Dani nezavisne kulture u Zrenjaninu

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) organizuje 14. i 15. septembra u Zrenjaninu niz programa kojima će upoznati građane sa aktivnostima svojih članova, skrenuti pažnju na probleme sa kojima se susreću i predstaviti inicijative za obezbeđenje prostora za rad i generisanje podrške u borbi protiv diskriminacije i socijalnog isključivanja, u koju su članice NKSS aktivno uključene.
Program “Dana nezavisne kulture u Zrenjaninu” uključuje susrete s predstavnicima lokalne samouprave, konferencije za štampu, performanse, projekcije filmova i prezentacije projekata, te tribine o inovativnim načinima transformacije nekadašnje društvene i vojne imovine u prostore za kulturu, kao i one posvećene ulozi umetnosti i kulture u borbi protiv diskriminacije i socijalnog isključivanja.
Prva tribina, 14. septembra u Kulturnom centru Zrenjanina, posvećena je aktivnostima i zahtevima NKSS za pretvaranje napuštenih/neiskorisćenih prostora za rad aktera sa nezavisne kulturne scene.
Uvodničari tribine “Novi prostori za kulturu” biće Dobrica Veselinović i Predrag Cvetičanin, dan kasnije, 15. septembra, na tribini “Nezavisna kulturna scena protiv diskriminacije”, uvodničarle biti Marija Gajicki iz nevladine organizacije “Vojvođanka” iz Novog Sada i Ivana Milenović-Popović iz Dah Teatra iz Beograda.
Dah Teatar – centar za pozorišna istraživanja predstaviće 15. septembra i svoj projekat “Ne/Vidljivi grad”, uz projekciju filma o njemu i razgovor.
Reč je o projektu koji je Dah Teatar započeo 2005. godine u Beogradu, u cilju unapređenja vidljivosti multietničke strukture gradova u Srbiji i bogatstva različitih etničkih kultura, a sastoji se od predstava u vozilima gradskog prevoza, koje svedoče o multietničkoj istoriji gradova, kulturnih razmena i debata o međuetničkoj toleranciji.
Osim u Srbiji, u saradnji sa partnerima iz Evrope, predstave su igrane i u Danskoj, Velikoj Britaniji i Makedoniji, podsećajući da su kultura, istorija, država i svakodnevni život protkani uticajima različitih kultura i da su gradovi u kojima danas živimo nastali radom i kreativnošću građana koji su tu živeli, bez obzira na etničku pripadnost.
Dah Teatar je realizovao projekat “Ne/Vidljivi grad” u saradnji sa Teatrom OM iz Danske, organizacijom ArtMedia iz Makedonije, Prodigal Teatrom (Velika Britanija) i asocijacijom Voix Polyphoniques iz Francuske, u želji da doprinese normalizaciji odnosa različitih etničkih zajednica širom Evrope, kao i razvoju civilnog društva zasnovanog na toleranciji.
Filmski program “Dana nezavisne kulture u Zrenjaninu” počinje 14. septembra u KCZR-u filmovima “Podeljene američke države” (2005) Saše Podgoršeka iz Slovenije i “Paradizo” (2009) Alesandra Negrinija iz Severne Irske, a nastavlja se dan kasnije filmom “BAS! Iza crvenih fenjera” (2010) Vendi Šampenj (Wendy Champagne) o žrtvama trgovine ljudima u Indiji.
Film “Podeljene američke države” posvećen je turneji grupe Laibach u Severnoj Americi 2004. godine, u vreme zategnute atmosfere između pristalica predsednika Buša i demokratskog kandidata Kerija.
Prva stanica bio je Vašington, samo na korak od Bele kuće i samo dan posle objavljivanja izbornih rezultata. Film je jedinstveni dokument Laibach-ove turneje, održane posle traumatičnih izbora u SAD, zemlji duboko podeljenoj na dve suprotne političke i kulturne strane. Laibach su, inače, prvu turneju u Severnoj Americi (Simpatija za đavola) održali 1989. godine, dve godine pre raspada bivše Jugoslavije, a naredne dve velike turneje bile su 1992. i 1997. godine, nakon čega je usledio napad na Svetski trgovinski centar, osvetnički rat u Avganistanu i Iraku, svetska ofanziva protiv terorizma i drugi događaji koji su radikalno obeležili novi milenijum, ali i smanjili mogućnost ulaska mnogim strancima u SAD.
Film “Paradizo” predstavlja grad Deri u Severnoj Irskoj, koji je nekada bio mesto gde su ljudi plesali zajedno, bez obzira na religijske razlike, a sada se nalazi protestantski kvart koji su politika i strah pretvorili u zatvor na otvorenom. Muzičar Roj Arbaki okupio je stari bend The Signetts i organizovao veliku igranku na koju je pozvao i protestante i katolike da plešu zajedno.
Publika u Zrenjaninu videće i potresan film “BAS! Iza crvenih fenjera” o 13 devojčica koje su izbavljene iz ozloglašenih bordela u Mumbajiu u Indiji, prikazujući intimne priče devojčica i njihov pokušaj oslobođenja od trauma uz pomoć plesa, film ispituje manje poznatu stranu trgovine ljudima – rehabilitaciju i reintegraciju žrtava u društvo.
“Dani nezavisne kulture u Zrenjaninu” najavljuju intenziviranje aktivnosti Asocijacije NKSS po gradovima u Srbiji, čiji su članovi i proteklog leta učestvovali i/ili organizovali niz festivala na kojima su, osim umetničkog programa, predstavili i inicijative za rešavanje nekih od gorucih problema nezavisne kulturne scene, ali i kulture uopšte u Srbiji.
Kao mreža nevladinih organizacija, neformalnih umetničkih grupa i umetnika, Asocijacija NKSS okuplja više od 80 članica ili gotovo tri četvrtine svih aktera sa nezavisne kulturne scene u Srbiji.
NKSS je, inače, u januaru 2011. godine u Zrenjaninu održala drugu nacionalnu konferenciju koja je bila ključna za okupljanje nezavisnih aktera iz cele Srbije, koje je formalizovano osnivačkom skupštinom u maju 2011. u Beogradu.
Satnicu programa “Dana nezavisne kulture u Zrenjaninu” moguće je naći OVDE