Održan 5. festival Na sopstveni pogon

[masterslider id=”11″]

Od 21. juna do 6. jula održavao se festival Na sopstveni pogon, u pet različitih gradova, saradnjom organizacija i partnerskih organizacija Asocijacije Nezavisne kulturne scene Srbije.

Tokom dve nedelje festivala skoro svakodnevno su se održavale projekcije filmova, razgovori, radionice, performansi u Šapcu, Zrenjaninu, Kragujevcu, Nišu i Subotici. Ovogodišnji slogan festivala bio je „Novi prostori kulture“, što je ujedno i jedan od osnovnih ciljeva festivala – stvoriti uslove za istraživanje mogućnosti savremenih umetničkih praksi.

Organizacija Knjigoskop je tokom tri dana juna održala razgovore u Kragujevcu, Subotici i Nišu, pozivajući roditelje, nastavnike i lokalne zainteresovane sugrađane da mapiraju kulturnu ponudu koja trenutno postoji za decu i mlade u lokalnim sredinama, ali i da zajednički promisle na koji način je mogu stvoriti kroz projekat Mlada publika za 21. vek.

Javni prostori takođe su oduvek bili mesto susreta i prostori kulture, pa je tako Elektrika u Subotici predstavljala Trashxploitation festival, projekcijama filmova na otvorenom. Agora art action predstavila je u Šapcu filmske festivale iz Pitsburga i Minska pod nazivom Marginalne internacionale.

Organizacija Satibara zajedno sa Kino klubom Zrenjanin organizovali su, pored projekcija kratkometražnih filmova Amaterski, s ljubavlju, radionicu pravljenja kratkih amaterskih filmova Vine’s not dead.

Festival je zatvoren projektom Vode, organizacije Opservatorijum tokom kojeg je celog dana „Umetnobil“ kružio ulicama Zrenjanina  i pozivao građane sa megafona na čašu izvorske vode sa planine Rudnik.

Više o svim programima festivala pogledajte na https://nsp.nezavisnakultura.net/