Saopštenje povodom političkog progona dramskih umetnika

Asocijacija NKSS, Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine i Stanica Servis za savremeni ples pridružuju se reakciji Udruženja dramskih umetnika Srbije i najoštrije osuđuju neprimerene i opasne napade upućene iz Skupštine Republike Srbije i usmerene na dramske umetnice i umetnike, kojima se crtaju mete i preti im se proterivanjem iz zemlje. 

Reći da je kultura danas u Srbiji na margini društva jeste patriotski čin i tačna dijagnoza, potrebna da bi stvari mogle da se menjaju na bolje, a odgovoriti na to vređanjem i pretnjama je znak slabosti vladajuće elite, ali nažalost i manir narodnog poslanika vladajuće koalicije Marka Atlagića, koji je već poznat javnosti po napadima i pretnjama na novinare, koje je nedavno iz skupštinske klupe nazivao “izdajničkim bitangama”. 

Ovde problem nije samo verbalna agresija, neprimeren rečnik i nedostatak sposobnosti za komunikaciju, već i to što takav govor dolazi sa skupštinske govornice i ulazi u javni prostor sa mesta autoriteta i zato te napade ne treba shvatiti olako. Takav način javnog blaćenja svih koji kritički govore nastavlja se na niz pretnji i napada na umetnike i radnike u kulturi od strane huligana koji upadaju na izložbe, televizija koje daju prostor ovakvim napadima, anonimnih portala koji sprovode “istrage”, a paralelno sa tim i od strane poslanika, pa i donedavnog ministra kulture. Tabloidi crtaju mete na čela filmskih reditelja i radnika, kao i svih neistomišljenika koji se usude da ukažu na zloupotrebe i greške u načinu na koji sistem funkcioniše. Cilj svih tih napada je da se izazove strah i autocenzura, da se spreči mogućnost da bilo koja slobodna kritička misao bude izgovorena ili na bilo koji način iskazana. 

Asocijacija NKSS, Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine i Stanica Servis za savremeni ples osuđuju sve ove napade na umetnost i slobodu govora i ponovo zahtevaju reakciju nadležnih, predsednika Skupštine Srbije, premijerke, a posebno Ministarstva kulture i informisanja, za koje smatramo da ima dužnost da javno osudi svaki govor mržnje u društvu, a pogotovo onaj koji se odnosi na umetnike i radnike u kulturi. 

 

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije

Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine

Stanica Servis za savremeni ples