Dopis Ministarstvu kulture Republike Srbije

Dopis Ministarstvu kulture Republike Srbije

Asocijacija NKSS i Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS)

Ministarstvo kulture Republike Srbije

U Beogradu, 19.12.2022. god.
Vlajkovićeva 3, Beograd

Maja Gojković
Potpredsednica Vlade i ministarka kulture
Radovan Jokić
Pomoćnik ministra za savremeno stvaralaštvo
Miodrag Ivanović
Državni sekretar za kulturu

Poštovani predstavnici Ministarstva kulture,
Shodno vašem odgovoru na naše prve dopise, a u vezi s blagovremenim raspisivanjem konkursa za savremeno stvaralaštvo Ministarstva kulture i hitnog rešavanja problema dugovanja samostalnih umetnika, još jednom vam se obraćamo sa apelom za hitnu reakciju.

Očekujemo da postupite u skladu s vašim odgovorom od 25. oktobra ove godine, kada ste najavili da ćete raspisati konkurse odmah po usvajanju budžeta za 2023. godinu i kako ćete započeti rešavanje pitanja dugovanja. Podsećamo vas da je Zakon o budžetu Republike Srbije za 2023. usvojen 9. decembra 2022. godine u Narodnoj Skupštini, te da rok od 60 dana za raspisivanje konkursa teče, a da na dopis Kabinetu Premijerke nismo dobili odgovor, te da su pregovori opet u zastoju.

Takođe, podsećamo vas na spremnost reprezentativnih udruženja i Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije da učestvuju u zajedničkom radu na pronalaženju što boljih rešenja u polju kulture, u interesu svih aktera, i pozivamo vas na prvi od, nadamo se, mnogih radnih sastanaka – u utorak, 17. januara u 12h Biblioteci ULUS-a u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić”, kada bismo pričali o svim daljim temama i problemima.

U međuvremenu, očekujemo raspisivanje konkursa i nastavak rada na rešavanju problema dugovanja samostalnih umetnika.

Verujemo da prepoznajete značaj našeg apela, budući da od blagovremenog raspisivanja konkursa i rešavanja nagomilanih problema kojima je degradiran status samostalnih umetnika zavisi blagovremena i kvalitetna realizacija programa u kulturi.

U iščekivanju vašeg brzog odgovora i hitnog rešavanja navedenih problema, srdačno vas pozdravljamo.

Vida Knežević, predsednica UO Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije

Vojislav Klačar, predsednik UO Udruženje likovnih umetnika Srbije