Saopštenje povodom razrešenja Nele Tonković, direktorke Savremene galerije Subotica

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije pridružuje se kulturnoj javnosti u Subotici i širom Srbije u oštroj osudi odluke Gradskog veća Subotice da predloži imenovanje vršioca dužnosti direktora Savremene galerije u Subotici, odnosno razrešenje direktorke Nele Tonković, koja je tokom dosadašnjeg mandata uspela da pozicionira tu ustanovu kulture među najznačajnije u zemlji. Odlukom o imenovanju v.d. direktora uskraćuje se stručno i kvalitetno rukovođenje Savremenom galerijom koja je proteklih godina bila redak primer javne ustanove koja je u potpunosti otvorena i za umetnike i organizacije sa nezavisne scene, kao i za nove umetničke prakse, kritičke poglede i sve građane kojima je prostor za kulturu potreban.

Posebno zabrinjavajuće je to što je razrešenje Nele Tonković samo još jedna u nizu štetnih odluka po savremenu umetnost i kulturu koje se sprovode, ne samo u Subotici, gde je prošle godine na mesto direktora Art bioskopa “Aleksandar Lifka” postavljena osoba sa diplomom agronoma, već i širom zemlje, gde se kažnjavaju rukovodioci ustanova koje funkcionišu po najvišim profesionalnim standardima. Javnosti je poznat primer iz Požege, gde je protivzakoniti obračun lokalnih vlasti sa direktorkom Kulturnog centra Požega završio odlukom kojom je ova ustanova likvidirana, pa pripojena sportskom preduzeću u novu sportsko-kulturnu ustanovu.  Renome Gradske galerije u okviru KC Požega ubrzo je urušen novom, kvalitativno upitnom programskom orijentacijom, što je navelo čak i Ministarstvo kulture i informisanja u obrazloženju odbijanja podrške za finansiranje programa.

Jedan od primera je i Umetnička galerija “Nadežda Petrović” u Čačku, u kojoj je raspisan konkurs za izbor direktora po isteku mandata i odlasku u penziju dugogodišnje direktorke Milice Petronijević.  Čudnim spletom okolnosti ili zbog prijave same predsednice Upravnog odbora ove ustanove za mesto direktora, konkurs je poništen, a Skupština grada Čačka imenovala je v.d. direktora po “političkom ključu”, a ne iz redova kompetentnih stručnjaka koji bi mogli da vode tako važnu i respektabilnu ustanovu kulture.

Predstavnici lokalnih vlasti u Srbiji kao da čine sve da izbegnu zakonom predviđene konkursne procedure za izbor rukovodilaca ustanova, praveći farsu raspisanim konkursima, menjajući statute ustanova, likvidirajući ustanove, kršeći zakone i proizvodeći za njih najpoželjnija, a po stanje kulture pogubna v.d. stanja, čime se vrši negativna selekcija i stranačko namirivanje interesa. Ovakve, sada već ustaljene prakse, veoma su opasne, ne samo po kulturni život sredina u kojima se dešavaju, već i po čitavo društvo.

U slučaju Subotice, konkurs za direktora Savremene galerije raspisan je pre isteka mandata Nele Tonković, ali je poništen zbog nepravilnosti u tekstu – odlukom Upravnog odbora te ustanove na čelu sa Robertom Santom, inače zamenikom direktora Zoološkog vrta.

Apelujemo stoga na Skupštinu grada Subotice da ne usvoji predlog Gradskog veća Subotice, a kulturnu i širu javnost pozivamo da stane u odbranu struke i kvaliteta, a protiv stranački i nacionalno motivisanih odluka.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije