Protiv izbacivanja ApsArt

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (ANKSS) oštro osuđuje izbacivanje udruženja građana i umetničke organizacije ApsArt iz prostorija mesne zajednice “Studentski grad” u Opštini Novi Beograd, koje je ovo udruženje tokom 15 godina svoga rada afirmisalo u mesto savremene umetničke produkcije i javni prostor otvoren za građane lokalne zajednice.

Prostor mesne zajednice koji je ovo udruženje kroz svoje projekte renoviralo, postao je široko poznat po jednom od najkvalitetnijih programa dramskih radionica koje su uključivale ugrožene i osetljive grupe, a među njima: bivše osuđenike, zavisnike od narkotika, pacijente dnevnih bolnica, obolele od HIV-a, decu sa smetnjama u razvoju, studente, majke sa bebama i mnoge druge.

Navodna loša komunikacija između Grada i Opštine Novi Beograd, insistiranje na tržišnim cenama prostora, kao i obaveštenje o formiranju pravilnika i kriterijuma za korišćenje prostorija mesnih zajednica, smatramo samo izgovorom za sistemsko sprečavanje građana i njihovih udruženja da koriste ove javne prostore koji treba da budu otvoreni pre svega za njih i njihove aktivnosti. S obzirom da pravilnik o upravljanju prostorima mesnih zajednica još nije izrađen, a već je određeno ko ne može da ih koristi, postavljamo pitanje po kom kriterijumu i pravilniku je odluka o izbacivanju udruženja ApsArt donesena.

Da je prisustvo udruženja građana poput umetničke i kulturne organizacije ApsArt u organima lokalne samouprave kakva je mesna zajednica nepoželjno, svedoči i cinično objašnjenje da njihovi aktivnosti “nisu potrebne” jer ih vlast već sprovodi putem svojih organa. Skrećemo pažnju javnosti da ovakav stav vlasti pre svega govori o tome da smatra nepotrebnom i nepodobnom svaku kulturnu i umetničku produkciju, svaku aktivnost udruženja i građana ove države, ukoliko ti građani nisu deo same vlasti. Ovaj uvid podvlačimo stavom i pitanjem udruženih umetnika i građana iz organizacije ApsArt: Da li je moguće da u demokratiji moramo da budemo na vlasti da bismo bili u svojim zajednicama aktivni na bilo koji način i da li čak i okupljanje u javnim prostorima treba da nam kreira vlast? Ovakve poteze vlasti smatramo udarom na građane i njihova udruženja, čime sama vlast sprečava svaki pokušaj demokratizacije procesa i institucija, na koju se u više navrata obavezala i međunarodnoj zajednici.

ANKSS podržava napore svoje članice ApsArt, da problem nastao samovoljom vlasti učini javnim i da pozove građane da reaguju u svakoj situaciji kada su od strane vlasti njihov angažman, rad i egzistencija dovedeni u pitanje.