Tribina – Kulturni centri dostupni svima: Kako (se) samoorganizujemo u novim prostorima kulture?

U utorak 14. novembra od 19 sati u prostoru Kleine house u Subotici biće održan prvi od tri javna razgovora o tome kakvu ulogu danas imaju kulturni centri i šta za naše zajednice oni znače. Pokušaćemo da odgonetnemo da li je njihova inicijalna forma prevaziđena i kako je vidimo u kontekstu savremenog stvaralaštva, potreba publike i samoorganizovanja. Osnivani sa progresivnom idejom decentralizacije kulture danas su često na margini kulturnog života, a pitanje je i da li uopšte ispunjavaju svoju osnovnu funkciju. Zamišljeni kao mesta edukacije, razvoja publike, susreta lokalnih produkcija, razmene i upoznavanja – poslednjih nekoliko godina ovi prostori često su udaljeni od svoje publike. Time postaju sale kojima se menja namena ili se retko koriste, u većini slučajeva zaviseći od agilnosti pojedinaca. Isto tako, u nedostatku jasne programske politike, svedoci smo da kulturni centri bivaju sve lakša meta stranačke politike. Prvobitno napravljeni kako bi kultura, a posebno savremeno stvaralaštvo i amaterizam bili dostupniji svima, sada se zatvaraju, često bez pokušaja modelske rekonstrukcije, već samo pod izgovorom ekonomske uštede.

S druge strane, potreba za stvaralačkim prostorima kulture postoji, što u sve većem broju slučajeva rezultira pokretanjem samoorganizovanih kulturnih i društvenih centara koji ne nastaju kao dodatni, već kao isključivo alternatvni prostori savremenih umetničkih praksi.

Da li je danas moguće govoriti o povezivanju dva sektora i u kojim oblicima? Šta su sličnosti i razlike i da li ih je potrebno prevazilaziti?

Učesnici u razgovoru biće Lana Gunjić ispred Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, Viktorija Simon Vuletić, viši kustos Gradskog muzeja u Subotici, Andrija Stojanović, aktivista i radnik u kulturi i Dejan Vujinović, Etnofest. Razgovor će moderirati Virdžinija Đeković.

Magacin – kulturni centar dostupan svima  jedan je od modela uspostavljanja dobre prakse korišćenja prostora u cilju kreiranja jedinstvenog mesta za nezavisnu kulturnu scenu. Kroz prezentaciju ovog modela i u razgovoru o lokalnim iskustvima pokušaćemo da vidimo u kojim odnosima stoje javne ustanove kulture prema ovakvim prostorima i zašto je njihovo povezivanje, saradnja i razmena važna za kulturni suživot zajednice kao odraz kvaliteta, a ne nužno suparništva.

U cilju osnaživanja lokalnih samoorganizovanih prostora i kreiranja regionalne mreže koja bi služila razmeni znanja, iskustava i resursa ovi razgovori su uvod u konferenciju PROSTORI KULTURE:  (samo)organizovanje i (naše) mogućnosti, koja će se održati u Beogradu 24. i 25. novembra u Magacinu u Kraljevića Marka 4, na kojoj ćemo pokušati da  struktuiramo inicijativu i pokrenemo zajednički prostor za delovanje i javno zagovaranje u ovom polju.

Program realizuje Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije u saradnji sa GIFEST iz Subotice.