Predata peticija za smenu Ivone Jevtić – Sekretarijat i sekretarka i dalje nemi

Predata peticija za smenu Ivone Jevtić – Sekretarijat i sekretarka i dalje nemi

U Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda odbili su danas da prime peticiju za smenu sekretara za kulturu Grada Beograda Ivone Jevtić i poništavanje rezultata konkursa za 2018. godinu koju je potpisalo preko 1300 građana i građanki, umetnika i umetnica i radnika i radnica u polju kulture, a koju je pokrenula Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije. Predstavnici Asocijacije peticiju su ipak uspeli da predaju na pisarnici Gradske uprave Grada Beograda.  

 

Među potpisnicima je veliki broj uglednih ličnosti iz kulturnog života, uključujući univerzitetske profesore i profesorke, akademike, zaposlene u mnogim značajnim institucijama kulture. U sekretarijatu za kulturu opet niko od nadležnih nije bio spreman da razgovara s nama i primi peticiju, već smo upućeni na pisarnicu Gradske uprave.

Video snimak iz Sekretarijata dostupan je ovde:
https://www.facebook.com/asocijacija.nkss/videos/2012916415446359/?fref=mentions

Smena sekretarke, kao i poništavanje konkursa i istraga zloupotreba od strane nadležnih pravosudnih organa, zahtevana je zbog malverzacija pri sprovođenju konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi, koji već dve godine za redom omogućava podobnim i javnosti potpuno nepoznatim organizacijama dobijanje sredstava namenjenih kulturnoj produkciji. Zbog prekršaja u upravnom postupku, kojim je onemogućen uvid javnosti u informacije o načinu sprovođenja konkursa, podneli smo žalbe Upravnom inspektoratu i Povereniku za informacije od javnog značaja.

U javnosti nismo mogli da čujemo ni jedan komentar, obrazloženje, izjavu ili stav gradske sekretarke za kulturu nakon što je javnost opravdano burno reagovala na skandalozne rezultate konkursa. U njima smo mogli videti brojne nepravilnosti i malverzacije, pa je tako netransparentnim odlučivanjem, skrivanjem načina izbora komisija, skrivanjem njihovih članova i potpunom netransparentnošću rada komisija, omogućeno da se sredstva grada dodele podobnim organizacijama, često osnovanim neposredno pre početka konkursa. Novac je dodeljen i organizacijama koje su kulturu kao svoju delatnost upisale u registar tek nakon raspisivanja konkursa, a u mnogim slučajevima i organizacijama koje se kulturom uopšte ni ne bave.

 

Peticija se nalazi na linku

https://www.peticije24.com/ostavka_gradske_sekretarke_i_ponistenje_konkursa

Potpisnici peticije su i mnoge značajne ličnosti iz sveta kulture, među njima i  Mrđan Bajić, Irina Subotić, Milena Dragićević Šešić, Branislav Dimitrijević, Dejan Sretenović, Olivera Stošić, Radonja Leposavić, Zoran Todorović, Mileta Prodanović, Milica Tomić, Borka Pavićević, Biljana Srbljanović, Nikola Šuica, Stevan Vuković

 

U Beogradu, 26.4.
UO NKSS