Predstavljen prvi MANEK, magazin nezavisne kulture

manek-promocija-kolaz

Prvi broj MANEK-a, magazina nezavisne kulture, predstavljen 6. februara u Kulturnom centru Grad u Beogradu, daje presek raznovrsnih aktivnosti članica Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) u 2012. godini, obeleženoj preživljavanjem kulturne i umetničke scene, uključujući i nezavisnu. Promocija prvog broja MANEK-a, dostupnog u štampanom i elektronskom (pdf) izdanju, dopunjena je projekcijom dokumentarne pilot emisije simboličnog naziva “Na sopstveni pogon” koja, u produkciji Nezavisnog filmskog centra “Filmart” iz Požege, takođe govori o aktivnostima članova NKSS širom Srbije, ali i uslovima u kojima prekarno rade već godinama, kao i planovima i mogućnostima promene takvog stanja zajedničkim snagama.

manek-promocija1

Na promociji MANEK-a predstavljena je i Mapa NKSS, publikacija sa osnovnim podacima o Asocijaciji i razuđenosti njenih bezmalo 80 organizacija, inicijativa i pojedinaca iz 20 gradova širom Srbije. koje je okupila od osnivanja 2011.

manek-promocija2

Urednice MANEK-a Darka Radosavljević Vasiljević, Boba Mirjana Stojadinovići Vesna Milosavljević, istakle su da prvi broj tog magazina, objavljen na više od 30 strana, predstavlja samo deo raznovrsne programske produkcije koje su članovi NKSS realizovali tokom 2012. godine uz velika žrtvovanja, ali i uz međusobnu podršku i solidarnost.

manek-promocija3

S obzirom na to da je svega 0,62 odsto državnog budžeta izdvojeno za kulturu u 2013, naredna godina mogla bi da bude za mnoge godina ili–ili. Daljeg opstanka ili nestanka. To su, između ostalog, i razlozi koji još jednom potvrđuju potrebu zajedničkog delovanja radi konačne promene poražavajućeg stanja u kulturi, rečeno je na promociji MANEK-a, prvog u nizu periodičnih izdanja koje NKSS namerava da objavljuje u formi fanzina radi unapređenja vidljivosti nezavisne kulture i umetnosti i afirmisanja njenog značaja u savremenom društvu.

manek-promocija4

Čitaoci prvog broja MANEK-a imaju mogućnost da se podsete ili saznaju više o izabranim aktivnostima Art klinike, Dah teatra, Mimarta, Ministarstva prostora, Stanice – servisa za savremeni ples, Kioska, Remonta, Videomedeje, organizacije Čaj… odličan, Nezavisnog filmskog centra Filmart, Zemunskog malog umetničkog centra – ZMUC, Elektrike, Plavog pozorišta, udruženja Zvuk i vizije, Kulturisa, SEEcult.org-a, Hop.La!, DEZ ORG-a, Vojvođanke, Generatora, Licaulice, kulturnih centara Grad i Rex… odnosno o festivalima Kondenz, Zalet, Sound and visions, KRAF, Slobodna zona, VivisectFest, PATOSoffIRANJE, Avgust jednog diverzanta – AJDE

manek-promocija5

MANEK sadrži i zanimljiv izbor stripova (Čaj… odličan i Elektrika), proze(Kornet) i poezije (Poezin).

 

Prvi broj MANEK-a sadrži i i pogled na region, kroz intervjue sa dramaturgom i višestranom umetnicom Katarinom Pejović, i menadžerkom u kulturi EminomVišnić, direktorkom Pogona – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade i nekadašnjom predsednicom i koordinatorkom mreže Klubtura/Clubture. Takođe, iz regiona je predstavljen i festival AKTO u Bitolju, kao i nova regionalna platforma za kulturu Kooperativa.

manek-promocija7

MANEK je fokusiran, dakle, na produkciju koja je van okvira nacionalno proklamovanih, ali i internacionalno nametnutih vrednosti, kao i izvan okvira administrativno-dirigovanih fraza i čisto ekonomskih i političkih vrednosnih kompetencija.

manek-promocija6

Uredništvo MANEK-a nada se da će NKSS u sledećem broju svojih novina moći da se pohvali i konkretnim pomacima u dijalogu s vlastima o uslovima u kojima njene članice prekarno rade već godinama, pa i decenijama – pod uslovom da postoji bar minimum svesti da je kultura u Srbiji na početku 21. veka uopšte potrebna. A bez nezavisne kulturne scene, kao najživljeg dela ukupnog sistema kulture, kako je istaknuto, nema ni budućnosti za kulturnu scenu u celini.

 

Osim u štampanom izdanju, MANEK je objavljen i u elektronskom (pdf) formatu koji je moguće besplatno preuzeti OVDE.

 

Mapu NKSS preuzmite OVDE.

 

Objavljivanje prvog broja MANEK-a pomogli su Švajcarski program za kulturu na Zapadnom Balkanu (SCP) i Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.