Zahtev Asocijacije NKSS da se objave sva saopštenja povodom promene statusa Oktobarskog salona

asocijacija-3

SAOPŠTENJE

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije zahteva od Gradske uprave Beograda i gradskog sekretara za kulturu Vladana Vukosavljevića da, u skladu sa načelom objektivnog informisanja, objave na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Beograda sva saopštenja u vezi sa odlukom Skupštine grada Beograda o promeni statusa Oktobarskog salona kako bi se sprečilo dezinformisanje javnosti koje može da ima dugoročne posledice ne samo po sudbinu savremene umetnosti i domaće umetničke scene, već i po međunarodni ugled srpske prestonice.

Podsećamo da je gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević javno izjavio 7. novembra na tribini o Oktobarskom salonu da o saopštenjima u kojima je izražen protest zbog promene statusa Oktobarskog salona “ima isti odnos kao prema svim ostalim saopstenjima relevantnih udruženja”.

Uprkos tome, već tri dana na sajtu Skupštine grada Beograda još nema saopštenja Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, Društva istoričara umetnosti Srbije (DIUS) i srpskog ogranka Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA Srbija), Srpskog PEN centra, Srpskog književnog društva, Kulturnog centra Reks/Fonda B92 i drugih, koji su izrazili nezadovoljstvo zbog odluke o bijenalnom karakteru Oktobarskog salona i načinu na koji je doneta ta odluka bez konsultacija relevantne stručne javnosti, pa i Odbora Oktobarskog salona i Upravnog odbora Kulturnog centra Beograda, kao organizatora te međunarodne izložbe.

Podsećamo da je i umetnik Vladimir Nikolić protestno prekinuo svoju izložbu u KCB-u, da je umetnica Darinka Pop-Mitić prekrečila mural na prilazu galeriji Podrum, te da su od najavljenih programa u KCB-u, takođe u znak protesta, odustali Srpski PEN centar, umetnici Zoran Todorović i Milan Bosnić i urednik Biblioteke XX vek Ivan Čolović.

Posebno skrećemo pažnju na sam sadržaj objavljenih saopštenja u kojima se proizvoljno i bez ikakvih argumenata iznosi niz diskvalifikacija i uvreda (“beznačajna i đubrišna umetnost”) na račun savremenih umetnika i kustosa iz Srbije koji su učestvovali proteklih deset godina na međunarodnim izdanjima Oktobarskog salona i u jakoj konkurenciji sa nekim od zvezda svetske umetničke scene osvajali nagrade i priznanja.

Izražavamo bojazan da su i sami odbornici Skupštini grada Beograda izmanipulisani prilikom donošenja odluke o sudbini Oktobarskog salona iznošenjem mišljenja samo manjeg dela stručne javnosti.

Očekujemo stoga da Gradska uprava hitno uvaži sva mišljenja o ovom važnom pitanju i spreči opasno potpirivanje podela u javnosti podrškom manjoj grupi pojedinaca i organizacija zarad opravdanja odluke Skupštini grada Beograda koja je doneta netransparentno, mimo predviđenih procedura i demokratske prakse.

 

UO Asocijacije NKSS
10.11.2014.