Održana 12. redovna Skupština Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije

Dvanaesta redovna Skupština Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije je održana nakon dve godine u online formatu, uživo u prostorima RCU, gde je najveća mreža civilnog društva u oblasti kulture i umetnosti u Srbiji, izabrala novu članicu Upravnog odbora – Kaću Dimitrijević (Fakiri Sa Juga), i primila u članstvo još 12 organizacija, potvrđujući još jednom potrebu za zajedničkim delovanjem radi rešavanja kriznih problema i demokratizacije u polju kulture.

Okupljanje je pre svega bila značajna prilika za održavanje povezivanja i komunikacije potreba i kapaciteta za ušešće u radu samih članicama Asocijacije, te se i bitan deo agende fokusirao na rad u radnim grupama Asocijacije, pa su predstavnici/ce članica Asocijacije kao aktivni činioci radnih grupa mogli/e da razmene mišljenja o priloženim izveštajima i strategijama rada i delovanja radnih grupa Asocijacije, koje će nastaviti svoj dalji rad u narednom periodu, ali su pokazale i podršku u kolektivnom sudelovanju u trenutnim strateških i akcionim temama kao što su kampanja “Za dostojanstven rad u kulturi” koju NKSS sprovodi u partnerstvu sa ULUS, reformisanju komuniacionih modela i stavljanje fokusa na razvoj publike Asocijacije kroz radio internet emisiju Sceniranje i saradništvo sa drugim reprezentativnim udruženjima u kulturi.

U članstvo Asocijacije NKSS, koja sada okuplja 90 organizacija, inicijativa i pojedinaca iz više od 20 gradova širom Srbije, primljeni su: Galleria caffe (Pančevo), GRUPA GRUPA (Kraljevo), Jednostavno rečeno (Beograd), Kreativni pogon (Novi Sad), Krokodil Engaging Words (Beograd), Kulturna zona (Novi Kneževac), Kulturociklin (Kruševac), Orkestar Svetlost (Smederevo), Sanja Radulović (Beograd), Svet stripa (Kragujevac), TriGroša / Threepenny (Beograd), Velikogradištanska Gitarijada (Veliko Gradište), Zu Zu Zujalice (Niš).

Skupština NKSS je trajala od 7. do 9. oktobra. Organizovane su aktivnosti za članice kao što su javno čitanje teksta Miodraga Stanisavljevića “Carev zatočenik“ Užičke književne rePUBLIKE u okviru projekta “Čitaj glasno!” i mini sajam razmene publikacija i knjiga izdatih od strane članica u RCU. Posebnu zahvalnost dugujemo našoj članici Užička književna rePUBLIKA Književni festival “Na pola puta” iz Užica, kao i Регионални центар за професионални развој запослених у образовању Ужице, koji su bili domaćini Skupštine.

Fotografije – Marija Rodić i Miloš Janjić