POZIV ZA UKLJUČENJE U KAMPANJU ASOCIJACIJE NKSS ZA BORBU PROTIV DISKRIMINACIJE

Pozivamo sve članice Asocijacije NKSS da se uključe u kampanju za borbu protiv diskriminacije i socijalnog isključivanja i da u svojim sredinama, u saradnji sa Asocijacijom NKSS, organizuju programe usmerene na generisanje podrške u borbi protiv ovih društvenih zala. Borba protiv diskriminacije i socijalnog isključivanja jeste jedan od dugoročnih ciljeva Asocijacije „Nezavisna kulturna scena Srbije“, a u ovom prvom koraku, u okviru projekta koji je podržao Švajcarski program za kulturu na zapadnom Balkanu, kampanja ima za cilj i da se prezentiraju i kritički propitaju dosadašnja iskustva članica Asocijacije NKSS na ovom planu.

 
Aktivnosti u okviru kampanje uključuju prezentaciju nekih od programa koje su članice Asocijacije „Nezavisna kulturna scena Srbije“ realizovale u protekloj deceniji [poput npr. prikazivanja filmova koji su bili deo VIVISECT festivala i promocija plakata VIVISECTfesta – NVO „Vojvođanke“ iz Novog Sada; promocije i prezentacije Sajama kratke elektronske forme (KEF) Kulturnog centra REX; prikazivanja filmova sa Kragujevačkog festivala antiratnog i angažovanog filma (KRAF) koji organizuje NVO „MillenniuM“; prezentacije projekta i magazina „Liceulice“; javnog čitanja drame „Crave“ umetničke grupe „Ignis“ i projekcije filmova „Feniksov san“ u produkciji umetničke grupe „Ignis“ (u saradnji sa MAPA Balkon, KC BIGZ, Kvaka teatar) i „Film o MAPA“ u produkciji „Mapa Balkona“ (u saradnji sa MAPA Amsterdam, SKC Novi Beograd), itd].
Drugi segment kampanje predstavljaće tribine na kojima će se, na primeru rada neke od organizacija, nekog aktivističkog projekta ili delovanja celokupne nezavisne kulturne scene, problematizovati dosadašnje prakse i kritički preispitivati forme i dometi delovanja umetničkim sredstvima u borbi protiv diskriminacije i socijalnog isključivanja. Kampanju će pratiti i podela propagantnog materijala – brošura štampanih u okviru projekta Asocijacije NKSS.
Pozivamo članice Asocijacije NKSS, zaintresovane da u svojim gradovima organizuju prezentaciju programa u okviru kampanje za borbu protiv diskriminacije i socijalnog isključivanja, da se jave na telefon 011 328 36 72 ili e-mailom na koordinator@nezavisnakultura.net. Troškove organizacije programa snosiće Asocijacija NKSS iz budžeta CNDP projekta koji je finansijski podržao Švajcarski program za kulturu na zapadnom Balkanu.
Podatke o programima koje je moguće organizovati u okviru kampanje, možete naći ovde.