Saopštenje povodom smene Nele Tonković i Minje Bogavac odlukom Skupštine grada Šapca

Asocijacija NKSS smatra nedopustivim nezakonite postupke po kojima je Skupština grada Šapca razrešila dužnosti direktorku Narodnog muzeja Nelu Tonković i direktorku Šabačkog pozorišta Milenu Bogavac. Ne samo da se radi o štetnom i netransparentnom postupanju, već ovaj čin predstavlja još jedan u nizu incidenata kojima se sprovodi nasilje nad kulturnim radnicima, umetnicima i njihovim delima.

Pored neispunjavanja zakonskih uslova po kojima nekome prestaje mandat, kako je Nela Tonković saopštila na konferenciji za novinare, pomenuti Zakon je prekršen i po pitanju imenovanja člana Upravnog odbora u Narodnom muzeju u Šapcu. Ovakvo smenjivanje ljudi sa funkcija i postavljanje drugih na ključne pozicije u institucijama kulture, koje se događa paralelno sa smenom vlasti u Šapcu, predstavlja neprofesionalno delovanje koje nanosi štetu ne samo pojedincima kojima je oduzeto pravo na rad, već i institucijama o kojima je reč, budući da ovakve promene, pogotovo kada se sprovode preko noći, podrazumevaju potres za čitavu infrastrukturu, naročito ako imamo u vidu da se dešavaju sredinom već započete sezone, dok se realizuju programi koji zajednički čine celinu, a čije je nesmetano izvođenje ovim činom otežano.

Ovo je još jedan čin progona umetnika i kulturnih radnika, ovaj put motivisan političkom nepodobnošću, koja nije i ne može biti legalan kriterijum za smenu sa ovih pozicija, već to moraju biti stručnost i kvalitet obavljanja posla, a na to nisu iznete zamerke u ovom slučaju. Smatramo da Ministarstvo kulture i informisanja ima obavezu da se suprotstavi kršenju Zakona o kulturi i da javno izrazi podršku koleginicama koje su profesionalno i savesno obavljale svoje dužnosti, a kojima je oduzeto pravo na mandat u trajanju koje je Zakonom propisano. Pored Ministarstva pozivamo i kolege iz institucija kulture, ali i organizacije sa nezavisne scene i umetnike da se pridruže zahtevu da se zaustavi politikantsko kažnjavanje i nagrađivanje kojim se pozicije rukovodilaca u institucijama kulture tretiraju kao plen. Umesto toga, potrebno je da se osnaži institucija konkursa koja bi omogućila da se čuje glas struke, a posebno glas zaposlenih u ustanovama kulture, jer samo tako može doći do ponovnog uspostavljanja sistema vrednosti i podizanja kvaliteta sadržaja koji se tu proizvodi i plasira.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije