Saopštenje povodom privođenja umetnika tokom otvaranja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije najoštrije osuđuje privođenje umetnika Vladana Jeremića i Uroša Jovanovića, kao i sprečavanje izvođenja umetničkih performansa tokom večeri zvaničnog otvaranja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

S obzirom na to da je reč o najavljenim umetničkim akcijama koje nisu bile nasilne, niti su bilo koga mogle ugroziti, očigledno je da je reč o klasičnoj cenzuri i to ispred institucije koja bi trebalo da bude stožer slobode izražavanja i poštovanja savremene umetnosti koja podrazumeva kritički stav prema različitim društvenim pojavama i fenomenima.

Nedopustivo je da pripadnici privatnog obezbeđenja i policije sprečavaju izvođenje najavljenog performansa i privode umetnike. Ukoliko privatno obezbeđenje i policija žele da izraze svoj kritički sud ili preuzmu ulogu kustosa, to treba da najave i da budu spremni da obrazlože kako u kustosku praksu uključuju privođenje umetnika.

Izostanak javne reakcije organizatora programa sedmodnevnog otvaranja MSUB-a ukazuje na to da je takvo delovanje obezbeđenja i policije prihvatljivo i poželjno

Asocijacija NKSS podseća na ustavnu zabranu cenzure u Srbiji i postavlja pitanje odgovornosti onih koji su preuzeli na sebe slobodu da tumače suprotno i Ustav i međunarodne konvencije o slobodi izražavanja koje je država ratifikovala. Pozivamo stručnu i najširu javnost da takođe najoštrije osude gušenje slobode izražavanja i pruže podršku umetnicima.

U Beogradu,

24. oktobar 2017.

UO Asocijacije NKSS