Festival Na sopstveni pogon

NOVI PROSTORI KULTURE SU PROSTORI ISTRAŽIVANJA

Juče, 2. septembra, počeo je jednomesečni festival nezavisne kulture Na sopstveni pogon (NSP), ove godine po četvrti put, a pod sloganom „Novi prostori kulture”. Brojni programi koji očekuju publiku u više od deset gradova u Srbiji okupiraju javne prostore, istražuju nove domete savremenih umetničkih praksi, pozivaju na dijalog u zajednicama i postavljaju pitanja, zajednički tražeći odgovore.

Ovoga puta, članice Asocijacije Nezavisne kulturne scene Srbije (NKSS) realizuju programe u partnerstvima s drugim organizajama i pojedincima, ustanovama kulture, lokalnim akterima i svojom publikom. Na taj način, izlazeći iz standardnih okvira produkcije i prezentacije programa, festival je počeo nastupom Zrenjaninskog kamernog hora na platou ispred nekadašnje robne kuće, najavljujući istovremeno višednevni program festivala savremenog umetničkog stvaralaštva mladih i za mlade „Novi prostori”, koji u saradnji s partnerima organizuje lokalni CEKOM. Iste večeri pozorište PATOS iz Smederava performansom na štulama uvelo je publiku u program koji ih očekuje u narednim danima. Zrenjanin nije jedini grad koji će tokom septembra meseca realizovati i niz lokalnih aktivnosti. Festivali nas očekuju i u Kragujevcu (KRAF) i Subotici (Gifest).

Poseban deo programa čine radionice koje publiku pozivaju na direktno učešće, otkrivajući nam manje poznata mesta kulture u našoj zemlji. Udruženje Satibara će tako sredinom meseca biti domaćin dvodnevne filmske radionice u Banatskoj Dubici, a AgoraArt Action svakog vikenda, počevši od 8. septembra  organizuje radionice pozlaćivanja u napuštenoj fabrici „Sloboda” u Beloj Crkvi.

O svim programima, lokacijama, i mogućnostima učešća na radionicama zainteresovani se mogu informsati putem internet adrese festivala www.nsp.nezavisnakultura.net  ili na facebook stranici Asocijacije (facebook.com/NKSS).

Projekcije filmova, razgovore, izložbe, performanse i umetničke intervencije nastale Na sopstveni pogon publika će pratiti još u Novom Sadu, Čačku, Požegi, Novom Pazaru, Šapcu, Ivanjici i Užicu. Čak više od 35 različitih organizacija uključeno je u realizaciju programa na ovogodišnjem festivalu koji odlikuje višedimenzionalnost izraza i neobični spojevi različitih umetničkih disciplina.

Produkcije nastale u sinergiji velikog broja aktera pokazuju važnost decentralizacije kulture, mogućnosti povezivanja i razmene otvarajući tako nove prostore za multidisciplinarne pristupe kritičkom odnosu umetnosti i društva, položaju radnika i radnica u kulturi i zagovaranju za bolje uslove razvoja nezavisne kulture.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije se kroz rad svojih članica ali i kroz veliki broj samostalnih aktivnosti ovim temama bavi svakodnevno proteklih nekoliko godina ukazujući na probleme i nudeći potencijalna rešenja za strateško promišljanje kulture. Ovog vikenda će tako javnosti prezentovati novi koncept funkcionisanja kulturnog centra Magacin u Kraljevića Marka u Beogradu pod geslom „Prostor za sve”.

Festival Na sopstveni pogon traje do kraja meseca septembra i pored najavljenog programa uključuje i održavanje redovne godišnje skupštine Asocijacije u Subotici gde će se gostima i publici predstaviti nekoliko lokalnih umetničkih inicijativa.

Program ovogodišnjeg festivala podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Heinrich Boll fondacija u Beogradu.