Projekat: Nedelja nezavisne kulture (Na sopstveni pogon)

Podrška: Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Gradske uprave Beograda.

na_sopstveni_pogon_otvaranje_kc_grad

Projekat “Beogradska nezavisna kultura – Na sopstveni pogon” održan je od 25. oktobra do 5. novembra 2011. godine širom Beograda, demonstrirajući raznovrsnost, razuđenost i ogroman potencijal nezavisne kulturne scene, kao i važnost saradnje i solidarnosti. Intenzivan program skrenuo je i pažnju na probleme sa kojima se nezavisna kultura suočava, ali i na moguća rešenja koja bi trebalo da budu postignuta u nastavku dijaloga s nadležnima za kulturnu politiku i opšti razvoj grada.

na-sopstveni-pogon-plakat

 

Program “Na sopstveni pogon” predstavljao je zapravo samo trenutni, desetodnevni presek kontinuiranih aktivnosti oko 30 organizacija, kulturnih centara, umetničkih grupa i inicijativa koje su učestvovale. realizovano je oko 80 programa – izložbi, predstava, video i filmskih projekcija, prezentacija, radionica i javnih diskusija, uključujući i programe Festivala savremenog plesa Kondenz, Filmskog festivala “Slobodna zona” i Letnjeg festivala besmislenih i beskorisnih veština.

 

na-sopstveni-pogon-letnji-festival-besmislenih-i-beskorisnih-vestina-zmuc

 

Predstavljajući novu mapu kulture u Beogradu, koja nije samo u centru, već se proteže od Zemuna do Krnjače, manifestacija je ukazala na neophodnost prepoznavanja značajne uloge koju nevladine organizacije u kulturi i umetnosti imaju u kreiranju kulturnog života i ukupnog imidža grada. Na to je posebno ukazano i tribinskim programom, koji je bio posvećen ulozi nezavisne kulture u projektu “Beograd 2020”, položaju umetničkih organizacija u civilnom sektoru u celini i sistemu institucija kulture, kao i ustupanju neiskorišćenih javnih prostora za potrebe nezavisne kulturne scene. Poseban segment programa bila je i medijska kampanja festivala, a objavljena je i publikacija “Na sopstveni pogon” sa opisom i  kontaktima učesnika, kao i mapama lokacija na kojima nezavisna kulturna scena deluje. Publikacija je objavljena u štampanom izdanju, na srpskom i engleskom jeziku, a može se preuzeti besplatno u elektronskoj verziji OVDE 

 

na-sopstveni-pogon-goran-denic