Saopštenje Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije povodom održane godišnje Skupštine

asocijacija-3

Saopštenje Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) razmotrila je na redovnoj godišnjoj Skupštini od 31. oktobra do 2. novembra u Beogradu tešku situaciju u oblasti kulture, posebno u domenu savremenog stvaralašta i utvrdila smernice za nastavak borbe za izgradnju sistema kulture baziranog na transparentnosti, javnom dijalogu, slobodi govora i izražavanja, departizaciji i profesionalizaciji kulture.
Asocijacija NKSS primila je na Skupštini, kojoj je prisustvovalo 50 organizacija iz cele Srbije, 12 novih članica iz Novog Pazara, Beograda, Novog Sada, Šapca, Zrenjanina i Valjeva što pokazuje da nezavisna kulturna scena, uprkos krajnje nepovoljnim uslovima rada, predstavlja najvitalniji i najproduktivniji deo sistema kulture u Srbiji koji se i dalje uvećava, zbog čega raste i potreba širom Srbije za delovanje krovne organizacije.
Kao najvitalniji i najproduktivniji deo sistema kulture u Srbiji, koji okuplja 90 organizacija iz dvadesetak gradova, Asocijacija NKSS je na Skupštini utvrdila nacrt akcionog plana za naredni period koji se odnosi na pitanja prostora za rad i održavanje programa članica NKSS, učešća u izradi Nacionalne strategije za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, povećanja vidljivosti nezavisne kulture, monitoringa trošenja javnih sredstava u kulturi i potrebu redefinisanja njihove raspodele, te unapređenja decentralizacije i jačanja regionalne saradnje članica.
Sa posebnom pažnjom razmotrena je i situacija na institucionalnoj sceni i najoštrije osudjeni učestali primeri sužavanja prostora za savremenu kulturu i umetnost, kao i pokušaji gušenja slobode mišljenja i izražavanja, kao što su promena statusa Oktobarskog salona, cenzura medija i nastupa hora Horkestar na nedavnoj proslavi 50-godišnjice Doma omladine Beograda.
Zabrinuta zbog sve izraženijeg trenda netransparentnog, nedemokratskog i partokratskog odlučivanja u oblasti kulture, Asocijacija NKSS upozorava javnost i na pogubne posledice insistiranja na privatizaciji u oblasti kulture i medija, kao i favorizovanja komercijalnog uspeha naspram kvaliteta, zahtevajući od predstavnika vlasti na svim nivoima da obustave prisvajanje kulture zarad pojedinačnih partijskih interesa i uspostave puno poštovanje demokratskih procedura i zakona, kao i Ustavom garantovanih sloboda izražavanja i umetničkog stvaranja.
Pozivamo i sve kolege iz civilnog sektora i iz institucija, kao i celokupnu javnost, da se takođe odlučno zauzmu za odbranu polja kulture kao javnog dobra koje je od presudne važnosti za razvoj čitavog društva.

Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije
www.nezavisnakultura.net
03.11.2014.god.