Otvoren 5. festival Na sopstveni pogon

Sredinom juna otvoren je peti festival Na sopstveni pogon u organizaciji Asocijacije Nezavisne kulturne scene Srbije.

Tokom juna i jula ove godine festival će biti održan u 5 gradova u Srbiji (Zrenjanin, Niš. Kragujevac, Subotica, Šabac). Pod sloganom „Novi prostori kulture“ festival Na sopstveni pogon je peti put upravo to – gradovi postaju mesta akcija članica asocijacije koje udruženo istražuju mogućnosti savremenih umetničkih praksi.

Od jednodnevnih susreta sa roditeljima u cilju zajedničkog promišljanja i animacije mlade publike, preko najrazličitijih oblika filmskih projekcija i radionica, do ad-hoc celodnevnih performansa, ovogodišnji program festivala nudi i prostornu i programsku raznolikost.

Festival je otvorio upravo javni događaj u Kragujevcu, kome su prisustvovali roditelji dece iz osnovih i srednjih škola u programu pod nazivom „Mlada publika za 21. vek“ u organizaciji Knjigoskopa. Predstoje još dva ovakva susreta u Nišu i Subotici, sa ciljem edukacije i animacije roditelja za aktivno učešće u kulturnom razvoju dece i mladih.

Tokom juna, publika u Subotici će takođe imati prilike da pogleda projekcije Trashxploitation Festivala, seriju kratkih, homemade, self-produced autorskih filmova u organizaciji Udruženja za razvoj kulture „Elektrika“.

U prvoj nedelji jula Zrenjaninska u organizaciji „Satibare“ i „Kino kluba Zrenjanin“ slavi se kratkometražni amaterski film, pa će se tako pored projekcija održati i radionica „Vine’s not dead“, na kojoj će polaznici imati priliku da i sami postanu autori.

Odmah nakon Zrenjanina, Šabac će ugostiti dvodnevni program „Marginalne internacionale“, koji se bavi fenomenom međunarodnih i planetarnih mreža marginalnih kulturnih i stvaralačkih pokreta. Tokom ova dva dana, pored samih projekcija filmova, biće i dodatnih programa u kojima će posetioci moći da uživaju.

Za sam kraj festivala, 6. jula Zrenjanin će biti okupiran umetničkim performansom pod nazivom „Vode“, tokom kog će Umetnomobil  kružiti zrenjaninskim trgovima, parkovima, javnim prostorima „..koji nisu striktno definisani kao mesta kulturnih dešavanja i susreta sa malobrojnom stručnom publikom, već pre u mentalnom prostoru sučeljavanja sa građanstvom čiji je aparat za mišljenje trenutno blokiran.“ dodaju ogranizatori „Opservatorijum“.

Svi programi su besplatni. Za radionice je potrebno prijaviti se, pratite sajt za više informacija i detalja o svakom od programa https://nsp2.nezavisnakultura.net/

[masterslider id=”10″]