Masovna podrška Magacinu

Događaj “Sacuvajmo Magacin” okupio veliki broj umetnika, kulturnih radnika, novinara i građana u jasnoj poruci da ovaj prostor mora ostati nezavisni kulturni centar.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) predstavila je 12. decembra u krcatom Magacinu u Kraljevića Marka u Beogradu impresivne rezultate ostvarene u tom kulturnom centru u protekle dve godine, a uz podršku mnogobrojnih umetnika, kulturnih radnika, javnih ličnosti i građana, poručila je da ne odustaje od tog prostora koji je još pre deset godina namenjen nezavisnoj kulturi i ponovila poziv nadležnima da regulišu njegov status formalizovanjem postojećeg modela funkcionisanja, zasnovanog na otvorenom kalendaru i dostupnosti svima.

Celovečernjim programom “Sačuvajmo Magacin – kulturni centar dostupan svima” predstavljen je potencijal svih prostora tog centra u kojima je samo u protekloj godini realizovano gotovo hiljadu događaja, uz učešće više od 60 organizacija koje deluju u oblasti savremene umetnosti i kulture.

Intenzivan višečasovni program “Sačuvajmo Magacin” počeo je već u popodnevnim satima radionicom Karkatag kolektiva i udruženja Ulice za bicikliste u podrumu Magacina, koji je okupio više desetina zainteresovanih učesnika različitih generacija. Okupljeni su imali priliku da u prostoru Ilegalnog bioskopa pogledaju film “Magacin u Kraljevića Marka”, u produkciji Ciklotrona i NKSS, koji govori o istorijatu, značaju i principu rada Magacina kao resurs centra nezavisne kulturne scene. Impresivne rezultate postignute u Magacinu u protekle dve godine, na osnovu novog modela funkcionisanja i kreiranja programa na principu otvorenog kalendara i dostupnosti svima, publika je imala priliku da vidi i na grafičkom prikazu izloženom u centralnom prostoru (ukupno 1.670 događaja – 980 proba u plesnoj sali, 462 događaja u centralnom holu, 122 projekcije u Ilegalnom bioskopu, 106 sastanaka u kancelarijskom prostoru).

Grafički prikaz ostvarenih rezultata u protekle dve godine, photo Belgrade Raw

Posebnu pažnju tokom večeri privukla je Cirkusfera programom “Cirkuliranje kroz prostor” u centralnom holu, dok je u plesnoj sali, jedinom prostoru u Beogradu u kojem savremena plesna scena može da kreira svoje programe, otvorenu probu održao Marko Milić. Posetioci su imali priliku da prisustvuju i vođenju kroz sve druge prostore u okviru kompleksa Magacina u Kraljevića Marka.

“Cirkuliranje kroz prostor”, photo Belgrade Raw

Među mnogobrojnim okupljenima koji su došli da izraze podršku Magacinu bili su i prof. dr Milena Dragićević Šešić, prof. dr Irina Subotić, direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević, karikaturista Dušan Petričić… kao i nekadašnja gradska funkcionerka Dragana Zeljković, koja je pre deset godina bitno doprinela otvaranju Magacina u nekadašnjem skladištu Nolita u Savamali, kao modela za osnivanje sličnih kulturnih centara za nezavisnu scenu u nekorišćenim javnim prostorima u gradskom vlasništvu.

Izložba “Rascenzurisaše li ti se umetnici”, photo Belgrade Raw

Ogromno interesovanje izazvalo je i otvaranje izložbe “Rascenzurisaše li ti se umetnici” u prostoru u Kraljevića Marka 8 – novopokrenutoj Ostavinskoj galeriji, u kojoj su predstavljeni neki od radova koji su u različitim institucijama u Srbiji i inostranstvu bili predmet cenzure. U okviru izložbe, na kojoj učestvuju kolektiv Kamerades, Tanja Ostojic, Srđan Veljović, Miloš Ćosović Desko, Belgrade Raw, Šejma Fere i drugi, umetnik Uroš Jovanović izveo je performans u znak podrške opstanku Magacina. Celovečernje druženje završeno je nastupom sastava Ah Ahilej i Moussaka u centralnom prostoru Magacina.

Konferencija za novinare u Medija centru

Predstavnici Asocijacije NKSS ranije tokom dana poručili su sa konferencije za novinare u Medija centru da se organizacije koje rade i stvaraju u Magacinu neće iseliti iz tog prostora, a Dom omladine i nadležne gradske vlasti pozvali su da reše problem njegovog statusa pravnim formalizovanjem modela koji se uspešno primenjuje već dve godine, a zasnovan je na gotovo desetogodišnjoj praksi organizacija civilnog društva u kulturi.

 

UO Asocijacije NKSS