NKSS dobila 25 novih članova

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) primila je 25 novih članova na redovnoj Skupštini, održanoj od 22. do 24. juna u Požegi. NKSS je time potvrdila status najreprezentativnije mreže udruženja građana, neformalnih grupa umetnika i inicijativa koji nezavisno deluju u različitim oblastima kulture, umetnosti i kulturne politike širom Srbije.

 

skupstina-nkss-jun-2012-pozega-1

Prijemom novih članova, koji dolaze iz deset gradova, NKSS je još jednom potvrdila i ulogu nezaobilaznog faktora u kreiranju kulturne politike u zemlji na svim nivoima, kao i u razvoju saradnje u regionu.

skupstina-nkss-jun-2012-pozega-2

Među novim članovima NKSS su akteri nezavisnih kulturnih scena iz Beograda, Novog Sada, Obrenovca, Niša, Valjeva, Kragujevca, Mladenovca, Smedereva, Leskovca i Užica.

 

 

Učesnici Skupštine NKSS utvrdili su i dalje strateške korake u odnosu na resorno ministarstvo i lokalne vlasti, javne institucije, kao i na donatore, kolege iz civilnog sektora, medije i druge mreže u zemljama u regionu. Skupština je podržala i pristupanje Asocijacije NKSS novoj regionalnoj mreži nezavisne kulture koja je u procesu nastanka.

 

Posebno je bilo reči o aktivnoj ulozi NKSS u formiranju i sprovođenju kulturne politike na svim nivoima, mogućnostima unapređenja komunikacije i stvaranja partnerstva sa javnim sektorom, kao i o rešavanju problema nedostatka prostora za rad nezavisne scene i uspostavljanju transparentnog mehanizma za podršku programima i projektima nezavisne kulture.

 

Učesnici Skupštine NKSS prisustvovali su, između ostalog, i otvaranju retrospektivne izložbe beogradskog umetnika Saše Markovića Mikroba (1959-2010) u Gradskoj galeriji Požega, kao i projekciji filmova sa studentskog kampa “Interakcija” Nezavisnog filmskog centra “Filmart”, koji je bio domaćin Skupštine.

skupstina-nkss-jun-2012-pozega-3

Osnovana u junu 2011. godine, Asocijacija NKSS sada broji gotovo 80 članova iz gradova i opština širom Srbije.

 

Više o aktivnostima NKSS moguće je naći na sajtu Asocijacije www.nezavisnakultura.net

 

Beograd, 25.6.2012.

skupstina-nkss-jun-2012-pozega-6

skupstina-nkss-jun-2012-pozega-5