Saopštenje povodom smene v.d. direktora UK “Parobrod”

Asocijacija NKSS oštro osuđuje smenu Milutina Petrovića sa pozicije v.d. direktora Ustanove kulture gradske opštine Stari grad “Parobrod”, kao još jedan primer osionog manipulisanja institucijama kulture od strane lokalnih političara.

Milutin Petrović  smenjen je neposredno nakon pokretanja postupka i uručenja otkaza izvršnom producentu Zlatku Crnogorcu, do kojeg je došlo nakon informacija i žalbi od strane zaposlenih.

Podsećamo da je Petrović šesti vršilac dužnosti direktora UK “Parobrod” u proteklih pet godina i pitamo predstavnike lokalnih vlasti zašto se ne poštuju zakonski predviđene konkursne procedure za izbore rukovodilaca, već se v.d. stanja koriste za stranačke interese i kažnjavanje uspešnih pojedinaca.

Asocijacija podržava izjavu zaposlenih UK “Parobrod” o protivpravnim postupcima, finansijskim malverzacijama i mobingu koji je godinama sprovodio izvršni producent Zlatko Crnogorac. Iz izjava u koje je i javnost imala uvid, jasno je da zaposleni izražavaju podršku Milutinu Petroviću, prvom čelniku ove ustanove koji je uspeo da se izbori sa političkim pretnjama i pritiscima koje su otežavale nesmetan i kvalitetan rad ustanove.

U skorašnjoj situaciji u Narodnom pozorištu, kolektiv i sindikat ove nacionalne ustanove kulture je, nakon smene direktora Drame Željka Hubača u javnost izneo nepravilnosti u radu upravnika Dejana Savića, što je nakon istrajavanja u zahtevu kolektiva, uz podršku stručne javnosti, dovelo do smene Dejana Savića. Pozivamo javnost da podrži zaposlene UK “Parobrod”, a Opštinsko rukovodstvo da preuzme odgovornost za sprovođenje odgovorne kulturne politike na lokalu uz poštovanje mišljenja struke i svih relevantnih aktera u kulturi.

U Beogradu,

9. decembar 2018.

 Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije