimedijalni pristup koristi savremene pozorišne tehnike i moderne tehnologije. On u svom radu traga za novim pozorišnim i umetnickim formama.

Omladinski centar CK13

Oblast delovanja:
kulturne politike, istraživanje, muzika, izdavaštvo, stvaralaštvo dece i mladih, edukacija, novi mediji, film i video, organizacija dogadjaja, aktivizam, web, književnost i teorija

Sedište: Novi Sad

Kontakt:
ozren@ck13.org
www.ck13.org

Kontakt osoba:
Ozren Lazić

Omladinski centar CK13 je alternativni i edukativni prostor namenjen podsticaju i razvoju društvenog angažmana i političkog aktivizma pre svega mladih, koji podrazumeva visok stepen samoorganizacije i samoodrživosti aktivnosti mlađih generacija i njihovih nezavisnih akcija.

Najvažniji projekti: Stalni dnevni program centra (koncerti, radionice, projekcije, diskusije…) od 2007. godine, implementacija radionica video aktivizma, projekat “Osnivanje medijske redakcije CK13”, projekat “Poezija u kući”, prodajna izložba rukotvorina “Ženski bazar”.

Organizacija kreativnog okupljanja – OKO

Oblast delovanja:
kultura, umetnost, omladinski rad

Sedište: Beograd

Kontakt:
oocg.organization@gmail.com
www.okoorg.rs

Kontakt osoba:
Zoran Zlatković

Organizacija kreativnog okupljanja - OKO je udruženje koje okuplja mlade, umetničke omladinske radnike/ice, kulturne radnike/ice i kreativne i stručne pojedince/ke u ostvarivanju svojih ciljeva u promociji umetnosti, neformalnog i mirovnog obrazovanja za postizanje pravednijeg društva za sve.

Organizacija za promociju aktivizma OPA

Oblast delovanja:
muzika, stvaralaštvo dece i mladih, film i video, organizacija dogadjaja, aktivizam, edukacija, kulturne politike

Sedište: Beograd

Kontakt:
femixinfo@gmail.com
www.femix.info/opa

Kontakt osoba:
Tatjana Nikolić

Organizacija za promociju aktivizma OPA specijalizovana je za stvaralaštvo mladih i žensko stvaralaštvo.
Najvažniji projekti: Rok kamp za devojčice, Femix, Mreža B.O.O.K. - Biblioteka odabranih omladinskih knjiga (u saradnji sa Knjigoskopom), Dani Karaburme, Kelti sa Karaburme, dokumentarni film KZŠ, Omladinske internet brigade.

Orkestar Svetlost

Oblast delovanja:
muzička umetnost, edukacija

Sedište: Smederevo

Kontakt:
orkestarsvetlost@gmail.com
https://www.facebook.com/oosvetlost

Kontakt osoba:
Jelena Ugrinić

Orkestar Svetlost je nastao krajem 2015. godine u Smederevu u okviru omladinskog kulturnog centra SVETLOST kao neformalna grupa. Ovaj kamerni orkestar imao je cilj da popularizuje klasičnu muziku kroz posvećenost i rad mladih muzičara, budućih profesionalaca, koji kroz sviranje u orkestru stiču neophodno iskustvo za dalji lični razvoj, a time pozitivno utiču na razvoj kulture grada Smedereva. Orkestar je u toku 7 godina postojanja (kako neformalnog tako i formalnog ) realizovao brojne koncerte, humanitarne koncerte i projekte u kulturi, a često u saradnji sa partnerima iz lokalne zajednice.

Otvoreni krug Novi Sad

Oblast delovanja:
umetnost, kultura, psihologija, ekologija

Sedište: Novi Sad

Kontakt:
otvorenikrugns@gmail.com
https://www.facebook.com/pg/OpenCircleNoviSad

Kontakt osoba:
Ana Vrbaški

Otvoreni krug Novi Sad je udruženje, koje radi na primeni objedinjenih teatarskih, muzičkih i psiholoških praksi. U radu koristimo različite tehnike fizičkog i socijalnog teatra, muziku, istraživanje pokreta, kao i psihološko znanje i veštine.
Mi smo tim ljudi različitih veština sa internacionalnim iskustvom u radu sa širokim spektrom korisnika, koji obuhvata decu, mlade i odrasle sa invaliditetom, razvojnim ili poremećajima u učenju, i različitim marginalnim i ostalim grupama.
Organizujemo radionice, seminare i bavimo se produkcijom sopstvenih pozorišnih komada. Posebno mesto u našem radu je posvećeno multidisciplinarnom istraživanju i praksama orijentisanim ka promenama u društvu.
Inspirišu nas ljudi sa kojima radimo.

Perilo Zabrežje

Oblast delovanja:
savremeno stvaralaštvo, muzeologija, izdavaštvo, medij, organizacija manifestacija, rezidencijalnih boravaka umetnika i izložbi.

Sedište: Obrenovac

Kontakt:
zabrezzje@gmail.com
www.zabrezje.rs www.oslobadjanje.org

Kontakt osoba:
Milan Katić

Osnovani 2010. godine na Zabrežju, savskom delu Obrenovca sa ciljem "očuvanja i unapređenja kulturno-istorijskog nasleđa". U okviru omladinskog međunarodnog EUnic zabreško-beogradskog Festivala „Oslobađanje“ (osn. 2013 www.oslobadjanje.org) organizujemo besplatne jazzmasterclasove vrhunskih evropskih predavača i koncerte u saradnji sa evropskim ambasadama. Održali smo više rezidencijalnih boravaka vizuelnih akademskih umetnika u okviru festivala, kao i performansa i izložbi. Saradnici Festivala su Leonardiano museo iz Italije, FMU Beograd, Macura muzej itd.
„Zabreški grad-muzej na otvorenom“ je projekat kojim obogaćujemo savremenim delima i novim tumačenjem taj istorijski trg, nekadašnju savsku carinu i luku.

Udruženje obrađuje i prezentuje u Kulturnom centru „Perilo“(osn.2016) u Obrenovcu muzejsku kolekciju eksponata „Perilo“ iz tri veka, kod izletišta i naspram peščane savske plaže. U okviru KC „Perilo“ funkcioniše likovna galerija. Perilo je mesto početka srpske diplomatije (prota Mateja Nenadović napisao prva pisma 1804) koji nadgrađujemo idejom nastavka pozitivne saradnje Evrope i Srbije. Godine 2020. podršku je dalo Ministarstvo kulture Srbije.

Deo kolekcije su umetnine i fotografije avangardista-mladozenitista Travelera(osn.1922). Ideje i nasleđe Travelera su inspirisale „Oslobađanje“. Od 2021. godine u planu je godišnji rezidencijalni-izlagački program sa idejom obeležavanja jubileja stogodišnjice Zenita, sa ciljem formiranja nove Zenit kolekcije.

Od 2017. godine realizujemo medij Portal „Zabrežje” koji obrađuje teme „kultura istorija turizam”

PERPETUUM – Centar za umetnost pokreta

Oblast delovanja:
savremeni ples

Sedište: Beograd

Kontakt:
perpetuumdance@gmail.com
www.perpetuumdance.com

Kontakt osoba:
Svetlana Đurović

Centar za umetnost PERPETUUM (prvobitno MADLENIUM) je osnovan 1999.god. u Beogradu, kao nezavisnka neprofitabilna umetnička organizacija, čiji je glavni cilj podrška kreativnosti i edukacija mladih u sferi savremenog plesa. Centar je od samog početka u svom radu forsirao različite vrste veština koje danas manje ili više egzistiraju u plesnoj umetnosti, pružajući svojim polaznicima širok dijapazon izbora, i stvarajući, na taj način jednu solidnu osnovu za dalja individualna usavršavanja i nadogradnju. U okviru centra postoje radionice za: savremenu igru, klasičan balet, jazz dance, yogu, borilačke veštine. Posebno su posvećeni radu sa decom i mladima koji imaju veće aspiracije prema savremenoj plesnoj umetnosti, i očekuju da budu prepoznati i podržani u svom stvaralačkom radu. Kao rezultat ovakve koncepcije, već na samom početku njihovog rada formirana je igračka trupa, PERPETUUM DANCE COMPANY, koja na najbolji način prezentuje naš edukativni i kreativni rad, na najeminentnijim svetskim i domaćim scenama. Osim navedenih aktivnosti centar se bavi još nizom delatnosti, koje su bazirane na širokoj saradnji i povezivanju sa plesnom zajednicom kako u našoj zemlji takođe i u svetu.

PhotoExpo

Oblast delovanja:
vizuelne umetnosti, muzika, stvaralaštvo dece i mladih, edukacija, film i video, organizacija događaja, aktivizam

Sedište: Zrenjanin

Kontakt:
photoexpose@gmail.com
www.photoexpozrenjanin.net

Kontakt osoba:
Ivana Branković

PhotoExpo je organizacija koja deluje u cilju razvoja i promocije urbane kulture, kao i podsticanja kreativnosti kod dece i mladih. Programi koje realizuje utiču na kreiranje urbane kulturne scene, postavljanje standarda za uređenje javnih prostora i na aktivno uključenje građana u društvene tokove na nivou lokalne zajednice. Kroz dosadašnji rad udruženje je organizovalo muzičke festivale, izložbe i akcije u javnom prostoru grada, a u cilju saradnje različitih aktera na društvenoj sceni oko ideja od opšteg značaja.
Najvažniji projekat: PhotoExpo (2007–2008) Projekat reaizovan u gradu Zrenjaninu sa ciljem da pruži podršku kreativnom radu mladih i otvori institucije za prezentaciju rada mladih. U projekat su bile uključene sve institucije kulture grada Zrenjanina, sedam srednjih škola u Zrenjaninu i lokalni i regionalni mediji. Realizovana je izložba fotografija zrenjaninskih fotografa „Urbani dizajn“ u Savremenoj galeriji, foto maraton i izložba fotografija „Grad Zrenjanin“ u Narodnom muzeju Zrenjanin. Projekat je tokom juna meseca promovisan na festivalu Raka-tak u Berlinu.

PLAVO pozorište – pozorišna laboratorija

Oblast delovanja:
aktivizam, edukacija, istraživanje, izvođačke umetnosti

Sedište: Beograd

Kontakt:
plavopozoriste@hotmail.com
www.plavopozoriste.com

PLAVO pozorište je pozorišna laboratorija čija se ideologija bazira na principima koje su ustanovili reformatori pozorišta XX veka – Konstantin Stanislavski, Antonen Arto, Ježi Grotovski, Euđenio Barba i Odin teatar, kao i italijanski reditelj Masimo Đaneti. Pozorište koje postoji da bi se pozorište služilo, a ne da bi mu se služilo, pozorište koje istražuje dublje nivoe ljudske komunikacije, pozorište koje ima ideju pomeranja granica ljudske percepcije, pozorište koje živi utopiju pomirenja antrpologije i društva i pozorište koje je kritički stav – to su naše osnovne premise. Mi smo grupa ljudi koja, negujući zrno anarhizma u sebi, koristi pozorište kao mesto koje ima kredibilitet i u kome se mogu reći neke ozbiljne stvari o sebi i svetu koji nas okružuje.

Najvažniji projekti: Realizacija pozorišnih predstava “Ples sa ocem” (2009), “Paganska fantazma” i “Koncert dekadencije” (2011), realizacija internacionalnog trening programa za pozorišne umetnike “Dve otvorene nedelje PLAVOG pozorišta” (2009, 2010, 2011), realizacija edukativnog programa za mlade “Radionica savremenog pozorišta” (2009, 2010, 2011).

Pobunjene čitateljke

Oblast delovanja:
Uža oblast delovanja – književna kritika;
šira – multimedijalni pristupi književnosti i kulturi

Sedište: Beograd

Kontakt:
pobunjenecitateljke@gmail.com
https://www.bookvica.net i https://www.mini.bookvica.net

Kontakt osoba:
Nađa Bobičić

Pobunjene čitateljke čini grupa mladih književnih kritičarki i proučavateljki književnosti. Na portalu Bookvica.net objavljujemo književne kritike, prikaze, intervjue i slične žanrove u kojima na angažovani, pre svega feministički, način pišemo o savremenoj književnosti. Od 2018. godine pokrenule smo i portal Mini Bookvica, koji je posvećen književnosit za decu i mlade. Osim pisanja tesktova, naš rad podrazumeva i stvaranje u multimedijalnim formama, poput vlogova, kao i sistemsko istraživanje književne scene iz rodne perspektive. Učestvovale smo na mnogobrojnim književnim i feminističkim festivalima i događajima. Takođe, već treću godinu zaredom i same organizujemo regionalno okupljanje književnih kritičarki. Kao posebno značajno za naš rad izdvajamo objavljivanje zbornika Rat iz dečje perspektive (2018), Monitoringa književne kritike (2019), i pokretanje akcije namenjene mlađim generacijama #kritičkičitam. Dobitnice smo Befem priznanja za 2018. godinu za kategoriju „Izdavački poduhvat godine“, a 2020. godine i specijalne nagrade Jelena Šantić „Za hrabre iskorake“.

POD Teatar – Teatar Projekat Objektivna Drama

Oblast delovanja:
pozorišna produkcija, edukacija dece i mladih

Sedište: Beograd

Kontakt:
objektivnadrama@gmail.com
www.teatar.wixsite.com/podteatar

Kontakt osoba:
Tatjana Pajović

POD Teatar funkcioniše na nezavisnoj sceni 17 godina, i osnovan je od strane Tatjane Pajović, koja se bavi izvođačkim umetnostima preko 30 godina. POD Teatar je proces baziran na istraživanju i uspostavljanju odnosa između uloga Čoveka i Umetnika, razvijajući tako posebnu metodologiju za rad sa decom, mladima i odraslima različitih godišta i opredeljenja, podržavanjući Razvoj i Aktivizam da bi doprineo stvaranju Društva koje podržava Inovativnost, Kreativnost, Duševnost i Promenu. Oblasti delovanja su i izučavanje i istraživanje u oblasti društvenih fenomena, kulture, psihologije i komunikologije, koje POD Teatar primenjuje kroz specifične teatarske tehnike, razvijajući praksu Primenjenog pozorišta, sa posebnim akcentom na Teatar Zajednice kao oblik aktivacije i funkcionisanja lokalne zajednice

Pokret Novi optimizam

Oblast delovanja:
edukacija

Sedište: Zrenjanin

Kontakt:
novi.optimizam@gmail.com
www.novioptimizam.rs

Kontakt osoba:
Branislav Grubački i Marija Dakić

Pokret “Novi optimizam” je nastao iz višegodišnjih aktivnosti ljudi okupljenih oko zrenjaninskog “Zelenog Zvona”, pozorišnog kluba i svojevrsnog nezavisnog kulturnog centra (1991-2016).

Kao zvanična organizacija, Pokret “Novi optimizam” deluje od 2004. na teritoriji Vojvodine, Srbije i regiona. U Proglasu “Novog optimizma” jasno je istaknuto da “Novi optimizam” okuplja umetnike, naučnike, preduzetnike, pronalazače i druge izuzetne pojedince, sa ciljem da ih kao dobar primer predstavi najširoj javnosti.

Pozorište PATOS

Oblast delovanja:
pozorište, izvođačke umetnosti, aktivizam, edukacija iz oblasti drame, stvaralaštvo dece i mladih, dramsko istraživanje, drama u obrazovanju, organizacija događaja

Sedište: Smederevo

Kontakt:
patos@patos.org.rs
www.patos.org.rs

Kontakt osoba:
Dušan Vulić

PATOS je skraćenica od Pokretni Alternativni Teatar Omladine Smederevo koji okuplja mlade ljude posvećene pozorišnoj umetnosti (profesionalne glumce, reditelje, amatere, studente umetničkih fakulteta kao i tinejdžere) oko istraživačkih i eksperimentalnih teatarskih projekata, često ostvarujući partnerstva i kooperaciju sa profesionalnim teatarskim trupama u zemlji i inostranstvu.
Nastao je 1986. godine. Prva predstava koja je izvedena bila je predstava RAŠKO I NEVENA u režiji Vladislava Nešića. Godinama su se nizale izvanredne predstave, koje su višestruko nagrađivane kako na domaćim, tako in a internacionalnim festivalima. Od svojih početaka PATOS je iznedrio više od 50 sopstvenih produkcija i nekoliko koprodukcija. Godinama je radio pri smederevskom Centru za kulturu. Godine 2010. PATOS postaje zaseban pravni subjekt, što mu je omogućilo učestvovanje na dodatnim konkursima. PATOS je jedina trupa u Smederevu koja se permanentno bavi scenskim umetnostima. PATOS organizuje radionice preko cele godine, i ima svoju produkciju ili više njih na kraju sezone. Grupa je prilično velika – okuplja oko 35 mladih ljudi ukupno, sa oko 15 umetnika saradnika koji se bave različitim umetničkim disciplinama.

Praktikabl – platforma za savremenu umetnost i kulturu

Oblast delovanja:
savremena umetnost, savremeni ples, izvođačke umetnosti

Sedište: Novi Sad

Kontakt:
praktikabl.org@gmail.com
https://pokretnica.wordpress.com/udruzenje-praktikabl/

Kontakt osoba:
Dunja Crnjanski

Udruženje Praktikabl – platforma za savremenu umetnost i kulturu osnovano je 2015. godine na inicijativu umetnika koji deluju na nezavisnoj sceni u Novom Sadu. Svojim delovanjem nastoji da doprinosi razvoju, afirmisanju i promociji savremene umetnosti i kulture, kao i da otvori prostor za interdiciplinarnu saradnju i umrežavanje samostalnih umetnika i kulturnih aktera.

Prostor

Oblast delovanja:
art terapija, ljudska prava, inkluzija, edukacija, vizuelne umetnosti, socijalno preduzetništvo

Sedište: Beograd

Kontakt:
prostorpro@gmail.com
www.prostor.org.rs

Kontakt osoba:
Mina Aleksić

Udruženje Prostor se od 2009. godine bavi Art terapijom i zaštitom ljudskih prava osoba sa problemima mentalnog zdravlja. Projekti pod zajedničkim nazivom ReMind sprovode se poslednje dve godine u nekoliko psihijatrijskih institucija u Beogradu i Vršcu kao i van institucija, u lokalnoj zajednici. Trenutno se redovne aktivnosti odvijaju u prostorijama Mesne zajednice opštine Zvezdara, sa ciljem izlaska iz okvira institucije i uticaja na bržu reinegraciju korisnika i korisnica psihijatrijskih usluga u naše društvo. Neka od ključnih dostignuća projekata namenjenih osobama sa problemima mentalnog zdravlja: doprinos destigmatizaciji ove populacije u Srbiji (nerešen položaj ovih ljudi predstavlja veliki problem na čijem rešavanju se do sada nije radilo), doprinos razvijanju socijalne usluge u zajednici u skladu sa zakonom i uključivanje veoma velikog broja korisnica/ka psihijatrijskih usluga u projekat ReMind (Klinika za psihijatriju KCS/KBC Dragiša Mišović/Padinska Skela/Institut za mentalno zdravlje i Specijalna psihijatrijska bolnica,Vršac), kao i razvijanje prakse korišćenja Art terapije u cilju društvene promene.

Prozaonline

Oblast delovanja:
web, književnost i teorija

Sedište: Beograd

Kontakt:
prozaonline@gmail.com
www.prozaonline.com

Kontakt osoba:
Zoran Ilić

Prozaonline je neformalno udruženje proznih pisaca sa prostora bivše Jugoslavije koje postoji od 2003. godine kao online projekat.
Prozaonline ima za cilj objavljivanje i promovisanje savremene prozne književnosti sa ex-YU prostora. Do sada je svoje delovanje pretežno vezivala za Internet.

Najvažniji projekti: promocija veb-sajta Prozaonline u kragujevačkom SKC-u (2007), TV prilog o Prozaonline na TV Skopje (Makedonija) i predstavljanje knjige pesama jednog od autora i bivših urednika Prozaoline (Alen Alispahić, Novi Sad) u Biblioteci Milutin Bojić (Beograd) – 2010.

Reaktor

Oblast delovanja:
umetničke i eksperimentalne prakse, multimedijalna umetnost, bio i etičke umetničke prakse

Sedište: Novi Sad

Kontakt:
reaktor.ngo@gmail.com
reaktorngo.org

Kontakt osoba:
Jelena Krstanović

Udruženje građana „Reaktor“je organizacija osnovana 2015. godine koja je okupila iskusne radnike iz domena kulture i aktiviste u nevladinom sektoru sa ciljem da odgovore na trenutne probleme sa kojima se suočava savremeno društvo, koristeći se umetničkim i eksperimentalnim praksama. Članovi udruženja sa bogatim radnim iskustvom imaju iza sebe veliki broj uspešno realizovanih projekata, učešća na različitim manifestacijama koje su već upisane na kulturnoj mapi Grada Novog Sada ali i na teritoriji Srbije.

U poslednje dve godine „Reaktor“se posebno angažovao u radu sa umetnicima različitih profila, koji kroz svoju umetničku praksu pokušavaju da razviju nove oblike umetničkog izražavanja, a poseban fokus stavlja na bio i etičke prakse.

Sanja Radulović

Oblast delovanja:
savremeni cirkus, kultura, edukacija

Sedište: Beograd

Kontakt:
saaanjicaaa55@gmail.com

Sanja Radulović rođena je 1989. godine u Beogradu. Savremeni cirkus otkriva 2010. godine, a potom se kroz brojne radionice cirkuskih disciplina u zemlji i inostranstvu usavršava u oblasti vazdušnih akrobacija. Od 2016. do 2021. godine bila je članica udruženja Cirkusfera, koje se zalaže za razvoj savremenog cirkusa u Srbiji i regionu. Kao članica udruženja radila je kao edukatorka na višegodišnjim projektima za decu i mlade: Škola savremenog cirkusa, Fabrika savremenog cirkusa, Talentarijum program za decu i mlade. Radila je i kao instruktorka vazdušnih akrobacija, a 2021. godine radila je pr festivala Cirkobalkana.
Neke od predstava u kojima je učestvovala: Slava (koautor i izvođač, produkcija Cirkusfera), Noćne more male Nore (izvođač, produkcija Presek dijagonala), Upakovane (koautor i izvođač, produkcija Cirkusfera i DKSG), Everyman (izvođač, produkcija Ludifico i SKCNS Fabrika), Mali princ ( izvođač, produkcija FDU i Pozorište Boško Buha), Sandman (izvođač, Inex teatar). Učestvovala je u kreiranju i izvođenju brojnih kratkih nastupa i performansa: Tačka oslonca (KC Magacin), Avijatičarke (Festival Devet), Don Kihot (Institut Servantes), Kabare Spontana (KC Rex), Drop Art (Festival FIST)...
Od 2017. godine je redovna korisnica KC Magacin, gde razvija interesovanje za kolektivne prakse a 2019. i 2021. godine, kroz rad u radnim grupama, učestvuje u unapređenju modela upravljanja kulturnog centra. Bila je članica Upravnog odbora Asocijacije nezavisne kulturne scene Srbije od 2019. do 2021. godine. Od 2020. godine je jedna od koordinatorki festivala Na sopstveni pogon. Status samostalnog umetnika stiče 2020. godine.

Satibara

Oblast delovanja:
festivali, teatar, film i video, edukacija, stvaralaštvo dece i mladih

Sedište: Beograd

Kontakt:
ugsatibara@gmail.com
www.satibara.blogspot.rs

Kontakt osoba:
Marija Rodić

Udruženje "Satibara" je dobrovoljno, nevladino i neprofitno udruženje, osnovano radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva u oblastima filmske produkcije i edukacije, kao i širenja filmske kulture i filmskih sloboda. Ciljevi udruženja su: afirmacija filmske kulture i filmskih sloboda, kao i neotuđivog prava na filmsko stvaralaštvo svakog ljudskog bića nezavisno od boje kože, pola, seksualnog opredeljenja, uzrasta, stručne spreme ili filmskog ukusa; edukacija kroz festivale, seminare i radionice; povezivanje sa srodnim inicijativama sa prostora bivše Jugoslavije, u cilju obnavljanja eks-jugoslovenskog kulturnog prostora, kao i povezivanje sa srodnim inicijativama širom sveta.

Seoski kulturni centar Markovac

Oblast delovanja:
kultura, participativna i izvođačka umetnost, neformalno obrazovanje, mentalno zdravlje

Sedište: Markovac

Kontakt:
skcmarkovac@gmail.com
www.skcmarkovac.rs

Kontakt osoba:
Aleksandra Miladinović, Anđelka Nikolić

Seoski kulturni centar Markovac je udruženje građanki i građana nastalo sa ciljem ponovnog pokretanja kulturnog i društvenog života u selu Markovac (opština Velika Plana) i okolini. Projekat letnjih pozorišnih radionica za decu, osnivanje Čitaonice “Ekatarina Pavlović”, kulturna dostava i rad na kamišibaji predstavama, bili su baza za povezivanje meštanki/a i umetnika/ca iz šire zajednice i formalno osnivanje udruženja, 16.11.2020. SKCM se zalaže za dostupnost kulture, obrazovanja i socijalnih usluga svim društvenim grupama, bez obzira na pol, etničku pripadnost, mesto stanovanja ili imovno stanje. U lokalnoj zajednici ovaj cilj se ostvaruje kontinuiranim radom Čitaonice (besplatne javne biblioteke) i Dečjeg kluba. Na široj sceni udruženje se povezuje sa sličnim inicijativama i doprinosi javnoj kampanji za decentralizaciju kulture, što je primećeno i vrednovano priznanjima kao što su zahvalnica Beogradske otvorene škole za angažman na polju kulturne decentralizacije i borbe za rodnu ravnopravnost, priznanje BeFema za kulturnu mobilnost, Nagrada Jelena Šantić za poseban doprinos razvoju zajednice kroz umetnost.SKCM deluje i u polju izvođačkih i vizuelnih umetnosti, sa fokusom na umetnost zajednice, ambijentalnu i ekološki održivu umetnost, kao i na očuvanje materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa.

SKLOPKA kolektiv – Samoupravni kulturno-obrazovni pokret Kragujevca

Oblast delovanja:
kulturni događaji iz svih oblasti umetnosti, razvijanje i negovanje umetničkih veština i kritičkog razmišljanja, edukacija svih društvenih grupa

Sedište: Kragujevac

Kontakt:
kolektivsklopka@gmail.com
www.facebook.com/kolektivSKLOPKA?mibextid=ZbWKwL

Kontakt osoba:
Damir Nedić

SKLOPKA je nevladino i neprofitno udruženje, osnovano na neodređeno vreme radi ostvarivanja ciljeva u oblasti negovanja kulture, obrazovanja i umetničkog stvaralaštva svih društvenih grupa.

- Doprinos kulturnoj sceni organizovanjem i izvođenjem kulturnih događaja iz svih oblasti umetnosti (izvođačka, filmska, muzička, likovna, književnost i kreativne industrije) koji afirmišu kolektivna umetnička ostvarenja i decentralizaciju umetnosti.
- Kreiranje različitih modela razvoja publike kroz prepoznavanje estetskih, etičkih i komunikacijskih potreba, unapređenje kulturne svesti, razvijanje i negovanje umetničkih veština i kritičkog razmišljanja.
- Edukacija svih društvenih grupa (posebno omladine i dece) o značaju očuvanja tekovina kulture, razvijanje i promovisanje alternativnih vidova obrazovanja i razvijanje edukativnih programa artivizma.

Slobodna zona – Filmski festival

Oblast delovanja:
filmski festival, promocija angažovane filmske umetnosti, edukacija, ljudska prava

Sedište: Beograd

Kontakt:
rajko@fivestarsfilms.rs, koordinator.freezone@gmail.com
https://slobodnazona.rs/

Kontakt osoba:
Radosav Petrović

SLOBODNA ZONA osnovana je 2005. godine sa idejom da se kroz popularizaciju angažovane kinematografije, koja nije deo uobičajenog bioskopskog repertoara, otvori prostor za promociju, promišljanje i razumevanje aktuelnih društvenih pojava i problema u svetu, zemlji i regionu. U poslednjih dvadeset godina Slobodna zona aktivno doprinosi zaštiti i promociji kulturnih, političkih i socijalnih prava svih građana Srbije, razvoju tolerantnog i demokratskog društva, razvoju filmske i digitalne pismenosti kao i razvoju kulturnih potreba kod dece, mladih i opšte publikę.
Najveći i najvidljivi projekat Slobodne zone je filmski festival, koji se svake godine simultano organizuje u tri najveća srpska grada (Beograd – Novi Sad – Niš). Pored glavnog filmskog programa, festival uporedo organizuje i specijalne projekcije za osnovce i srednjoškolce, poseban projekat Slobodna Zona Junior, filmske radionice, debatni program – Kompas Slobodne zone, industry program Digitalni propeler, edukativni program U fokusu i program za mlade Sonar.
Pod okriljem festivala razvio se i program Turneja Slobodne zone, tokom koje se najbolji filmovi sa prošlogodišnjeg izdanja festivala prikazuju u skoro 50 gradova širom Srbije. Inspirisan festivalom, razvijen je i program Slobodna zona junior za osnovne i srednje škole kroz aktivnosti u nastavi i vanškolske programe.

Stanica – Servis za savremeni ples

Oblast delovanja:
aktivizam, edukacija, izvođačke umetnosti, kulturne politike

Sedište: Beograd

Kontakt:
stanica.info@gmail.com
www.dancestation.org

Kontakt osoba:
Marijana Cvetković

Stanica je prva i jedina organizacija osnovana od strane svih aktera savremene plesne scene sa ciljem da savremenu plesnu scenu u Srbiji ojača, struktuira i učini vidljivom i prepoznatljivom na lokalnom i međunarodnom nivou.

Najvažniji projekti: Jardin d’Europe (www.jardindeurope.eu), Nomad Dance Academy (www.nomaddanceacademy.org), Kondenz festival (kondenz2012.blogspot.com), Apap advanced performing, arts project (www.apapnet.eu), Special Issue (www.specialissue.eu).

Studio 6 – Kolektiv za promociju savremene muzike

Oblast delovanja:
savremena umetnička muzika

Sedište: Novi Sad

Kontakt:
studiosest@gmail.com
www.studio6.st

Kontakt osoba:
Milana Zarić

Kolektiv i ansambl Studio 6 okuplja internacionalno aktivne soliste i muzičare sa bogatim iskustvom na polju savremene kompozicije i slobodno improvizovane muzike. Ansambl neguje otvoren dijalog izmedju slušanja, izvodjenja i stvaranja u savremenim muzičkim praksama, a pored redovnih projekata sa kompozitorima, zvučnim umetnicima i improvizatorima, saradjuje i sa vizuelnim umetnicima i umetnicima pokreta.

Svet stripa – Udruženje ljubitelja devete umetnosti

Oblast delovanja:
vizuelne umetnosti kroz obrazovanje, izdavaštvo, promociju i afirmaciju stripa

Sedište: Kragujevac

Kontakt:
svetstripa@gmail.com
www.svetstripa.org.rs https://www.facebook.com/svetstripa https://www.instagram.com/svetstripa https://twitter.com/svetstripa https://www.youtube.com/svetstripa

Kontakt osoba:
Nebojša Vesović

Udruženje ljubitelja devete umetnosti Svet stripa u svom portfoliu ima:
- organizaciju Međunarodne strip konferencije „Kragujevac Comic Con“ (kontinuirano od 2010. godine),
- pokretanje Škole devete umetnosti Svet stripa (kontinuirano od 2015. godine),
- publikovanje časopisa devete umetnosti „KIŠA“ (kontinuirano od 2011. godine),
- održavanje dva portala: svetstripa.org.rs i comiccon.rs (kontinuirano od 2013. godine),
- osnivanje i vođenje striparnice Svet stripa (kontinuirano od 2018. godine).

Više puta su pomenute aktivnosti bile sufinansirane sredstvima Ministarstva kulture i grada Kragujevca. Sve ove aktivnosti s pravom čine Svet stripa udruženjem koje se na najsveobuhvatniji mogući način bavi devetom umetnošću u republici Srbiji.

Na polju međunarodne saradnje možemo da se pohvalimo da smo sa skromnim sredstvima uspeli da u Srbiju dovedemo preko dvadeset eminentnih strip-umetnika iz Italije i Velike Britanije. Autore iz regiona koji su nam bili gosti na festivalima smatramo "našim" i njihov broj se približava trocifrenom.


Svetlana Ivanov

Oblast delovanja:
pozorišna umetnost, edukativni programi, radionice, predavanja

Sedište: Beograd

Kontakt:
smcsvetlana@yahoo.com

Kontakt osoba:
Svetlana Ivanov

Svoj rad Svetalan zasniva na istraživačkom procesu ličnog razvoja koristeći pozorišne elemente i tehnike. Posle dugogodišnjeg iskustva u savremenom pozorištu (Plavo pozorište, Pod Teatar, Asocijacija Miraž/Teatar Poezija) razvija edukativni program (radionice) sa fokusom na kvalitet prisutnosti, elemente igre i mogućnosti improvizacije, kao i povezivanje različitih procesa i formi.

Samostalni projekti: performans "Isprekidanost" (2017, Magacin, Beograd), pozorišna radionica "Unutrašnji kaleidoskop" (2017 i 2018 Magacin, Papergirlgalerija hub, Beograd), radionica “Koji je tvoj ritam”- sa Ernestom de Stefanom (2017, Magacin, Beograd), predavanje "Radost saznavanja" (2018, Papergirlgalerija hub, Beograd).
Zajednički projekti: predstave: "Prekidanja srca" (Asocijacija Miraž, 2013), "Balans na ivici sveta” - (Pod Teatar, 2011), "To beše duša rudnik čudesan" (Plavo Pozorište, 1999), "Neverovatni duel" (1998, Plavo Pozorište), "Veličanstvena odiseja" (1997, Plavo Pozorište).
Edukativni program: "Play Against Violence 3" projekat radionica za mlade 2001-2003.

Tačka komunikacije

Oblast delovanja:
kulturno nasleđe, kulturni turizam, novi mediji

Sedište: Beograd

Kontakt:
info@tackakomunikacije.org
www.tackakomunikacije.org

Kontakt osoba:
Virdžinija Đeković

Udruženje građana „Tačka komunikacije“ osnovano je u oktobru 2011. godine od strane menadžera i teoretičara kulture, a sa idejom da na jednom mestu okuplja one koji se u svom radu bave kreiranjem programa i projekata u oblastima kulture i novih medija.
Naše delovanje usmereno je prevashodno na temekoje su u vezi sa kulturnim nasleđem i kulturnim turizmom. Koristeći novo medijske alate kontinuirano radimo na prikupljanju, arhiviranju, prezentaciji i afirmaciji nasleđa lokalnih zajednica. Cilj organizacije je da svojim delovanjem informiše građane o ovoj temi i uključiih u procese očuvanja i predstavljanja društvene istorije.
Organizacija „Tačka komunikacije“ želi da implementacijom projekata u navedenim oblastima postane prepoznatljiva kao tim koji doprinosi unapređenju ukupnog sistema čuvanja i prezentacije kulturnog nasleđa i društvene istorije jednog grada i načina na koji se razvijao identitet neke sredine ili zajednice.

Najvažniji projekti: Zvučna mapa Beograda (www.zvucnamapabeograda.rs), Arhitektura za komšije, Šetnja veka (www.setnjaveka.rs).

Tačka susretanja – Udruženje za promociju kulture i nauke

Oblast delovanja:
kultura, umetnost, nauka, obrazovanje

Sedište: Vršac

Kontakt:
salonkodporte@gmail.com
www.facebook.com/tackasusretanja

Kontakt osoba:
Marija Vasić Kanački

Afirmacija kulturnih i humanih vrednosti; unapređivanje, podsticanje i razvijanje stvaralaštva; kulture, nauke, sporta; ostvarivanje humanitarnih i društveno korisnih aktivnosti; povezivanje i interakcija sa obrazovnim ustanovama

Teatar Le Studio

Oblast delovanja:
edukacija, istraživanje, izvođačke umetnosti

Sedište: Beograd

Kontakt:
lestudio.kpf@gmail.com
www.lestudio.rs

Kontakt osoba:
Sanja Maljković

Le Studio je osnovan 2009. godine kao udruženje građana sa ciljem da pored razvijanja i negovanja umetničkog u pozorištu, deluje društveno odgovorno. Zato što je teatar mjesto gde društvo samo sebe simbolično oslikava i gde se ljudi sreću, poseduje veliki kapacitet za socijalnu koheziju i obnovu društvenog tkiva. Mi verujemo u moc pozorista da “dotakne” dušu i um, i tako doprinosi stvaranju boljeg društva. Koliko god skroman ili ne, taj doprinos bio. Obraćamo se, pre svega, ljudima do kojih kultura retko dolazi, idemo u manja mesta i govorimo pozorišnim predstavama o temama koje su bolne tačke drustva: nacionalizam, odgovornost, poštovanje, identitet itd.

Najvažniji projekti: Pozorišne produkcije – do sada je uspešno realizovano tri pozorišne produkcije: "Želim…da ne želim“, Nemačka, 2011. (uz podršku Robert Boš fondacije), "Jedan zarez nešto“, Srbija, 2009. (uz podršku BCIF i Erste banke (Centrifuga), Prohelvecije i Kulturnog centra Zrenjanina), "Sam za hleb“, Moroko, 2008. (uz podršku Issil Marakesh, Karlik danza teatro, Young Arab theatre fund).

TO TEATAR

Oblast delovanja:
Izvođačka umetnost, pozorišna produkcija, edukacija dece i mladih, aktivizam.

Sedište: Zrenjanin

Kontakt:
toteatar@gmail.com
https://www.instagram.com/toteatar/

Kontakt osoba:
Olgica Trbojević Kostić

Kratak opis organizacije: TO TEATAR je nastao 2018. godine kao studio glume i lutkarstva sa idejom o aktivnom i kvalitetnom korišćenju slobodnog vremena dece i mladih kroz stvaralački proces i umetničko obrazovanje, stvaranjem i negovanjem savremenog umetničkog izraza. Rad zasniva na kreativnom procesu svih učesnika kroz slobodu izražavanja sa ciljem razvoja zdrave, kreativne, kritičke i slobodne ličnosti dece i mladih, kao i oživljavanju i promociji kulture na lokalnom nivou. Vremenom smo kroz ovaj način rada neminovno došli i do aktivizma na problem lokalne zajednice.

Transformator – Platforma za transformaciju stvarnosti putem umetnosti

Oblast delovanja:
umetnost, kultura i neformalno obrazovanje, umetničke prakse, pre svega u domenu izvođačkih umetnosti, u cilju istraživanja, razvoja novih izraza, edukacija

Sedište: Beograd

Kontakt:
centrala@transformator.rs
www.transformator.rs

TRANSFORMATOR je udruženje umetnikа i profesionаlаcа iz rаzličitih oblаsti koji veruju dа je uz pomoć umetnosti i kulture moguće trаnsformisаti stvаrnost i podsticаti individuаlni i društveni rаzvoj. Osnovni cilj udruženjа je uključivаnje svih grupа grаđаnа i grаđаnki u umetničke аktivnosti, koje su prvenstveno bаzirаne nа pozorištu, performаnsu i plesu, i podsticаnje rаzvojа njihovih stvаrаlаčkih kаpаcitetа. Mi se borimo zа društvo u kojem svi ljudi imаju prаvo nа stvаrаlаštvo i u kojem mogu iznovа i neprestаno dа stvаrаju svoj život i zаjednicu u kojoj žive.

Tri groša

Oblast delovanja:
širenje, razvijanje i negovanje kulture, obrazovanja i umetnosti sa fokusom na izvođačke umetnosti.

Sedište: Beograd

Kontakt:
3grosa@gmail.com
https://www.facebook.com/trigrosa

Kontakt osoba:
Ana Pinter

Tri groša je neprofitna organizacija aktivna na poljima produkcije, edukacije i istraživačkog rada. Od svog osnivanja 2015. godine, iako je grupa funkcionisala neformalno i pre toga, samostalno ili u saradnji sa velikim brojem institucija, organizacija i pojedinaca, producirala je 15 predstava, participativnih formi i izvođačkih predavanja. Produkcije Tri groša izvodile su se i na alternativnim i na institucionalnim lokalnim scenama, uključujući i velike festivale poput Sterijinog pozorja i Infant. Više produkcija Tri groša gostovalo je u inostranstvu: u Holandiji, Rusiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Austriji, Italiji, Francuskoj i Nemačkoj. Od samog početka, Tri groša se bavi edukacijom i razvojem dečje i mlade pozorišne publike sa jedinstvenim programima "Mali pozorišni eksperti" i "Mladi pozorišni eksperti". U svim svojim aktivnostima, Tri groša neguje istraživački pristup, kako sadržaju, tako i formi, kreirajući zajednice različitih uzrasnih grupa koje uče, razvijaju veštine i druže se u kreativnom, bezbednom i podsticajnom okruženju.

TV Krpelj

Oblast delovanja:
video, strip, multimedija

Sedište: Vršac

Kontakt:
tvkrpelj@gmail.com
https://tvkrpelj.wixsite.com/tvkrpelj

Kontakt osoba:
Zlata Vojnić Kortmiš

TV Krpelj je nastao u saradnji između Danila Miloševa – Wostoka, strip i filmskog autora i Zlate Vojnić Kortmiš, dokumentaristkinje, 2015. Godine kao alternativna youtube televizija koja pažnju svojih pratilaca usmerava na marginalne i alternativne pojave i pojedince https://www.youtube.com/c/zlatavk

UA – Umetnička Asocijacija Zrenjanin

Oblast delovanja:
organizacija događaja, stvaralaštvo dece i mladih, izdavaštvo, vizuelne umetnosti, kulturne politike

Sedište: Zrenjanin

Kontakt:
www.uazrenjanin.com

Kontakt osoba:
Rastko Stefanović

UA je osnovana sa ciljem da umreži pojedince i grupe koji su aktivni na polju kulture i umetnosti u Zrenjaninu i da kroz zajedničke akcije i programe (izložbe, koncerte, performanse) ukaže i pokaže, predstavi i nastavi, neguje i reaguje. Takođe, želja UA je i da kroz realizovanje zajedničkih ideja, planova i programa doprinese razvoju savremene umetnosti u Zrenjaninu i da zajedničkim delovanjem doprinese animaciji i afirmaciji građanske kulture, umetnosti, stvaralaštva i komunikaciji.

Najvažniji projekti: Muzej Destrukcije, Kontrolisano ludilo, Autoskopija.

Udruženje Šta hoćeš

Oblast delovanja:
aktivizam, edukacija, ljudska prava

Sedište: Beograd

Kontakt:
www.wdoyouw.org

Udruženje "Šta hoćeš“ je nevladino i neprofitno udruženje osnovano radi ostvarivanja ciljeva u oblasti razvoja i promocije globalnog aktivnog građanstva. "Šta hoćeš" je udruženje autora, a ne reproduktivaca, koji su aktivno učestvovali i učestvuju u borbi za demokratizaciju Srbije: promovišući ljudska prava i slobode, promovišući obrazovanje i osvešćenje građanstva prema kulturi, kao osnovi samopoštovanja, podstičući razvoj umetnika i umetničkih formi u svim medijima, zagovarajući razvoj slobode i odgovornosti medija, pružajući podršku manjinskim, marginalizovanim i ugroženim socijalnim grupama, pomažući razvoj ekološke svesti i zelene ekonomije zasnovane na održivom razvoju i čvrsto zastupajući otvorenu i slobodnu međunarodnu razmena ideja i umetnosti. Jezgro kreativnog tima formirano je još 1993. godine, da bi se tokom vremena i rada njemu priključio, prema projektima, veliki broj stvaralaca. Zvanično je registrovano udruženje građana od juna 2001. godine, a danas broji 16 aktivnih članova i veliki broj kreativaca zainteresovanih za zajednički rad na konkretnim projektima. U tom smislu, postoji otvorena saradnja sa mnogim nevladinim organizacijama lokalnog, nacionalnog i internacionalnog karaktera, ali i portfolio multimedijalnih umetničkih i angažovanih radova koji su pobudili široku pažnju javnosti.

Udruženje Zabuna

Oblast delovanja:
izvođačka umetnost (savremena umetnička muzika)

Sedište: Beograd

Kontakt:
office@zabuna.org
zabuna.org

Kontakt osoba:
Maja Bosnić

Udruženje Zabuna je neprofitno udruženje građana, osnovano januara 2010. godine u Beogradu, radi podsticanja stvaranja i razvoja savremene muzike u Republici Srbiji i šire. Do sada je realizovano više projekata, kao što su interaktivne scenske kompozicije, muzičke radionice i predavanja o profesionalnoj orijentaciji za učenike srednjih muzičkih škola, srpsku turneju stranog ansambla Black Page Orchestra. Za dosadašnje aktivnosti Zabuna je dobila podršku Evropske kulturne fondacije, Gete instituta, Ministarstva za kulturu i informisanja Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Austrijskog kulturnog foruma, Grada Beča, Ernst fon Simens Muzikštiftung fondacije, Urban inkubator, Impakt hab, VIP mobile, Würth, AOFI i BG Electronics.

Umetničko udruženje STREAMLET

Oblast delovanja:
igra, pozorište, muzika i vizuelne umetnosti

Sedište: Kanjiža

Kontakt:
streamlet.arts@gmail.cm
https://streamlet.blog/

Kontakt osoba:
Dragana Lukić- Bošnjak i Žoka Salma

Cilj našeg udruženja je podrška i podsticanje zajedničkog rada umetnika koji traže inovativna rešenja u oblastima igre, pozorišta, muzike i vizuelnih umetnosti. Težimo organskoj saradnji zasnovanoj na projektima, tokom koje se može dati prostor eksperimentalnim, progresivnim idejama, a članovi grupe koji dolaze iz različitih umetničkih oblasti mogu jedni drugima da pomognu u njihovoj implementaciji.
Kao lokalno umetničko udruženje osećamo potrebu da reagujemo na probleme koji dodiruju naše okruženje i izazovemo reakcije ljudi. Udruživanje profesionalnih umetnika na domaćem i međunarodnom nivou utiče na to da postanemo inicijatori društvenog dijaloga i budućih promena.

Užička književna republika

Oblast delovanja:
kultura i umetnost, rad sa mladima, književnost

Sedište: Užice

Kontakt:
uzickaknjizevnarepublika@hotmail.com
www.napolaputa.net

Kontakt osoba:
Ružica Marjanović

Užička književna republika orijentisana je, pre svega, na rad sa mladima, ali i sa širom zajednicom, sa idejom da se ljudima izvan velikih centara omogući pristup kvalitetnoj kulturnoj sceni, a i da im se omogući aktivno participiranje u stvaranju valjanih kulturnih programa u lokalnoj zajednici. Cilj je razvijanje i negovanje visokih etičkih i estetskih kriterijuma u književnosti, kao i edukacija publike koja takve vrednosti ume da prepozna i da ih usvoji. Nastojimo da jačamo kapacitete mladih ljudi i njihovog okruženja da kritički promišljaju savremeni trenutak i nedavnu prošlost, verujući da je to put ka stasavanju samosvesnog pojedinca, otpornog na manipulaciju i spremnog na nepristajanje, kome je jasno koliko je humanistika važna kao uporište i tačka iz koje može/mora da se pokrene otpor i promena. Najveći deo aktivnosti odnosi se na regionalnu književnost i stvaranje veza između dobrih pisaca i dobrih čitalaca (i onih koji će to postati), ali sarađujemo i sa profesionalcima iz drugih oblasti umetnosti i onima koji se bave različitim humanističkim disciplinama. Programe realizujemo u školi ili pri školama, uvereni da obrazovni sistemi u regionu nisu podrška mladim ljudima u formativnom periodu i ne nude dovoljno mogućnosti za formiranje samostalnog mislećeg pojedinca kome je kultura potreba, a ne teret.

Velikogradištanska Gitarijada

Oblast delovanja:
muzika, manifestacije, kultura, umetnost, turizam, ekologija

Sedište: Veliko Gradište

Kontakt:
velikogradistanskagitarijada@gmail.com
www.gitarijadavg.com

Kontakt osoba:
Miroslav Petrović

Manifestacija podrazumeva višednevno takmičenje mladih, neafirmisanih rok bendova, uz učešće poznatih bendova i muzičkih izvođača u revijalnom delu. Pored navedenog, Velikogradištanska gitarijada organizuje i niz propratnih kulturnih programa i to: izložbe fotografija i umetničkih slika, oldtajmera i dr, pozorišne predstave (mjuzikle), promocije knjiga, tribine, predstavljanje bendova, promocije filmova, koncerte učenika muzičkih škola, radionice (škola gitare, pevanja i sl.), obilasci turističkih potencijala našeg okruga, interaktivne performanse i druge programe u saradnji sa brojnim institucijama.
S obzirom da smo pokrenuli inicijativu za ponovno pokretanje Doma Omladine u Velikom Gradištu, očekujemo da će i naše udruženje konačno dobiti i svoj prostor.

Zu Zu Zujalice

Oblast delovanja:
Kultura, muzika, dramska umetnost, ekologija i obrazovanje, podrška i pomoć deci i mladima

Sedište: Niš

Kontakt:
zuzuzujalice@gmail.com
https://www.facebook.com/zuzuzujalice

Kontakt osoba:
Milica Lazarević

Zu Zu Zujalice su prventsveno bend koji pravi muziku, priče i emisije obrazovnog karaktera za decu. Na društvenim mrežama Udruženja objavljeno je 14 autorskih pesama i priča. Takođe, uradili smo 3 edukativne i interaktivne predstave za decu i napravili serijal „Deca zna(ku)ju“- prvi tutorijal srpskog znakovnog jezika za decu u formi edukativnih emisija i pesmica. Sav materijal koji proizvodimo dostupan je i gluvoj deci, jer sve prevodimo na znakovni jezik. Iz višegodišnje saradnje sa gluvom zajednicom rodila se i želja da se šira zajednica upozna sa problemima gluvih i nagluvih u Srbiji. Tako smo, u okviru projekta„Tvoje mesto u Srbiji“ i u saradnji sa još nekoliko umetnika iz Niša, realizovali film „Bitisanje- Gluv nije nem“. U toku stvaranja filma, nastala je ideja o Zu Centru, mestu gde će svi, i mali i veliki, imati priliku da uče, da stvaraju, da se druže i zajedno doprinose razvoju kulturne scene našeg grada.

Фет Фектори

Oblast delovanja:
izdavaštvo, vizuelna umetnost, edukacija

Sedište: Zrenjanin

Kontakt:
duskojakovljevic@yahoo.com

Kontakt osoba:
Duško Jakovljević

Udruženje građana „Фет Фектори“ je nevladino i neprofitno udruženje, osnovano radi ostvarivanja ciljeva u oblasti kulture, umetnosti, nauke, obrazovanja, stvaralaštva, komunikacije i tolerancije. Radi ostvarivanja svojih ciljeva Udruženje naročito: promoviše umetničko stvaralaštvo, objavljuje i izdaje štampane i audio i video publikacije iz domena rada udruženja, kao i internet komunikacije, organizuje javne akcije i manifestacije (kulturno umetnički programi, festivali, seminari, edukacije i promocije), kao i uspostavlja kulturnu razmenu i saradnju sa ostalim srodnim institucijama, udruženjima građana i nevladinim organizacijama u zemlji i inostranstvu.