Saopštenje povodom cenzure u KIC Pariz

Asocijacija NKSS najoštrije osuđuje cenzuru koju je sprovelo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, intervenišući u postavku izložbe “Kraj i početak” u Kulturnom centru Srbije u Parizu. Rad “Over the rainbow” beogradskog umetnika Milorada Stajčića uklonjen je iz izloga Kulturnog centra na zahtev Ministarstva, nakon reakcija dela javnosti.

Saopštenje ministarstva u kojem stoji: “Ne ulazeći u prostor slobode umetničkog koncepta, Ministarstvo kulture i informisanja smatra da takva vrsta sadržaja nije prikladna za KIC u Parizu i predstavljanje jedne države u svetu”, pokazuje potpuno nerazumevanje polja savremene umetnosti i predstavlja svojevrsni nonsens, jer upravo čin cenzure i menjanja postavke izložbe protivno volji kustosa i umetnika predstavlja ultimativno ulaženje u prostor slobode umetničkog koncepta.

Pozivamo stručnu i širu javnost da reaguje i osudi ovakav potez Ministarstva kulture i informisanja da ne bismo došli u situaciju da rad umetnika i kustosa bude na udaru navodne zabrinutosti i političke korektnosti Ministarstva koje će ocenjivati da li je njihov rad prikladan i da li je neko umetničko delo podobno. Čak i kada se izlaže u instituciji koja je pod ingerencijom ovog Ministarstva, umetnost mora biti prostor slobodnog izražavanja i stoga autonomna u odnosu na ovakve intervencije države. Umetnost mora biti prostor slobode, a takvog prostora je u našem društvu sve manje.

Podsećamo javnost da se ovakva, otvorena cenzura ne dešava prvi put i da je trenutna gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić, dok je bila direktor Kulturnog centra Beograda, uklonila sopstvenom odlukom deo izložbe fotografija “Dirty Season”, beogradskog foto-kolektiva Kamerades.

Na kraju, nemoguće je ignorisati činjenicu da se Ministarstvo kulture i informisanja zgražava i cenzuriše savremenu umetnost, a u potpunosti ignoriše sve snažnije pritiske različitih instanci vlasti na nezavisne medije, ignoriše govor mržnje i ratno huškanje koje tabloidi svakodnevno proizvode.

 

U Beogradu, 23.08.2018.
UO Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije