Poseta Društvenom centru

Novi Sad, 11. januar 2012.

poseta-drustvenom-centru1

Asocijacija NKSS, u saradnji sa Građanskim inicijativama, organizovala je 11. januara 2011. kolektivnu posetu stotinak predstavnika kulturnih organizacija, umetnička udruženja i pojedinaca iz Beograda, Niša, Zrenjanina, Kruševca i drugih gradova Društvenom centru u Novom Sadu, koji je otvoren u prostoru kasarne “Dr Arčibald Rajs”.

 

Podrška novoosnovanom Društvenom centru izražena je celodnevnim programom i donacijom u prilozima za biblioteku knjiga i publikacija. Namera posete bila je da se celodnevnim raznovrsnim programom još jednom podrži Inicijativa za Društveni centar koju su pokrenula udruženja građana, neformalne grupe i istaknuti pojedinci u Novom Sadu u cilju stvaranja novog javnog prostora za nezavisne kulturne, obrazovne, društvene i sportske aktivnosti od značaja za širu zajednicu.

Program je obuhvatio diskusiju o modelima funkcionisanja na osnovu iskustva Ekspedicije InexFilm iz Beograda, kao i o daljim planovima Društvenog centra. Predrag Cvetičanin iz Centra za empirijske studije kulture jugoistočne Evrope u Nišu održao je predavanje “Polje kulturne produkcije u Srbiji i mesto nezavisne kulturne scene u njemu”. Prikazana je i retrospektiva filmova sa festivala Low-Fi, MikroArt, Femix i Kriterion, a potom je održano Pesničenje – trening aktivne poezije, te čitanje drame/performans “Sarah Kane: ‘Crave’”.

 

Više o poseti Društvenom centru na: https://drustvenicentar.org