Preko 500 potpisnika peticije – “Gradska sekretarka za kulturu mora da podnese ostavku”

Asocijacija NKSS pokrenula je peticiju kojom poziva stručnu javnost u polju kulture, ali i sve građane Beograda da podrže zahtev da gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić podnese ostavku i da se ponište rezultati gradskog konkursa u kulturi za 2018 godinu.

Peticiju je za manje od jednog dana podržalo više od 500 ljudi, uglavnom radnika u polju kulture, među kojima su kustosi, umetnici, fakultetski profesori, kako sa nezavisne scene tako i iz javnih institucija.

https://www.peticije24.com/ostavka_gradske_sekretarke_i_ponistenje_konkursa

Zahtevamo ostavku i poništenje konkursa za 2018. zbog malverzacija i zloupotreba pri sprovođenju konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi koji već dve godine za redom omogućava podobnim i javnosti potpuno nepoznatim organizacijama dobijanje sredstava namenjenih kulturnoj produkciji.

Preko ovog konkursa novac poreskih obveznika dodeljuje se novoformiranim organizacijama, organizacijama koje su neposredno pre ili nakon raspisivanja konkursa promenile statut da bi u njemu navele da se bave kulturom ili onima koji sa ovim poljem nemaju nikakve veze i uopšte nisu registrovani za ovu delatnost.

 

Među potpisnicima peticije su:

dr Milena Dragićević Šešić, redovni  profesor Menadžmenta u kulturi i Teorije masovnih medija Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Rukovodilac UNESKO katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu.

“Mora se prestati sa privatizacijom javnih para. Konačno jednom kvalitet projekta mora biti ključno merilo.”

 

dr Dejan Sretenović, Kustos Centra za vizuelnu kulturu Muzeja Savremene Umetnosti u Beogradu

 

Ivan Grlić, predsednik odbora sekcije fotografija ULUPUDS

“Potpisujem zato što je ovo već stvar koja ide predaleko, ako se mi ne budemo pobunili i niko neće, a od kulture nema ništa bitnije za očuvanje indetiteta jednog naroda, a jasan mi je ukus(neukus) ove vlasti, ali ovo je previše!”

 

dr Branislav Dimitrijević, profesor na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti

 

dr Irina Subotić, profesor u penziji Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i Akademije umetnosti u Novom Sadu

“Potpisujem peticiju jer smatram krajnje nemoralnim koristiti javna sredstva za privatna zadovoljstva: umesto kompetentnih, obazovanih i osvescenih funkcionera, onih koji znaju šta je kultura, dobijamo arogantne, svemoćne, samovoljne neznalice. Da li je pojam MORAL danas i ovde izašao iz upotrebe?”

 

Mrđan Bajić,  profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu

 

U Beogradu, 29.03.2018.

UO NKSS