Skupština NKSS u Vršcu i poziv na Protest za kulturu u Beogradu

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) održaće od 21. do 23. juna u Vršcu treću redovnu Skupštinu, koja će, uz izbor novog rukovodstva i prijem novih članova, velikim delom biti posvećena teškoj situaciji u oblasti kulture i umetnosti u zemlji i mnogobrojnim problemima sa kojima se posebno suočava nevladin sektor.

Na Skupštini ćemo izraziti i podršku Protestu za kulturu koji će 22. juna biti održan na Trgu republike u Beogradu, a sve predstavnike naših članica koji ne učestvuju na Skupštini u Vršcu, kao i sve ostale umetnike i kulturne radnike, publiku i najširu javnost, pozivamo da i fizičkim prisustvom podrže zahteve sa tog protestnog skupa.

stop-ubijanju-kulture

Hitno definisanje kulturne politike i strategije razvoja kulture, reforma i donošenje zakona u skladu sa potrebama različitih aktera u kulturi i umetnosti, iznalaženje načina za adekvatnije finansiranje kulture i umetnosti, depolitizacija i departizacija kulture, kao i povratak umetničkog i obrazovnog programa na javni servis, neke su od tema o kojima će biti reči i na Skupštini NKSS u Vršcu, na kojoj ćemo razmotriti i i druge ključne teme koje su specifične za vaninstitucionalnu kulturnu i umetničku produkciju, kao i načine za promenu ponižavajućeg i pogubnog stanja.

Aktivnosti koje smo preduzimali u protekle dve godine od osnivanja predstavićemo i 21. juna u 21 sat u Kulturnom centru Vršac lokalnoj javnosti, u okviru pratećeg programa treće redovne Skupštine.

Učesnike Skupštine će 22. juna u 10 sati u hotelu “Srbija” pozdraviti zamenik gradonačelnika Vršca Zoran Tomić i predsednica Upravnog odbora NKSS Darka Radosavljević Vasiljević.

U radnom delu Skupštine NKSS, između ostalog, biće izabrani novi članovi UO i razmotrene prijave organizacija i pojedinaca koje su pristigle na osnovu javnog konkursa NKSS za proširenje članstva.

Asocijacija NKSS, nakon prve dve redovne Skupštine (2011. u Zaječaru i 2012. u Požegi), okuplja oko 80 članova iz dvadesetak gradova širom zemlje, čime je postala najveća i najreprezentativnija mreža organizacija, neformalnih grupa i pojedinaca koji deluju u civilnom sektoru u oblasti kulture i umetnosti u Srbiji i potvrdila se kao nezaobilazni faktor u kreiranju kulturne politike u zemlji.

Više o aktivnostima NKSS moguće je videti u TV emisiji “Na sopstveni pogon“, u produkciji Filmarta iz Požege, koja je dostupna na internetu, kao i za emitovanje na TV stanicama.

NKSS je objavila i prvi broj magazina nezavisne kulture MANEK, koji se u elektronskom (pdf) formatu može besplatno preuzeti sa našeg sajta (https://nezavisnakultura.net/images/manek1.pdf), kao i Mapa svih članova NKSS.