10 godina Magacina u Kraljevića Marka – kulturnog centra dostupnog svima

 

Magacin u Kraljevića Marka, kulturni centar dodeljen pre 10 godina nezavisnoj kulturnoj sceni u Beogradu, obeležava od 9. do 11. juna deceniju postojanja intenzivnim programom kojim će ponovo postaviti pitanje svog formalno-pravnog neregulisanog statusa. Ujedno, naš i vaš Magacin pokazaće u svim svojim prostorima deo raznovrsne umetničke produkcije kojom istrajno doprinosi kulturi Beograda i pruža jedinstven primer zajedničkog korišćenja resursa za opšte dobro, uprkos pritiscima i pokušajima zatvaranja.

 

    10 godina Magacina u Kraljevića Marka 4-8

 

Program u pdf-u možete skinuti ovde. 
                                                                                                                                                          
Trodnevni program otvaramo 9. juna u 18.30 sati panel diskusijom
“Modeli novih institucija nezavisne kulture – kakve nam istitucije trebaju, primeri iz regiona i slučaj Magacin”

Povodom obeležavanja 10 godina rada organizacija nezavisne kulture u prostoru Magacin u Kraljevića Marka, ponovo aktuelizujemo temu novih institucionalnih modela unutar borbe za rešavanje pravnog statusa prostora. Pravni status organizacija nezavisne kulture koje već deceniju deluju u prostoru Magacina, još uvek nije rešen, pa ćemo i ovom prilikom ukazati na već postojeće primere dobre prakse iz regiona, ali i na sam model rada Magacina. Model civilno-javnog partnerstva već je uspešno implementiran u Hrvatskoj, a Mirela Travar, predsednica Saveza udruženja Operacija Grad, suosnivača i su-upravljača Pogona – zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade, predstaviće, ispred inicijative Operacija Grad, institucionalni model Centra za kulturu i mlade Pogon Jedinstvo grada Zagreba. O novoj instituciji čiji su osnivači Opština Centar (Skoplje) i Asocijacija nezavisne kulturne scene Makedonije Jadro govoriće Anita Ivković, članica nadzornog odbora Asocijacije Jadro, i v.d. direktora novoformirane Ustanove Centar-Jadro. Očekujemo potvrdu učešća i Sekretarke za kulturu grada Beograda Ivone Jevtić, kao i v.d. direktora Doma omladine Nenada Dragovića
Model rada Magacina kao i dosadašnje iskustvo dijaloga sa gradskom upravom predstaviće Radomir Lazović, predsednik Upravnog odbora Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije. Moderator razgovora je Milica Pekić, istoričarka umetnosti i aktivni član Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.

Vreme: 9. jun 18h30
Mesto: Centralni prostor
Učesnici: Mirela Travar, Anita Ivković, Radomir Lazović, Ivona Jevtić (nije potvrđeno) i Nenad Dragović (nije potvrđeno), moderator Milica Pekić

————————–—–

Izložba video/audio radova

Izložba će posetioce provesti kroz prostore Magacina: Centralni prostor, Ostavinsku galeriju, kancelariju, Radionicu i Tavan. Svaki video/audio rad postavljen u okviru ove izložbe je tačka na mapi za istraživanje galerijskih, radnih, kancelarijskih, uređenih i manje uređenih, dobro poznatih i nikad viđenih prostorija koje se prostiru na tri lokacije i na površini od 1400m2. Takođe, svaki rad je smešten u posebno izabrani ili kreirani prostor, koji će predstavljati svojevrsnu nadogradnju, komentar ili intervenciju na sam rad. Biće izloženi radovi preko 40 umetnika iz Srbije, Švedske, Nemačke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine.

Vreme: 9. jun 20h30
Mesto: Ostavinska galerija, Centralni prostor, kancelarija, Tavan, Radionica

————————–—–

Umetnički radovi

Vladan Jeremić i Rene Raedle (“Prekid proizvodnog ciklusa” i “Protivrečnosti i transformativna putanja umetnosti i rada”), Siniša Ilić (serija crteža “Prekarijat”) i Goran Denić (Bokser)


Vreme: 20h30
Mesto: Centralni prostor

————————–—–

Arhiv Magacin
Mesta, ljudi i dogadjaji Nezavisne scene u proteklih deset, ali i više godina.


Vreme: 9. jun 20h30
Mesto: Kancelarija

————————–—–

Otvorena proba nove produkcije Scrape, Jovana Rakić / Stanica Servis za savremeni ples
Scrape se pojavio kao naslućivanje, kao osećaj – kožni, somatski. Postao je artikulacija stanja u kome su se mešala tela, plesna i ona druga. Trzaj, bol, trnjenje, koji postoje samo ako je tu neko drugi da ih oseti. Tela se pojavljuju i nestaju na rubnim zonama svetla. Privid kada se noću gleda kroz prozor automobila.

Vreme: 9. jun 14h-17h
Mesto: Centralni prostor

————————–—–

Zemunski mali umetnički centar ZMUC
Neformalni, spontani arhiv 10 godina ZMUC-a kojim se trasira niz subjektivnih sećanja, u čijim interpretacijama postoje velike varijacije. Učestvuju: Branislav Nikolić/ Ogledalo grada; Eugen Borkovsky/ Fraktalne formacije; Dragana Nikoletić i Senka Trivunac/Stara partizanka; Milorad Mladenović / Koji si ti grčki bog
+
Radionica linoreza, štampanje kordona čuvara Magacina.

Vreme: 9. jun i 10. jun / 12h-18h
Mesto: Radionica

Prikupljanje eksponata za novoosnovani Muzej korupcije / Koruptivni komšiluci – prezentacija programa započetog u Crnoj Gori /video projekcija infografika objavljenih na bilbordima u Budvi.

Vreme: 11. jun / 12h-18h
Mesto: Tavan

————————–—–

Koji je tvoj ritam?
Muzičko-pozorišna radionica za sve koji vole muziku i žele da istražuju šta je ritam, bez obzira na talenat, obrazovanje i iskustvo. Upoznaćemo se osnovnim elementima igre, zvuka i osluškivanja različitih oblika muzike. Ritam može da se proizvodi telom, muzičkim instrumentima ili zajedno. Neke istrumente imamo i mi, ali možete poneti i svoje instrumente. Kroz ritam našeg tela (srca ili stomaka) možemo da osvestimo koji je zaista naš autentični ritam.

Vreme: 10. i 11. jun / 14h30-16h30h
Mesto: Ilegalni bioskop

————————–—-

ČitamЧиташ – zimnica
Saznajte šta vam korisnici Magacina preporučuju za čitanje.
Vreme: 9. jun 20h30
Mesto: Kancelarija

————————–—–

Praksa Makerspace – otvorena radionica i prostor za produkciju, eksperimentisanje i (samo)edukaciju
Otvoreni dani Prakse pružaju mogućnost bilo kome, sa ili bez predznanja i iskustva u radu sa alatima, da se upusti u prljave radioničarske poslove u mračnom podrumu.

Vreme: 9. i 10. jun 12h-18h
Mesto: Radionica

————————–—–

Centar za pregovore sa realnošću,

Učesnici: Julija Blavert i Jaša Riselman (Nemačka), Aleksandar Popović, Marko Dimitrijević i Ana Dimitrijević (Srbija)

Gde je granica između stvarnosti i fikcije i šta je to zbog čega verujemo da je nešto stvarno a nešto ne? Da je neko slučajni prolaznik, a ne deo performansa, da je stolica pored kontejnera odbačeni predmet, a ne deo scenografije.
Centar za pregovore sa realnošću (Center for Negotiating Reality) je međunarodna umetnička platforma koja se bavi kreiranjem iskustava publike koja se oslanjaju na svakodnevne situacije u realnom svetu.

Vreme: 9. jun, 17h- 21h (moguće je uključiti se u bilo kom trenutku)
Mesto: Ostavinska galerija

————————–—–

“Heavy Mental Target”, Lidija Antonović / Mimart
Interaktivna instalacija sadrži kolažne dnevnike Lidije Antonović iz perioda kada je imala 13 godina, razne atraktivne predmete, duhovite asocijativne plakate i interaktivne igre nastale u tom periodu, koje će posetioci moći da pregledaju, na tačan dan nakon 18. godina od završetka bombardovanja, 10. juna 1999.

Vreme 10. jun / 17h-19h
Mesto: Ilegalni bioskop

————————–—–

Performans “O bizarnosti”, Nataša Milojević
Performans “O bizarnosti” je nastao po konceptu Uroša Jovanovića “Medeja”, koji je pozivao umetnike da ispričaju šta su sve bili spremni da urade da bi nekoga zadržali.

Vreme : 10. jun 19h
Mesto: Ostavinska galerija

————————–—–

Performans “100 godina oktobarske revolucije, 10 godina Magacina – da li ste spremni za revoluciju?”, Uroš Jovanović

Umetnost treba razumeti kao “rezultat života u državi“, kao “socijalni produkt,“ i tačnije, kao “veran odraz“ “vladajućeg duha javnosti“. Iz savremenog društva i umetnosti kao “industrijske ustanove“ ne može proizaći nijedno umetničko delo koje obuhvata “duh slobodnog čovečanstva mimo svih nacionalnih granica.“ Drama kao savršeno umetničko delo može se iznova roditi tek iz revolucije. Samo revolucija može stvoriti budućnost umetnosti. Dođite da započnemo revoluciju!

Vreme: 10. jun 20h
Mesto: Tavan

————————–—–

“Kulturni radnik/ca, 3 u 1”, Marta Popivoda
„Kulturni radnik/ca 3 u 1“ je dokumentarni film o ulozi levo orijentisane nezavisne kulturno-umetničke scene i kulturnih radnika/ca na prostoru bivše Jugoslavije. Prateći život i rad nekoliko aktera u četiri različita grada bivše Jugoslavije, film istražuje dve teme – šta znači biti kulturni radnik/ca u post-socijalističkim kontekstima Skoplja, Beograda, Zagreba i Ljubljane, i koje su mogućnosti za akciju i intervenciju u postojeću društvenu realnost sa pozicija umetnosti i kulture.
Na ovaj način, film reflektuje aktuelne tendencije i probleme kritičke nezavisne kulturne scene, kao i odnose između umetnosti, teorije i aktivizma, koji su snažno prisutni u regionu.

Vreme: 10. jun 19h30
Mesto: Ilegalni bioskop

————————–—–

Prijatno kretanje, Dušan Murić / Stanica Servis za savremeni ples

Fizički trening sa elementima izvođačkog treninga. Prijatno kretanje, okretanje, savijanje, klizanje, padanje, skakanje, mahanje, trčanje, mrdanje, pevanje, ćutanje, disanje, gurkanje, sudaranje, jurenje, kreveljenje, sanjarenje, nepristajanje, podržavanje, podražavanje, znojenje…

Vreme : 11. jun 17h
Mesto: Plesna sala

————————–—–

Murali u dvorištu
Nastavljajući praksu koju inkognito sprovode u Beogradu u proteklim mesecima, Belgrade Raw će postaviti fotografski mural u dvorište Magacina, a istovremeno, Dušan Rajić, član Belgrade Raw-a i Aleksandar Denić, dugogodišnji prijatelj kolektiva, oslikaće zajednički rad i to će biti njihova prva direktna kolaboracija.

Vreme: 11.jun 19h
Mesto: Dvorište Magacina

————————–—–


Predstava “Protok žudnje”, Bojan Đorđev
Performаns serijаl ПROTOK ŽUDЊE koncipirаn je kаo zbirkа monologа likovа iz sаvremene književnosti koji lutаju grаdom u potrаzi zа zаdovoljenjem – seksuаlnim, intelektuаlnim, egzistencijаlnim. Te priče odjekuju svudа oko nаs: iz stаnovа, hotelа, železničkih stаnicа i benzinskih pumpi, pаrkovа, ulicа, seks šopovа i policijskih stаnicа. One su sve vreme prisutne u etru i sаmo nekаd аrtikulisаne. Diskurs žudnje precizno mаpirа grаd i poziciju ovih subjekаtа u sаvremenom društvenopolitičkom kontekstu: njihovu kritičnost, refleksivnost i subverziju kаo rezultаte (sаmo)mаrginаlizаcije. Grаd je posmаtrаn, аli i posmаtrа. Anonimnost gužve i mаse, tаko neophodnu bodlerovskoj figuri flâneur-a, šetаčа, ovogа putа obezbeđuju zvučni zаpisi u vidu аudio vodičа.

*Performans PROTOK ŽUDNJE publika konzumira/izvodi tako što sluša zvučni zapis na određenoj putanji kroz grad. Vaš termin za performans možete rezervisati na e-mail tamara.b.povic@gmail.com ili na telefon +381 64 286 4185. Rezervacija obavezna.
Za izvođenje performansa potreban je mp3 plejer ili smart telefon sa slušalicama. Pri rezervaciji termina možete rezervisati i mp3 plejer ako ga ne posedujete. Prevoz do lokacija obezbeđen.

Vreme: 11. jun 21h
Mesto: Centralni prostor