Saopštenje povodom napada na CK13 i Rex

grafiti-mrznje-rex

 

Asocijacija NNKS zatražila je 10. oktobra 2011. od nadležnih, povodom izliva mržnje i napada na Omladinski centar CK13 iz Novog Sada i Kulturni centar Reks iz Beograda, da se hitno izjasne da li podržavaju slobodu izražavanja i delovanja i šta će uraditi kako bi sprečili fašističke napade i osigurali bezbednost svih organizacija i pojedinaca aktivnih u oblasti kulture.

 

Asocijacija NKSS podsetila je u saopštenju da je CK13 već pet puta bio meta napada nepoznatih osoba, koji su eskalirali od ispisivanja grafita mržnje do molotovljevih koktela. KC Rex takođe je osvanuo ispisan grafitima mržnje i nasilja, usmerenim protiv manjinskih društvenih grupa. Asocijacija NKSS zatražila je tim povodom hitnu reakciju ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, ministra kulture, informisanja i informacionog društva Predraga Markovića, ministra za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milana Markovića, gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, gradonačelnika Novog Sada Igora Pavličića i pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje Vojvodine Milorada Đurića. Od vlasti na svim nivoima, a posebno od nadležnih za javnu bezbednost, kulturu i ljudska i manjinska prava, zatrazena je hitna reakcija povodom tih incidenata, odnosno njihova jasna osuda, pronalaženje odgovornih i preduzimanje odgovarajućih mera kako se ne bi ponavljali.

 

Povodom sve izraženijeg nasilja protiv svojih članova, ali i svih drugih institucija, organizacija i grupa koje se zalažu za slobodno i otvoreno društvo i poštovanje prava svih, Asocijacija NKSS najavila je da će pokrenuti niz programa protiv netolerancije, mržnje, nasilja i drugih vidova fašizacije društva.

 

Predstavnici NKSS učestvovali su i u panel diskusiji koja je, povodom napada na CK13 i Rex, organizovana 10. oktobra u Novom Sadu na temu “Da li živimo u društvu u kom pomažemo jedni drugima?”