„Nisam u javnom interesu” u UP „Cvijeta Zuzorić”

Asocijacija NKSS i ULUS su organizovali javni događaj „Nisam u javnom interesu” 10. novembra u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić”. Događaj je okupio preko 80 učesnika i učesnica iz reprezentativnih udruženja, organizacija civilnog društva, kao i iz kulturnih institucija iz Beograda, Novog Sada, Niša, Pančeva. 

Razgovor su moderirali Ana Vuković, koordinatorka Asocijacije NKSS i Vojislav Klačar, predsednik Upravnog odbora ULUSa. Prvu temu otvorila je Vahida Ramujkić (članica Upravnog odbora ULUSa) i ticala se neregulisanog pravno-imovinskog statusa Paviljona kao i potpunog zapuštanja tako značajne ustanove, što je jedan od glavnih razloga za održavanje događaja upravo na tom mestu. Vojislav je na početku napomenuo da Ministarstvo kulture, koje je uprkos jasnim koracima potrebnim za rešavanje problema Paviljona, predložilo formiranje još jedne radne grupe, koja bi na tom problemu radila. U vezi sa tim, tokom diskusije govorilo se o dosadašnjim iskustvima rada u radnim grupama Ministarstva, koje su bile iscrpljujuće i nisu dale rezultata. 

Marija Kauzlarić, članica Upravnog odbora ULUSa, zajedno sa Duškom Marković iz Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) je prisutnima predočila probleme u vezi sa dugovanjima samostalnih umetnika koji su nastali nebrigom nadležnih institucija, a čije posledice osećaju isključivo sami umetnici i njihove porodice. Luka Knežević Strika je ispred Asocijacije NKSS govorio o problemu neadekvatnih javnih konkursa, o njihovim zloupotrebama, diskrecionom pravu ministra i činjenici da, iako je budžet republike za ovu godinu usvojen, Ministarstvo kulture još uvek nije raspisalo konkurse za 2024. godinu. 

U razgovor su se uključili različiti akteri sa kulturne scene, iznoseći sopstvenu perspektivu na pomenute teme ili govoreći o problemima sa kojima se oni suočavaju. Tako je Vlatko Ilić  ispred Predsedništva UDUSa izrazio podršku protestu i celom skupu, te ukratko opisao pokušaje ovog udruženja da reši probleme samostalnih umetnika sa kojima se i ono suočava. Razgovoru su se pridružile i koleginice iz Dečjeg kulturnog centra iz Niša kojem preti spajanje sa Dečjim odmaralištem “Divljana” i izmenom šifre delatnosti koja ugrožava rad DKC-a, što je potvrdila i praksa, jer se ova vrsta intervencije već jednom desila, te to nikako nije funkcionisalo. Govorilo se i o tipu i načinu organizovanja kulturne scene, kao i koji su naredni koraci.

Za Asocijaciju je ova vrsta skupa bila od velikog značaja, jer je pokazala da podrška dolazi sa različitih strana i da je moguće zajedničko solidarno promišljanje, kao i delovanje, kako bi se ceo kulturni sektor izborio za pravo na dostojanstven rad u kulturi i umetnosti.

Snimak razgovora je dostupan na youtube kanalu ULUS.