Podrška kolegi Borisavu Matiću

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije oštro osuđuje napad koji je naš kolega i saradnik Borisav Matić doživeo na završnoj večeri pozorišnog festivala „Joakim Vujuć“ u Užicu, na kome je bio angažovan kao pozorišni kritičar. Izuzetno zabrinjava činjenica da je na festivalu koji je ove godine imao svoje 60. izdanje, odgovor na stručnu kritiku nasilan i uvredljiv. U opštoj atmosferi komodifikacije kulture, prostora za slobodno kritičko mišljenje gotovo i da nema. Zadatak svih nas kulturnih radnika i radnica je da kreiramo prostor za kritiku i radno okruženje u kojem mesta za uvrede, psovke i pretnje nema.

U nastavku teksta prenosimo saopštenje za javnost Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije:

Udruženje kritičara i teatrologa Srbije odlučno staje u odbranu svog kolege, pozorišnog kritičara Borisava Matića kojeg su na završnoj večeri festivala „Joakim Vujić“ u Užicu, 20. maja vređali i pretili mu reditelji Milan Nešković i rediteljka Jana Maričić. Matiću su upućene ne samo uvrede i psovke, nego i pretnje isključenjem iz pozorišnog života i zabranom pisanja kritika, što predstavlja ekstremnu vrstu profesionalnog i ličnog pritiska.

Borisav Matić je po pozivu domaćina Festivala, direktora užičkog Narodnog pozorišta Zorana Stamatovića, bio angažovan kao dežurni pozorišni kritičar koji sarađuje u radu redakcije festivalskog Biltena i nakon svake izvedene predstave aktivno učestvuje u razgovorima vođenim na Okruglom stolu. Ujedno, Matić je bio i član žirija Okruglog stola kritike ovogodišnjeg festivala „Joakim Vujić“. Poslove koji su mu povereni Matić je po mišljenju prisutnih kolega i organizatora Festivala obavljao stručno i odgovorno, a svoje kritičarske stavove je zasnivao na argumentima i na način koji u svakom pogledu podrazumeva civilizovanu i pristojnu komunikaciju.

Napominjemo i da je odluka tročlanog žirija (Aleksandra Glovacki, Zoran Maksimović i Borisav Matić) doneta jednoglasno, te da je potkrepljena odgovarajućim obrazloženjem. Organizatori festivala, Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, prihvatila je odluku žirija i nije tražila dodatno objašnjenje ove odluke.

Kao članovi Udruženja koje ima i uvažava Kodeks profesionalne etike, a koje svojim radom afirmiše slobodnu razmenu mišljenja i kritički pogled na umetnost, koje se, dakle, zalaže za slobodnu mišljenja i govora, uz uvažavanje tuđih stavova, smatramo da je besprimerni napad na našeg kolegu atak na slobodu mišljenja i govora, da je zasnovan na primeni (verbalne) sile, a da je fizički nasrtaj bio izbegnut samo zato što je Matić odstupio.

Konstruktivna diskusija i argumentovana kritika veoma su važni elementi za razvoj pozorišta i uopšte negovanje demokratskog društvenog dijaloga. Nasuprot njima, nasilničko ponašanje je zasnovano na primeni sile kojoj je cilj da zaplaši i ućutka neistomišljenike i onemogući slobodnu razmenu ideja i stavova. Uvereni smo da ovakvo nasilničko ponašanje ne sme da bude tolerisano.

Zato pozivamo Zajednicu profesionalnih pozorišta Srbije da reaguje i zaštiti svog gosta i našeg kolegu. Tražimo da Zajednica se izjasni po ovom pitanju.

Novi Sad, 1. jun 2024. godine